fasolka po bretonsku - 607 przepisów (strona:28/41)

Fasolka po bretońsku 251

Obowiązkowa pozycja na jesień:). Choć ja sama średnio przepadam za fasolką po bretońsku, zajada się nią cała rodzina. To bardzo ciężkie danie a mała miseczka wystarczy by nasycić się na długie godziny.  1 kg fasoli jaś  1/2 kg kiełbasy 300g boczku wędzonego 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka

Szefowa kuchni
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 164

pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki

Karo in the Kitchen
Zupa bretońska 115

Wszelkie syte zupy są mile widziane o tej porze roku. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej

Kuchnia domowa Ani
Dal, soczewica z dynią i suszonymi pomidorami 79

też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal? :) Za prawdziwą, klasyczną kuchnią indyjską nie przepadam, choć jej łagodne wydanie bardzo mi odpowiada. Powoli przekonuję się do wielości aromatów, jakie dają mieszanki cudownych przypraw. Mój dal to nic innego, jak danie z soczewicy. Użyłam soczewicy

Kucharzyca
Fasolka po bretońsku 128

Chociaż danie tak proste i znane przez wszystkich, a jednak każdemu wychodzi inaczej, każdy ma swoje ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -400 g białej fasoli -200 g kiełbasy -200 g boczku wędzonego -puszka pomidorów krojonych -100ml passaty pomidorowej -cebula

Zielona Kuchnia
ciecierzyca po bretońsku 124

jest taka smaczna, a do tego ta z puszki taka pomocna w przygotowaniu szybkich i sycących dań. Idą chłodne dni i zazwyczaj przygotowywałam wtedy od czasu do czasu fasolkę po bretońsku w wersji błyskawicznej ( tutaj ) lub standardowej ( tutaj ). Tym razem pomyślałam, że zamiast fasoli dam ciecierzycę. I to był strzał w dziesiątkę. Potrzebujemy tylko kilku składników i szybkie danie mamy

Gotowanie z pasją
Fasolka po bretońsku 114

Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Przy takim daniu nie ma  dużo roboty i bardzo szybko się ją robi, pod warunkiem że dzień prędzej nie zapomnimy namoczyć fasoli. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego

magiczna kuchnia Kasi
Makaron na ostro 62

marnuje. W moim domu najwięcej pozostaje wędliny, a jak wiadomo ona nie może pozostać w lodówce zbyt długo. Można ją oczywiście zamrozić i wykorzystać kiedyś do bigosu czy fasolki po bretońsku, ale można też przygotować przy jej użyciu szybki i smaczny obiad. Dzisiejszy pomysł na niedrogi i ekspresowo wykonany posiłek to makaron na ostro. Makaron na ostro Składniki: opakowanie makaronu

PatiGotuje
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 130

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren

Passions hobbies life
Fasolka po Bretońsku wg przepisu mojej mamy 172

Polecam Wam smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty!  Składniki: 400 g fasoli typu '' Jaś'' 250 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonego majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego majeranku liść laurowy  Przygotowanie: Fasolę zamoczyć

Olcia gotuje!
Ryżowa sałatka po bretońsku 80

Sałatka ta przeze mnie została tak nazwana, bo kiełbasa, a w tym wypadku kabanos i fasola kojarzą mi się nierozłącznie z fasolką po bretońsku.  Sałatki ryżowe są bardzo wdzięczne, wystarczy kilka dodatkowych składników i mamy pyszne, sycące danie. Ryż basmati od Sonko w tym wypadku wzbogacony jest o małe kolorowe ziarenka quinoa, które dodają sałatce niebywałego uroku. Potrzebujemy

MamaOskarka
„Z odstawieniem mięsa jest jak z rzucaniem fajek”, czyli rozmowa z wegeblogerką Agatą 84

przyprawy to: czosnek, cebula, pieprz, gorczyca, słodka papryka wędzona. Dobrym patentem jest użycie wędzonego sera do warzywnych zapiekanek, który udaje wędlinę. Moja teściowa doszła do perfekcji gotując wegetariańskie fasolki „po bretońsku” lub bigosy, które są typowo mięsnymi daniami. Strach? Zniknie, jeśli dobrze sobie wytłumaczycie zasadność diety wegetariańskiej i przygotujecie do niej. Aha, jeszcze jedno: jeśli któryś wegetarianin to czyta, niech

Fleksitarianizm.pl
Niedzielny fotomix 144

curry. Pyszności! Pierogi już znacie z poprzedniego wpisu :) Zdjęcie okropne, ale danie pyszne. Makaron z sosem pieczarkowym i fasolą + surówka z buraków z czosnkiem.  Seler w algach + fasolka po bretońsku (z dużą ilością wędzonej papryki oczywiście). Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą. Było też rolowanie, czyli sushi z awokado, ogórkiem i papryką. Hummus ręcznej roboty, znaczy się gnieciony widelcem

My Vegan Kitchen
CHILI CON CARNE 158

wiecie co wszędzie było chili con carne, tam nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli

Kuchnia bezglutenowa Loli
CHILI CON CARNE 158

wiecie co wszędzie było chili con carne, tam nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli

Kuchnia bezglutenowa Loli