Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. 5. Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu
karolgotujeFasolka po bretońsku jest to najbardziej popularne jednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej z koncentratem pomidorowym i dodatkami. Często jest spożywana w okresie jesienno-zimowym. Danie to nie jest skomplikowane, ale musi być przygotowane z dobrych składników i w odpowiednich proporcjach. Jest bardzo sycąca, ponieważ fasola to warzywo strączkowe o dużej zawartości białka(...)name":"Jednogarnkowa fasolka po breto\u0144sku","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/fasolka-po-bretonsku-przepis.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/fasolka-po-bretonsku-przepis-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/fasolka-po-bretonsku-przepis-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/fasolka-po-bretonsku-przepis-480x270.jpg"],"description":"Fasolka po breto\u0144sku to najbardziej popularne jednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej.","keywords":["Fasolka po breto\u0144sku
ProstePesto.plFasolka po Bretońsku Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Aromatyczna i bardzo szybka w przygotowaniu potrawa, która jest idealnym pomysłem na obiad, nawet w ciepły dzień. Podstawą jest oczywiście fasola. Możemy użyć suchą lub gotową w puszce, ja sięgam po opcje pierwszą. Tak naprawdę fasole zostawiamy do namoczenia na całą noc a... Artykuł Fasolka po Bretońsku pochodzi
Fit Food Brunetkijednogarnkowe? Zawsze są sycące, pożywne, pachnące i rozgrzewające. Wprost idealne na jesienne i zimowe wieczory. Na liście naszych ulubionych posiłków znajduje się więc godny przedstawiciel takich dań – fasolka po bretońsku . Zawsze robimy jej bardzo dużo, dobrze się ją mrozi i w dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie chętnie po nią sięgamy. Składniki na fasolkę po bretońsku(...)kiełbasę i wrzucić do reszty dania oraz wlać pomidory z puszki. Dosypać majeranek, paprykę, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Całość gotować na małym ogniu 20 minut. Fasolkę po bretońsku podawać na gorąco z ulubionym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyBardzo lubię fasolkę po bretońsku, zazwyczaj robię ją z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, tym razem postanowiłam zrobić ją w wersji bezmięsnej i pokazać mężowi, że tak też można Wegańska fasolka po bretońsku jest równie smaczna – podana z chrupiącym pieczywem smakuje genialnie. Jest pożywna i zapewnia uczucie sytości na długo. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, albo(...)produkt, a nie żywa istota. Obecnie spożywamy z mężem mięso 2-3 razy w tygodniu i to w zupełności wystarczy, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Moja wegańska fasolka po bretońsku przypomina zupę, w moim rodzinnym domu zawsze się tak jadło i zamiłowanie do takiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji
e-PrzepisyKulinarnepassaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy dwoma litrami wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka(...)wolnym ogniu. Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe: Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Zupa gulaszowa po zbójnicku Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis Artykuł Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneZapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo(...)przez praskę czosnek. 4. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolką, przemieszać i gotować przez 10 minut bez przykrycia. Wlać passatę pomidorową. Dodać po łyżce papryki słodkiej i majeranku, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki papryki ostrej. Całość dokładnie przemieszać i gotować kolejne 15 minut bez przykrycia. Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemCieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤ i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki fan fasoli(...)który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki
Kuchnia MagdaLenyFasolkę po bretońsku gotuje się w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych jednogarnkowych dań kuchni polskiej. O ile jednak na przykład bigos lubi inwencję, a przepisów na niego jest tyle, co kucharzy, fasolkę po bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże(...)Fasolka jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie. Jemy z pieczywem. A jeśli szukacie przepisu wege, też go dla was mamy: Bez mięsa, a smak ten sam. Wege fasolka po bretońsku Artykuł Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaFasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie
Mieszam w GarnkuDziś polecam fasolkę po bretońsku . Fasolka po bretońsku Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Antonio -PORCELANA BOGUCICE SKŁADNIKI : kiełbasa cienka - 250 g fasola Jaś - 400 g boczek wędzony - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz majeranek olej do smażenia mąka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Fasolę przebrać, opłukać, zalać
Kuchnia DanusiFasolka po bretońsku to bardzo popularne danie w naszym kraju. Z pewnością wiele z Was pamięta jak nasze mamy czy babcie przygotowały fasole po bretońsku w rodzinnym domu. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plFasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów lub podobna ilość pomidorów w puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej(...)minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj fasolkę razem z wodą, której się gotowała i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, ponownie wymieszaj, przykryj, wyłącz ogień i zostaw bez odkrywania na 15 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, następnie raz jeszcze wymieszaj i podawaj. Artykuł Fasolka szparagowa po bretońsku. Przepis na pyszne danie jednogarnkowe pochodzi
Kulinarna PolskaFASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru. Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc
Moja Książka KucharskaFasolka po bretońsku to polskie danie, które zawiera fasolę , sos pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek. Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów(...)czasie ponownie posmakować i w razie potrzeby doprawić. Na sam koniec dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i zioła prowansalskie (bądź majeranek). Gotować jeszcze kilka minut. 3. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na drugi dzień (lekko zgęstnieje
Ugotować