fasolka po bretonsku - 660 przepisów (strona:30/44)

Pomidorowa czy fasolowa? 93

najlepsza jest pomidorówka mojej mamy... :) Połączenie, które chcę Wam zaproponować wcale nie jest jakoś wyjątkowo odkrywcze. Rzadko spotyka się je w formie zupy, ale już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie

Pichceniomania
Sloppy Joe czyli luźny Jasiek 139

subiektywnym odczuciu brzmi jakoś lepiej :) Skoro Jasiek, no to skojarzyło mi się z fasolą Jaś. Tak oto postanowiłem przyrządzić luźnego Jaśka w wersji kryzysowej po polsku czyli z fasolką po bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii, co by się zgadzało z tym "po polsku" :) Składniki: - fasola Piękny Jaś - cebula - koncentrat pomidorowy - bułka Wykonanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 129

paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie odpowiedzi wymaga

Kryzysowa Książka Kucharska
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy 165

Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy Jeśli strączki, to na wytrawny obiad i to najlepiej w formie fasolki po bretońsku? Po co się tak ograniczać, a strączki szufladkować! Dzisiaj chcę Wam pokazać jak w prosty sposób, używając ciecierzycy, można zrobić czekoladową pastę, która nosi nazwę cieciorella. Jaka jest geneza nazwy? Jak można się domyślić, jest to połączenie nazwy ciecierzycy

Blendman
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 238

kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego

https:KKuchniaMniam
Tajlandia od kuchni 179

niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej wersji znajdziemy również smażony bekon i fasolkę po bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie się też musli z jogurtem.   Śniadanie w restauracji na plaży  Hotelowe śniadanie na świeżym

Zawsze głodna!
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 142

Błyskawiczna fasolka po bretońsku Witajcie ponownie. Ostatnio tak się złożyło, że mało tu zaglądałam, ale tym razem mam planuję już wrócić na dobre. Na rozgrzewkę krótki, szybki i bardzo prosty przepis. :) Składniki dla 4 osób: 150 g kiełbasy 1 cebula 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego lub majeranku 1 puszka (400g) pomidorów 1 szklanka przecieru

Pełny talerz
Ekspresowa ciecierzyca po bretońsku 149

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku. Pomyślałam więc, dlaczego nie zrobić ciecierzycy po bretońsku ? Jeśli macie ugotowaną ciecierzycę to reszta to już jak to mówią pikuś. Kilka chwil i mamy syte rozgrzewające danie. A przygotowałam je w rewelacyjnym garnku FISSLER - Original-Profi Collection , o którym pisałam już we wcześniejszych postach. Przypomnę tylko, że wart jest swojej ceny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 114

Pyszne danie jednogarnkowe z cieciorką w roli głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie

Monia miesza i gotuje
bigos 177

miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko

babka w formie
Fasolka po bretońsku 157

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.   Składniki: 300 g fasoli Jaś   2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g  koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku

Różowa kuchnia
Fasolka po bretońsku 147

danie, które uwielbiam. Znane chyba każdemu. Z dużą ilością fasoli, cebuli i kiełbasy. Nie jest to potrawa lekkostrawna Lubię kiedy jest trochę więcej sosu pomidorowego. Niestety przygotowanie fasolki po bretońsku zajmuje bardzo dużo czasu (długie gotowanie). To jedno z tych dań, które z dnia na dzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś

Bullio
Fasolka po bretońsku 131

pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Najlepiej nam smakuje ze świeżym pieczywem

W garach u Gosi
Cieciorka po bretońsku 176

Wszyscy znamy fasolkę po bretońsku . To pyszne i sycące danie jednogarnkowe. W ten sam sposób można również przygotować cieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego

Monia miesza i gotuje