Fasolka po bretońsku, czyli jeden z tych obiadów, który każdy zna i pewnie lubi. Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. W naszej kuchni ten obiad gości mniej więcej raz na dwa tygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji(...)400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzam fasolkę i wlewam
Natka PietruszkiDietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej(...)namoczyć fasolę. Dietetyczna fasolka po bretońsku - jak przygotować? Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesienią i zimą mamy ochotę na zupełnie inne smaki, w ten weekend akurat była to fasolka po bretońsku. Na targach i bazarkach pojawiła się piękna tegoroczna fasola więc nie mogłam się jej oprzeć. Idealna w dniu przygotowania, a jeszcze lepsza kolejnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka po bretońsku Składniki 1 kg fasoli Jaś 400 g kiełbasy majeranek sól pieprz(...)łyżki majeranku (tu ilość dowolna ja lubię majeranek), paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś lubi wersję na bogato może dodać 20-30 dag mięsa mielonego. fasolka po bretońsku to co lubię gotuję i polecam Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamFasolka po bretońsku to jedno z popularniejszych polskich dań znajdujących się w domowym menu niemal każdej polskiej rodziny. Fasolka po bretońsku to prosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także(...)puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, groch przekładamy do dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy
Słodka StronaWegańska fasolka po bretońsku to pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować ją w wersji wegańskiej. Spróbujcie(...)odmiany moją Fasolkę po meksykańsku albo fasolkę po grecku . Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś, ale inne gatunki również będą się nadawały. Do dania użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: 250g fasoli piękny
Dorota SmakujeFasolka po bretońsku to proste danie z fasoli w sosie pomidorowym znane na całym świecie. Zapraszam na domowy przepis na fasolkę po bretońsku. Dania z fasoli sa bardzo popularne szczególnie w okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy(...)podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaFASOLKA PO BRETOŃSKU Fasolkę po bretońsku przyrządzam głównie w okresie jesienno-zimowym. Wtedy najbardziej mam na nią ochotę, głównie dlatego, że jest syta i mocno rozgrzewa. Do tego przyrządzając fasolkę dla całej rodziny, starcza nam ona na dwa, a nawet trzy dni, co też odciąża mnie od codziennego gotowania :) Co ważne, fasolka jest jeszcze smaczniejsza, kiedy trochę postoi i nabierze
Calzonella.comFasolka po bretońsku to taki nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno, gdzieś(...)smakuje drugiego czy trzeciego dnia po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki fajnie się przegryzą. Natomiast u mnie w domu bardzo lubimy też fasolkę z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy mamy już obiad kompletny. Fasolka po bretońsku Czas przygotowania: Składniki: 400 g suchej białej fasoli 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 400 g kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki
Kulinarne przygody GatityZdecydowanie fasolka po bretońsku nie należy do letnich obiadów, zdecydowania. Niestety zdecydowanie mimo lata astronomicznego lata nie mamy, trzeba chodzić w bluzach i kurtkach. Pogoda zdecydowanie nas nie rozpieszcza, a gdy patrzę na termometr i widzę 13 stopni w czerwcu to jestem rozczarowana. Może nie należę do zwolenników upału, ale te 20 stopni mogło by być. Taka chłodna jesienna aura(...)latem zachęciła mnie do przygotowania fasolki po bretońsku, dawno jej nie jadłam, ostatni raz około 2 lata temu to nie trudno było mi sobie przypomnieć sposób jej przygotowania. Potrawa ta składa się z właściwie niewielu składników, a jest na prawdę smaczna i bardzo sycąca. W prawdzie łączny czas przygotowania troszkę trwa, ale samej pracy jest niewiele. A z tej ilości
dom-agi.plJeśli lubisz fasolkę po bretońsku, ta również na pewno będzie ci smakować. Zamiast kiełbasy czy boczku znajdziesz w niej podsmażone mięso mielone. Świetne danie jednogarnkowe. Przepis na fasolkę z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowe lub z indyka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 mała papryka czerwona, łyżka papryki w proszku(...)paprykę czerwoną, wymieszaj, gotuj wszystko przez około 15-20 min. – do całkowitego zmięknięcia fasoli. Już na talerzach można posypać natką pietruszki. Wypróbuj też nasz przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku: Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza Artykuł Fasolka z mięsem mielonym. Świetne danie jednogarnkowe. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskamojej kuchni jest coraz więcej dań bez mięsa i tutaj chciałam się podzielić z Wami kolejnym przepisem – wegetariańska fasolka po bretońsku. Jeśli mam ochotę na prosty i w miarę szybki obiad to często robię waśnie taką fasolkę. Najczęściej podaję ją z samym chlebem, ale dziś dorzuciłam do niej również ziemniaki. Inspirowałam się przepisem ... Czytaj dalej Wegetariańska fasolka po bretońsku(...)Artykuł Wegetariańska fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink EnvelopePolska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli(...)gotujemy przez 15-20 minut. 7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne. 8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleCześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować :) Fasolka po bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę
Pieprzyć z FantazjąPierwszy raz podjęłam się zrobienia fasolki po bretońsku, a że lubię wyzwania przygotowałam ją na moje urodziny organizowane dla znajomych. Stwierdziłam, że nie może to być nic trudnego, więc od razu zrobiłam jej jak dla wojska (adekwatną do ilości zaproszonych osób). Wyszła dokładnie taka jakiej oczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę(...)bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać zimną wodą 10 centymetrów ponad jej poziom i odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić, po czym wlać litr świeżej
Karola gotuje