fasolka po bretonsku - 625 przepisów (strona:27/42)

Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 222

pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki

Karo in the Kitchen
Zupa bretońska 139

Wszelkie syte zupy są mile widziane o tej porze roku. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej

Kuchnia domowa Ani
Dal, soczewica z dynią i suszonymi pomidorami 93

też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal? :) Za prawdziwą, klasyczną kuchnią indyjską nie przepadam, choć jej łagodne wydanie bardzo mi odpowiada. Powoli przekonuję się do wielości aromatów, jakie dają mieszanki cudownych przypraw. Mój dal to nic innego, jak danie z soczewicy. Użyłam soczewicy

Kucharzyca
Fasolka po bretońsku 155

Chociaż danie tak proste i znane przez wszystkich, a jednak każdemu wychodzi inaczej, każdy ma swoje ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -400 g białej fasoli -200 g kiełbasy -200 g boczku wędzonego -puszka pomidorów krojonych -100ml passaty pomidorowej -cebula

Zielona Kuchnia
ciecierzyca po bretońsku 142

jest taka smaczna, a do tego ta z puszki taka pomocna w przygotowaniu szybkich i sycących dań. Idą chłodne dni i zazwyczaj przygotowywałam wtedy od czasu do czasu fasolkę po bretońsku w wersji błyskawicznej ( tutaj ) lub standardowej ( tutaj ). Tym razem pomyślałam, że zamiast fasoli dam ciecierzycę. I to był strzał w dziesiątkę. Potrzebujemy tylko kilku składników i szybkie danie mamy

Gotowanie z pasją
Fasolka po bretońsku 132

Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Przy takim daniu nie ma  dużo roboty i bardzo szybko się ją robi, pod warunkiem że dzień prędzej nie zapomnimy namoczyć fasoli. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron na ostro 74

marnuje. W moim domu najwięcej pozostaje wędliny, a jak wiadomo ona nie może pozostać w lodówce zbyt długo. Można ją oczywiście zamrozić i wykorzystać kiedyś do bigosu czy fasolki po bretońsku, ale można też przygotować przy jej użyciu szybki i smaczny obiad. Dzisiejszy pomysł na niedrogi i ekspresowo wykonany posiłek to makaron na ostro. Makaron na ostro Składniki: opakowanie makaronu

PatiGotuje
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 148

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren

Passions hobbies life
CHILI CON CARNE 183

wiecie co wszędzie było chili con carne, tam nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli

Kuchnia bezglutenowa Loli
CHILI CON CARNE 183

wiecie co wszędzie było chili con carne, tam nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli

Kuchnia bezglutenowa Loli
Fasola w sosie pomidorowym 113

Fasolka po bretońsku bez mięsa? Czemu nie. Okazuje się, że może być równie smaczna jak ta z dodatkiem boczku co rozwiązuje problem wegetarian czy osób, które po prostu ograniczają mięso w diecie. Taki obiad jest bardzo sycący a do tego zdrowy - rośliny strączkowe są ważnym elementem zbilansowanej diety. Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje moczenia fasoli przez

Milion Smaków
Zupa fasolowa z warzywami 128

Jakiś czas temu dostałam od mamy fasolę Jaś z domowego ogródka. Postanowaiłam z niej zrobić prostą zupę. Zupa fasolowa z warzywami Myślałam jeszcze o fasolce po bretońsku, a ją już jakiś czas temu gotowałam. Pierwszy raz robiłam zupę fasolową, do której nie dodałam boczku. Zazwyczaj kiedy robię zupę z fasoli bądź grochu używam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię

mecooks
Pyszne domowe wędzone żeberka 89

przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą

Kulinarne pyszności Molki
Fasolka po bretońsku w postaci zupy 168

Kolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki

Obiad gotowy
Pomidorowa czy fasolowa? 74

najlepsza jest pomidorówka mojej mamy... :) Połączenie, które chcę Wam zaproponować wcale nie jest jakoś wyjątkowo odkrywcze. Rzadko spotyka się je w formie zupy, ale już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie

Pichceniomania