fasolka - 6917 przepisów (strona:33/462)

Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi 17

Szaro dziś i buro. Idealny moment na wrzucenie Wam przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję – pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone(...)ogniu pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcecie zagęścić fasolkę, wyjmijcie z potrawy ze 2 łyżki fasoli i zmiksujcie ją, potem dodajcie z powrotem do garnka i zagotujcie. Ja tak robię od jakiegoś czasu. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka

Kardamonovy
Sałatka nicejska 40

tuńczyka i sałatę, co nie zawsze spotykało się z pozytywnym przyjęciem. Do dziś sałatka nicejska wzbudza wiele emocji wśród Francuzów. Najgorętszym tematem jest wykorzystanie gotowanych warzyw: ziemniaków i zielonej fasolki . Sałatkowi puryści uważają, że ich dodatek to zbrodnia na tej klasycznej sałatce. Prawdopodobnie więc wyrywają sobie włosy z głowy, widząc, że właśnie taka wersja jest teraz najpopularniejsza na całym świecie(...)salade niçoise , kelner przyniesie Wam najprawdopodobniej taką sałatkę, jak widzicie na zdjęciach. Oryginalny przepis na tę potrawę ewoluował przez lata i teraz najczęściej spotykanymi składnikami są: tuńczyk ziemniaki zielona fasolka szparagowa sałata rzymska jajka na twardo oliwki czerwona cebula anchois Jak zrobić sos do sałatki nicejskiej? W oryginalnym przepisie na tę sałatkę składniki polewało się tylko oliwą

Na-talerzu.pl
Fasolka po meksykańsku. 40

Fasolka po meksykańsku. Ta fasolka po meksykańsku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna! Fasola w towarzystwie pomidorów , czosnku , natki pietruszki , piersi z indyka oraz przypraw. To pikantne danie może wyglądać skromnie, ale uwierz mi, że ta fasolka po meksykańsku jest szalenie pyszna i taka zdrowa. Spróbuj podawać tą fasolkę z ryżem lub pieczywem aby uzyskać satysfakcjonujący i sycący posiłek . Możesz(...)znakomitym dodatkiem do tacos , enchilladas lub innych dań inspirowanych kuchnią meksykańską . Te składniki łączą się szybko i łatwo i w krótkim czasie możesz cieszyć się aromatycznym obiadem , który pokochasz. Fasolka domowej roboty jest tańsza i smakuje znacznie lepiej niż ta w puszkach. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się wyśmienitym posiłkiem kiedy tylko masz na nią ochotę. FASOLKA PO MEKSYKAŃSKU

Zdrowy Styl Joanny
Fasolka po bretońsku 29

Zapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo(...)smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy posiłek. Idealne danie na chłodniejsze dni. Bardzo polecam mój sprawdzony przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula

Gotuj z Prezesem
fasolka szparagowa do słoików na zimę 208

składniki: fasolka szparagowa – dowolna ilość składniki na 1 litr zalewy: 1000 ml wody 1 łyżeczka soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (10 g) wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, jeśli fasolka ma łyko to je usuwamy. Długą tniemy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (na 1 l wody 10 g soli i 10 g cukru(...)przykryła fasolkę i gotujemy ok. 3 min. od zagotowania. Gorącą fasolkę nakładamy ciasno do czystych słoików. Zalewamy gorącą zalewą, w której się fasolka obgotowywała. Zakręcały pokrywką i pasteryzujemy. Pierwszego dnia 60 min. i drugiego dnia 40 min. Pasteryzacja: Dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Wkładamy słoiki. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy 60 min. od chwili

Domowy Smak Jedzenia
Fasolka szparagowa po bretońsku. Przepis na pyszne danie jednogarnkowe 81

Kupiliśmy ładną fasolkę szparagową i już mieliśmy robić ją z bułką tartą, gdy przyszło nam do głowy, że przecież, podobnie jak fasola w ziarnach, na pewno będzie pyszna, jeśli przyrządzimy ją po bretońsku. Mieliśmy nosa, tak wszystkim smakowało, że cały garnek zniknął na jeden obiad. Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów(...)puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej niepełną szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim

Kulinarna Polska
Kto stoi za smakiem serków? 55

poznał Anię kilka dni wcześniej, podczas wizyty w jej gospodarstwie. Opracował więc dla nas 2 fantastyczne przepisy z wykorzystaniem serka Almette, na chłodnik i sałatkę z młodymi ziemniakami i fasolką, które mieliśmy okazję zrobić tego dnia. Przepis na sałatkę z ziemniakami i fasolką zrobiliśmy z Davidem we dwoje, a przy chłodniku towarzyszyła Davidowi Dagmara Hicks, prowadząca blog calareszta.pl . Chcecie poznać(...)przepisy? Jestem pewna, że tak! Musicie skorzystać z obu! Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette Czas przygotowania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 1 kg młodych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej zielonej 4 rzodkiewki 4 jajka

nietylkopasta.pl
Fasolka po bretońsku z pieczarkami 131

Fasolka po bretońsku z pieczarkami to nieco zmieniona wersja tego popularnego dania. Robi się ją podobnie, z tą różnicą, że dodajemy jeszcze jeden składnik. Tym składnikiem są pieczarkami, które podsmażamy i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do gotującej się fasoli. Fasolka po bretońsku z pieczarkami smakuje podobnie, jak danie oryginalne. Jest to sycący i smaczny posiłek. Fasolka po bretońsku(...)pieczarkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. A następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Mój Mąż jest fanem obu wersji tego dania. Ja fasolkę po bretońsku z pieczarkami podaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś

Danka Pichci
Fasolka po bretońsku 77

Fasolka po bretońsku, czyli jeden z tych obiadów, który każdy zna i pewnie lubi. Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. W naszej kuchni ten obiad gości mniej więcej raz na dwa tygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża(...)biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzam fasolkę i wlewam do garnka litr świeżej wody. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie

Natka Pietruszki
Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? 69

Fasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? 149

Fasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Lobio po ormiańsku- fasolka szparagowa smażona z jajkiem 102

dokładnie się miesza przed podaniem. Ale ja uwielbiam też drugą formę podawania tej potrawy, ponieważ bardzo lubię maczać lawasz albo matnakasz w delikatne, płynne żółtko i zajadać razem w fasolką. Spróbujcie Składniki: – 500g fasolki szparagowej – 1 cebula – 3 jajka – 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu) – pęczek ulubionej zieleniny (u mnie koperek i kolendra(...)sól i pieprz Fasolę dokładnie oczyścić z włókien, odciąć końcówki i dokładnie umyć. Większe strąki fasoli można przeciąć na pół. Umytą fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotową fasolę przełożyć na durszlak i włożyć do miski z lodowatą wodą na 1 minutę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać

Smaki Armine
Fasolka po meksykańsku 84

Fasolka po meksykańsku to mój pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . Dziś zapraszam na fasolkę w meksykańskim stylu, z chorizo, papryką i chili, z pomidorami i czosnkiem, doprawioną na ichniejszą modłę. Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś(...)dania użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS FASOLKA PO MEKSYKAŃSKU Składniki fasolka po meksykańsku: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g chorizo lub kiełbasy wędzonej 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka

Dorota Smakuje
ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI 642

Zapiekana fasolka szparagowa z mozzarellą i jajkami to kolejne proste, smaczne i zdrowe danie. Przypadkowo wpadłam na pomysł by przyrządzić fasolkę szparagową w inny sposób niż zwykle i trafiłam w dziesiątkę. Zapiekana fasolka z mozzarellą i jajkami wyszła obłędna i na pewno często będę ją robić w swoim domu. ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI: 0,5 kg fasoli(...)szparagowej 1 kulka sera mozzarella 4 jajka łyżka masła ząbek czosnku bułka tarta opcjonalnie sól i pieprz Fasolkę myjemy i obgotowujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą choć można ją równie dobrze pominąć. Polewamy tym naszą fasolkę, na wierzch układamy pokrojoną w plasterki

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową 115

Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową – danie, które lubią dorośli i dzieci. Można podać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami a nawet z pieczywem. Fasolka do tego dania może być mrożona lub świeża ( porada zero waste – można wykorzystać tu już lekko przywiędłą lub łykowatą fasolkę). PRZEPIS NA PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ Składniki na pulpeciki w sosie(...)pomidorowym z fasolką: Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 2 puszki pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką: Cebulę drobno posiekać

Dorota Smakuje
Fasolka po bretońsku 107

Fasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i sycące danie obiadowe. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu.  Fasolkę robię częściej jesienią i zimą, gdy nadchodzą zimne dni i organizm potrzebuje bardziej kalorycznego pożywienia. Niektórzy unikają jedzenia fasoli, gdyż działa na nich gazo twórczo. Moim sprawdzonym sposobem na tego typu dolegliwości jest moczenie fasoli(...)przyprawienie jej cząbrem i kminkiem. Obie te przyprawy zapobiegają przykrym dolegliwościom i korzystnie wpływają na trawienie. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule

Gotuj w domu
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 83

curry z ciecierzycy, fasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy(...)danie jest tanie i ekspresowe, a opiera się na 4 głównych produktach – cieciorce, fasolce szparagowej, pomidorach i cebuli. Reszta składników to szalona mieszanka aromatycznych przypraw, które w jednym daniu się przenikają, tworząc niesamowitą głębię smaków. Niezaprzeczalną zaletą tego typu dań jest to, że są jednogarnkowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Uwaga! To curry z ciecierzycy jest ostre. Jeśli

Dietolog
Jak ugotować fasolkę szparagową zieloną ? 164

Fasolkę szparagową zieloną obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok.2 litrów wody, 1 łyżkę cukru (cukier spowoduje, że fasolka po ugotowaniu będzie miała ładny, zielony kolor) i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 10-20 minut. Czas zależy(...)fasolki - im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi. Po 10 minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z masełkiem i bułką tartą. Smacznego

CookYourself
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera 293

float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki: 300g filetu z łososia 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki(...)pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej, to wystarczy ją tylko rozmrozić. Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki, a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody

Kulinarne Przeboje
Kurczak smażony z zieloną fasolką i pieczarkami 198

Kurczak smażony z zieloną fasolką to doskonałe danie w diecie bezmlecznej. Fasolka to doskonałe źródło naturalnego wapnia w naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki(...)makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej

Dieta bez mleka
Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym 104

Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie.  Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie, wiem, że babcia miała(...)tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 107

Kiedy w pełni trwa lato jest też sezon na różne owoce, warzywa, których poza letnią porą nie dostaniemy świeżych. Dziś wykorzystamy przepyszną żółtą fasolkę szparagową! W moim rodzinnym domu mama bardzo często robiła nam w wakacje na obiad fasolkę z masłem i bułką tartą! Dla nas był to najlepszy obiad. Nic do tego nie chcieliśmy nigdy jeść. Oczywiście fasolka może(...)być również jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Tutaj nic nie stoi na przeszkodzie. Ale też trzeba pamiętać, że fasolka nie sprawdzi się do każdego dania. Ale żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :) Składniki: 0.5 kg żółtej fasolki 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Odcinamy końcówki z dwóch stron fasolki. Następnie myjemy i wrzucamy

Gotuj z Mąką
Fasolka szparagowa z ziołami 108

Uwielbiam fasolkę szparagową , kiedy przyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super(...)Składniki            0,5 kg fasolki szparagowej            3 łyżki bułki tartej            1 duża łyżka masła            1 ząbek czosnku            pęczek natki pietruszki            sól

Mój Smak
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików 960

Kilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu(...)bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki) Sposób przygotowania: 1. Fasolkę

Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem 116

Bardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą.  l ub fasolka w pomidorach  Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego(...)łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Zielone risotto z groszkiem i fasolką. 143

mnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym(...)dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.    ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.           Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fasolka po bretońsku 220

pieprz do smaku  1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki  pół łyżeczki kurkumy (można pominąć) liść laurowy 3 szt  ziele angielskie 4-6 szt    SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały(...)czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach

Basia w kuchni
Fasolka szparagowa w pomidorach 124

Lubicie fasolkę szparagową?  Ja lubię  bardzo, a przygotowuję ją na różne sposoby. Tutaj najdziecie przepis na fasolę tradycyjną , znaną i smaczną (przepis) . Dzisiaj przygotowałam fasolkę bardziej sycącą, która może być samodzielnym daniem. W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów(...)łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać

O kuchni z uczuciem
LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką 128

LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                            - sól himalajska - 40g fasolki adzuki(...)łyżeczki sody oczyszczonej - 50g zielonej fasolki szparagowej - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Fasolkę należy zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać fasolkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wsypać fasolkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i gotować przez ok. 30 minut - Pod koniec dodać sól

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 127

nami, więc propozycja nasza trochę bardziej pracochłonna, ale bez przesady :) Przecież nie będziemy się przepracowywać kiedy piękne słońce na niebie :) Zapewne większość z Was niejednokrotnie jadła lub jada klasyczną fasolkę po bretońsku. Zawsze była super, jak pamiętamy z młodych lat. Szczególnie babcie były mistrzami w przygotowaniu tego dania. Dzisiaj postanowiliśmy pokazać Wam naszą wersję bezmięsną. Niektórzy pomyślą, to nie fasolka(...)mieli rację :) bo to jest danie w stylu fasoli hehehehe, ale dosyć dywagacji, która lepsza itp. Zobaczcie jak wygląda nasza i wypróbujcie ją, a na pewno Wam posmakuje.   Fasolka a'la bretońska po wegańsku. (4-5 osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej

vegetanie
Szybki obiad: wegańska fasolka po bretońsku 238

coś prostego i na szybko, bo komu chciałoby się spędzać kolejne godziny przy garach, skoro grudniowa norma została już wyrobiona przed Wigilią? No właśnie! Zatem zapraszam na wegańską wersję fasolki po bretońsku! Przydadzą się parówki sojowe, fasolka w puszce opłukana z zalewy, pomidory w puszce (można zastąpić koncentratem pomidorowym) i podstawa czyli czosnek i majeranek, bez których nie ma dobrej(...)fasolki. Można dorzucić też kminku (opcja dla tych, którzy miewają przeboje żołądkowe po fasolce). Wegańska fasolka po bretońsku Składniki: 2 puszki białej fasolki, puszka pomidorów krojonych, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 parówki sojowe, łyżeczka oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać na sitku. Odcedzić

Pełna Lodówka
Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim 72

Fasolka szparagowa w sosie bolońskim     Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti.      👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓     Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret(...)już będzie w filmie...     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.     Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM❓ - Przepis na fasolkę na obiad BEZ węglowodanów Składniki: ok. 800g fasolki szparagowej 700g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej) puszka pomidorów krojonych bez skórki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! 769

Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 500g mięsa mielonego wieprzowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano 1 cebula 2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki tartego sera(...)żółtego 1 łyża siekanego koperku olej do smażenia       *** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy

Blog z Apetytem
Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków 33

Dania jednogarnkowe są znane z prostoty i wygody w przygotowaniu. Dokładnie taka jest zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków. Uwielbiam ją jeszcze z innego powodu – to danie jest idealne na „wyczyszczenie resztek” z lodówki. Masz rozpoczętą paprykę, cukinię, brokuła, kalafior? Z pewnością odnajdą się w tym miszmaszu. Łatwo też wymieniać składniki. Nie masz pora? Super(...)będzie dowolna cebula. Skończył się koncentrat pomidorowy? Dodaj do smaku ostrej musztardy. Nie masz pieczarek czy fasolki? Zastąp je groszkiem lub brokułem. Z sera możesz zrezygnować. Zamiast tymianku czy czosnku niedźwiedziego sprawdzą się zioła prowansalskie. W zależności od zawartości lodówki, danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Ja pokazuję je w naszej ulubionej wersji – z fasolką szparagową. Często

Poezja smaku
Zupa z fasolki szparagowej. PRZEPIS 47

Najlepsza wychodzi latem, gdy jest sezon na świeżą fasolkę szparagową. Prosta sztuczka sprawia, że ta zupa jest delikatnie aksamitna i pełna smaku. Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka, Około 400 gramów świeżej żółtej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 marchewki , 3-4 średnie ziemniaki, 200 ml śmietanki(...)kremówki, mały pęczek natki pietruszki lub koperku, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, pod koniec dorzuć ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki z łodyżką, pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj przez około 12 minut. Dorzuć

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa z cebulką curry 29

Fasolka szparagowa to świetny dodatek do obiadu. Nie wiem jak u Was, ale u nas najczęściej ląduje na talerzu taka bezpośrednio z wody, albo z dodatkiem bułki tartej z masłem. Tym razem pokusiłam się o malutką odmianę i na obiad zjedliśmy ziemniaki, jajo sadzone, kalafiora w cieście i fasolkę z cebulką oprószoną przyprawą curry. Pysznie było! 450 g fasolki szparagowej(...)może być też mrożona) 1-2 cebule 1 łyżeczka curry olej/masło sól, cukier Fasolkę gotujemy (na półtwardo) w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w większym rondelku rozgrzewamy minimalną ilość oleju/masła. Dodajemy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, aż do zeszklenia. Pod koniec cebulę oprószamy przyprawą curry. Na patelnię dodajemy

Smaki Na Talerzu
Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką 39

Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym. Składniki KLUSKI 100 g sera ricotta 75 g mąki(...)jajko garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji POZOSTAŁE SKŁADNIKI 200 g fasolki szparagowej 70 ml oleju 2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki 1 łyżka mąki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka maku sól pieprz Wykonanie W  misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką

Tajemnice Smaku
Fasolka szparagowa po azjatycku 64

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa po azjatycku 64

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 53

Fasolka szparagowa ze słoika, idealna na jesień lub zimę do obiadu lub innych pysznych dań. Takiej pozycji nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 słoiki – 720ml Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1 kg fasolki szparagowej 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli kamiennej do przetworów 1,5 łyżeczki cukru(...)fasolki obcinamy końcówki i myjemy. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. 2. Fasolkę wkładamy do słoików, wlewamy przygotowaną zalewę następnie słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą i pasteryzujemy. Gotujemy przez 30 minut, wyciągamy i układamy na ściereczce żeby wystygły. Gotowe;) Artykuł Fasolka szparagowa w słoikach na zimę pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami 56

mrożonek. Dzięki temu możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę w warzywa. Dziś mam dla Was prostą i pyszną propozycję, która sprawdzi się np. jako kolacja. Oto sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami. Ja dodałam do niej także nasiona słonecznika, bo lubię chrupiące dodatki w sałatkach. Ta sałatka jest naprawdę pyszna i sycąca. Sprawdźcie na końcu wpisu jej wartości(...)odżywcze i wpasujcie ją do swojego jadłospisu Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami – składniki (2 porcje): fasolka szparagowa zielona mrożona, 200g, 10 pomidorków koktajlowych, 100g sera feta, 2 łyżki nasion słonecznika, dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżeczka miodu + łyżeczka musztardy + odrobina wody, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie

Natka Pietruszki
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 47

chyba ostatni strzał polskiej fasolki szparagowej, udało mi się jeszcze dostać naszą rodzimą. Smakiem jakoś szczególnie nie powala, ale nie mogłam się powstrzymać, kupiłam i ugotowałam. Tę potrawę zrobiłam w podobny sposób jak aloo gobi , smakowała więc podobnie. Biorąc pod uwagę pogodę jaką mamy obecnie, potrawy tego typu są wielce poszukiwane. Poszukiwałam i odnalazłam. I tak jak przy okazji aloo(...)fasolkę i ziemniaki trochę przyjarałam – tak wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej) 5 większych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku pół szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy

Kardamonovy
Makaron z fasolką i parmezanem 45

wcale nie musi być ani z wyszukanych produktów, ani czasochłonna w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy bazować na nieprzetworzonej żywości i eksperymentować w kuchni Zapraszam Was zatem na makaron z fasolką i parmezanem, który u mnie gościł jako kolacja. Makaron z fasolką i parmezanem – składniki (2 porcje): 2 garście makaronu, najlepiej razowego, 2 garście fasolki szparagowej, około 2 łyżki tartego(...)parmezanu, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy fasolkę szparagową oraz makaron al dente. Ja miałam już ugotowaną fasolkę i makaron z wcześniejszych posiłków, więc ten krok pominęłam. Następnie odsączamy je na sitku. W tym samym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy makaron wraz z fasolką. Dodajemy przyprawy i krótko

Natka Pietruszki
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 49

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka

Moja Delicja
Fasolka szparagowa z marchewką, jarzynka do obiadu 70

Już w zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było mi z nim nie po drodze. W tym roku mama obdarowała mnie nie tylko przepisem ale także dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić.   I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo(...)zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać

W garach u Gosi
Fasolka szparagowa z marchewką i pomidorami 54

Zapraszam dzisiaj na pyszną fasolkę szparagową z dodatkiem marchewki i pomidorów. Super pomysł na danie obiadowe lub na szybką przekąskę. Robi się ją całkiem szybko. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka szparagowa z marchewką i pomidorami Składniki 1 kg fasolki szparagowej (może być żółta lub zielona) 2 średnie cebule (np. cukrowa) kilka marchewek (około 20 g) 1 łyżka masła(...)oleju 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz cukier 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do sporej ilości lekko posolonej wody i gotujemy do miękkości. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje, w drugim garnku rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka (lekko rumieniąc), dodajemy marchewkę startą

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową + film 64

Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową to smaczne i sycące danie dla amatorów nowych doznań smakowych a szczególnie dla wielbicieli fasolki szparagowej. Taka potrawa będzie znakomitą propozycją na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny.     składniki na 4 porcje 250 g ugotowanego makaronu 500 g mięsa mielonego 500 g fasolki szparagowej 3 cebule 1 łyżeczka startego imbiru(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. W dużym garnku z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mięso mielone i wszystko chwilę podsmażamy. Do podsmażonego

Smakowite Dania
Fasolka szparagowa orientalnie 105

Powoli rozkręca się sezon na fasolkę szparagową i w związku z tym chciałabym zaproponować świetny pomysł na jej przygotowanie niż tradycyjnie z bułką w maśle ;)  Fasolka szparagowa orientalnie to idealny dodatek do obiadu, czy mięs z grilla. Jest aromatyczna, słodko - pikantna, po prostu fantastyczna. Ostatnio jemy ją przy każdej okazji. Gorąco polecam! Fasolka szparagowa orientalnie Składniki: 500g zielonej fasolki(...)sezamowego 2 łyżki startego na tarce imbiru 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni Jak zrobić fasolkę szparagową orientalnie? Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.  Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie

Codzienne Gotowanie
Sałatka ziołowa z fasoli, ciecierzycy, awokado i pesto 81

zagościła u mnie na kolację sałatka ziołowa z fasoli, ciecierzycy, awokado i pesto. Jest soczyście zielona sałatka, którą osobiście uwielbiam. jest w niej wszystko co lubię. Przepadam za szparagową fasolką i ziołowym pesto. Pesto oczywiście miksuję sama, bo domowe jest po prostu najlepsze! Jak hodować zioła w domu? Kupuję zioła w doniczkach, przesadzam do większych i w ziemię wzbogaconą(...)zależy zatem od rodzaju pesto. Wybrałam pesto bazyliowe, bo akurat takie miałam. Bazylia rośnie jak zwariowana, więc musiałam ją trochę przerzedzić. W tej pysznej wiosenno zielonej sałatce znajdziecie również fasolkę szparagową. Fasolka to moja ulubione strączki. Latem korzystam ze świeżej, a przez resztę roku kupuję mrożoną. Fasolka świetnie smakuje z pesto i awokado. Dodatkowo dodałam ciecierzycę i jajka. Kiedy

codojedzenia
Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach 78

Jakie macie ulubione sposoby na fasolkę? Ja najbardziej lubię ugotowaną fasolkę wymieszać z masłem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i koperkiem. Pyszność. Lubię też w tartej bułce, wiadomo - klasyka. Ale fasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego(...)dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu. Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule 1 łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz

Smaczny zeszyt
MINESTRONE 101

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 101

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką 368

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko – ostrym sosem musztardowym. Wszystkie elementy się idealnie komponują tworząc niepowtarzalny smak. W sezonie najlepiej jest wykrzystać świeżą fasolkę, ale równie dobrze będzie się nadawała ta mrożona. Do przygotowania sałatki z tuńczykiem wykorzystajcie ulubioną sałatę(...)musztardowy 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu Składniki na sałatkę dowolny miks sałat 10 pomidorków koktajlowych 1 awokado 200 g fasolki szparagowej puszka tuńczyka 2 jajka Przepis na sos musztardowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Pamiętajcie, że sosem polewamy sałatkę dosłownie chwilę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi 70

Czas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 2:20 h Liczba porcji : 4 osoby   Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo(...)ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok po Kroku 1 Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Fasolka szparagowa z marchewką, jarzynka do obiadu 128

Już w zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było mi z nim nie po drodze. W tym roku mama obdarowała mnie nie tylko przepisem ale także dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić.   I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo(...)zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać

W garach u Gosi
Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi 74

Czas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 2:20 h Liczba porcji : 4 osoby   Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki 5 jajek ugotowanych na twardo(...)ugotowanej fasolki szparagowej 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku 1 pęczek kopru 1 mała cebula majonez, sól, pieprz do smaku. Krok po Kroku 1 Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Fasolka szparagowa z pistacjowym pesto 122

Połączenie zwyczajnej, czasami trochę nudnej, fasolki z aromatycznym pesto to strzał w dziesiątkę. Możecie użyć pesto z tego przepisu (link do makaronu po genueńsku), albo dodać pistacje. Będzie super. Obiecuję. Jeśli chcecie zrobić z tego przepisu wegański pomińcie parmezan, dodajcie więcej pistacji, odrobinę soli lub 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych. Proponuję nie dodawać soli do gotowania fasolki, ponieważ pesto jest(...)słone. Jeśli po wymieszaniu fasolki i zielonego pesto będziecie potrzebowali dosolić całość to śmiało. Ten przepis to idealny zielony dodatek do obiadu, sałatka na imprezę w ogrodzie lub lekki obiad do pracy zapakowany do pudełka. A żeby go zrobić potrzebujecie 20 minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa – 300 g pistacje bez łupin

wiecejwarzyw.pl
Fasolka szparagowa z sosem i gotowanymi jajkami 122

Czasami w prostocie składników tkwi największy sekret :) Fasolka szparagowa podana z sosem beszamelowym, gotowanymi jajkami i dużą ilością szczypiorku to pomysł na tani i wegetariański obiad. Poniższa fasolka najlepiej smakuje, gdy jest podana na ciepło.  Składniki na 2 porcje: 0,5 fasolki szparagowej 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1/2 pęczka młodej dymki sól sos 1,5 łyżki masła(...)płaskiej łyżki mąki 1 szklanka wywaru od gotowania się fasolki gałka muszkatołowa odrobina soku z cytryny sól, pieprz Fasolę umyć i odkroić od niej końcówki. Jajka ugotować na twardo. Fasolkę wrzucić do wrzącej wody (posolonej i posłodzonej), ugotować i odsączyć. Uwaga: należy odlać 1 szklankę wywaru z gotowania się fasolki. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i całość chwilę

Ugotować
Łosoś na parze z zieloną fasolką 129

rybą , to ma wiele składników niezbędnych dla naszego organizmu, przede wszystkim są to kwasy omega-3. Tak więc tym razem na nasz stół trafił łosoś na parze z zieloną fasolką. Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej… Łosoś na parze z zieloną fasolką – składniki: 250g fasolki szparagowej 2 płaty łososia cytryna sól Łosoś na parze z zieloną fasolką(...)przepis: Łososia dokładnie myjemy, skraplamy sokiem z cytryny, przyprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę na fasolkę. Po zagotowaniu wody, wkładamy fasolkę i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Łososia gotujemy na parze przez 15 minut. Ja wykorzystuję do tego multicooker . Smacznego!   Artykuł Łosoś na parze z zieloną fasolką pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym 110

Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym Ta potrawa to taka inna wersja fasolki po bretońsku, bo zamiast kiełbaski i wędzonego boczku mamy w niej mięso mielone podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam!     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek(...)ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, liść laurowy 1 łyżka cukru 1 litr bulionu lub wody olej do smażenia     *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy obraną marchew, liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka będzie miękka – około

Blog z Apetytem
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 103

szokującą wiadomość: ten sposób przyrządzania potraw w panierce i ich smażenia na głębokim tłuszczu jest tradycyjną portugalską techniką. Dowiedziałem się o tym, dopiero będąc w Lizbonie, gdzie fasolka smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku(...)przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta , co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małe rybki z ogrodu. Wiąże się to z wyglądem feijão verde — zielonej fasolki, obtoczonej w tempurze. To danie o niezwykle poetyckiej nazwie znajdziecie niemalże w każdej portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon

Food Square
Fasolka szparagowa z pomidorową salsą 169

Sezon na fasolkę szparagową ciągle trwa i oby jak nadłużej. Uwielbiam każdą, tą z masełkiem i bułką tartą również, wyjadaną prosto z garnka bez omasty, ale nieustannie poszukuję nowych pomysłów. Dziś zapraszam na fasolkę z pomidorową salsą. Kolorowa i kapitalnie komponuje się smakowo z kwaskowatymi pomidorami. Salsa (czyli sos) to prosty dodatek zapożyczony z kuchni meksykańskiej. Idealny dodatek do każdego(...)letniego obiadu, w większej ilości samodzielne danie kolacyjne. Tak samo smaczna na ciepło i na zimno. Po prostu pycha! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku - opcjonalnie koperek 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka miodu akacjowego 1 łyżeczka octu jabłkowego Wykonanie: obraną fasolkę ugotować w osolnej wodzie - około 15 minut. Najlepiej wyłowić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 161

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów , w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę  ziemniaczaną z fasolką szparagową , ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy(...)dodatek do obiadu czy do dań z grilla.  Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Składniki:  500g młodych ziemniaków 200-300g zielonej fasolki szparagowej 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem) 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2 łyżki octu z białego wina 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku natka

Codzienne Gotowanie
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 143

jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten gulasz jest prosty i szybki do zrobienia, wymaga kilku niedrogich i ogólnodostępnych składników. Jego podstawą są puszkowane pomidory i puszkowana fasolka, plus kilka aromatycznych dodatków. Fasolka w pomidorach po grecku jest lekka, świeża, orzeźwiająca i bardzo sycąca, a dodatkowo – zrobicie ją w 30 minut! Wszystko na miejscu, czyli szykujemy sobie(...)selera naciowego. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach łyżeczkę cytrynowej skórki, wyciskamy łyżkę soku. Fasolkę z puszki płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy do odcieknięcia. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa na gorący tłuszcz. Smażymy mieszając, do zeszklenia. Dodajemy

Karo in the Kitchen
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 183

Fasolka to świetne źródło białka i błonnika – w takim wydaniu to pyszna i lekka potrawa ze śródziemnomorskim sznytem. Możecie sami ugotować fasolkę albo jeszcze szybciej – wykorzystać tą już ugotowaną, prosto z puszki. To szybki i syty obiad do zrobienia w pół godziny, mocny i zdecydowany w smaku i kolorze! Chorizo kroimy drobno w kostkę. Obieramy i grubo kroimy cebulę(...)Dodajemy paprykę i pokrojony seler, mieszamy, całość przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa z kiełbasą do zeszklenia i zmięknięcia, 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy przykrycie, dodajemy odcedzoną fasolkę, pomidory które rozgniatamy razem z całą zawartością puszki i jeszcze pół puszki wody. Wsypujemy paprykę wędzoną, dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny. Zawartość rondla mieszamy, gaz zmniejszamy do minimum

Karo in the Kitchen
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 100

Tęsknicie zimą za fasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? Mam dla Was rozwiązanie Poznajcie casserole z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża(...)łyżka octu jabłkowego 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 szklanki oleju do smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 szklanki wody Sos: 2/3 szklanki ziaren słonecznika

Lamarida.pl
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 101

myślałam co by tu dobrego ugotować i jakie danie zgłosić na konkurs i w końcu padło na sałatkę. W końcu za oknami ciągle mamy lato 😊. Do jej przygotowania użyłam fasolki szparagowej i kolorowych marchewek. Nie dość, że pięknie się prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Pierniczki wykorzystałam do przygotowania dressingu(...)lekko pikantnej posypki. W dressingu czosnek, miód i pierniczki stworzyły bardzo smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym 139

Fasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego jak rybę po grecku . Fasolka w takim wydaniu jest bardzo smaczna. Można ją podawać samodzielnie jako danie wegetariańskie lub jako jarzynkę do obiadu. składniki: ok 800 g żółtej fasolki szparagowej 3 marchewki 1 mały(...)przecieru 1 słoik pomidorów krojonych ( o pojemności 500 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano  1/2 łyżeczki tymianku sól,pieprz do smaku cukier do smaku Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie. Przygotować sos. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Monia miesza i gotuje
Orientalna fasolka szparagowa 122

Fasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka. Teraz kiedy sezon na fasolkę w pełni, nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i koniecznie przetestujcie ten przepis, a ja życzę(...)Appetit. Składniki (2 porcje): 250 g młodej fasolki szparagowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy) chili Przygotowanie: 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy

Fitsweet.me
Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym 126

Już Wam wspominałam, że to ciasto jest pyszne, uniwersalne i często gości w moim domu. Po wielkim zainteresowaniu cukinią ( klik ) - postanowiłam przygotować fasolkę. U mnie ten patent to standard, ale większość z Was jeszcze go nie znała. Koniecznie go wypróbujcie! Taka fasolka do doskonała przekąska, która znika niewiarygodnie szybko. Ja w zasadzie uwielbiam ja bez dodatków, ale równie świetnie komponuje(...)się z dowolnym dipem/sosem. Polecam. 200-220g fasolki szparagowej Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki   1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki startego parmezanu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego sól do smaku (około 1/3 łyżeczki) Dodatkowo: osolona woda do ugotowania fasolki mąka pszenna olej do głębokiego smażenia Fasolkę ugotować

Di gotuje
Fasolka szparagowa z czosnkiem i zieloną pietruszką 557

Jeżeli lubicie fasolkę szparagową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ugotowaną fasolkę wystarczy podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Całość świetnie smakuje posypana zieloną pietruszką. Idealny dodatek do obiadu.  Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku posiekana zielona pietruszka 1-2 łyżki masła klarowanego sól Fasolkę umyć i odciąć końcówki(...)garnka wlać wodę. Posolić ją. Do wrzącej wody wsypać fasolkę. Gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek. Gdy lekko się zarumieni to od razu wsypać fasolkę szparagową. Całość chwilę smażyć. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Podawać na ciepło

Ugotować
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 143

nawet półrocznym drętwieniem, mrowieniem i brakiem czucia. Na razie zostaje mi tylko czekać do 28.10 na ostateczną decyzję ortodonty. Oby wynalazł jak najlepsze wyjście z tej sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem(...)dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka

Be Fit Be Strong
Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 170

Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto(...)francuskie wykonane według  tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente) 200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny 5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso

Rozpustne gotowanie
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 203

Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy J Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji:4 Czas przygotowania: Składniki: 2 garści żółtej fasolki szparagowej 100g boczku w plastrach 1 por 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki natki(...)pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. Nastawiamy osoloną wodę w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę i kiedy woda ponownie zawrze gotujemy około  10 minut. Fasolka po wyjęciu powinna być lekko twardawa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Następnie

Kolizje Smaków
Zielona fasolka szparagowa na parze 141

tygodniu zapraszamy na przepisy z pyszną fasolką szparagową. Sezon na nią właśnie się rozpoczyna, więc trzeba się objeść na cały rok :) Nasza pierwsza propozycja to zielona fasolka szparagowa z parowaru. Przygotowana w ten sposób stanowi kwintesencje smaku. Potrawa wolna od glutenu.* Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: Masło(...)Bułka tarta *Osoby nie jedzące glutenu nie powinny polewać fasolki smażoną bułką tartą. Polecamy samo roztopione masło :) Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Umieszczamy w misce parowaru, a ten nastawiamy na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy fasolka jest miękka i wyjmujemy, jeśli tak jest. Podajemy z rozpuszczonym masłem albo podsmażaną bułką tarta. Smacznego :) Jak widać najmłodsi również przepadają

Kolizje Smaków
Fasolka Szparagowa 152

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie to fasolka polana masłem z prażoną bułką tartą. Mimo, że jest to danie proste, jest bardzo smaczne. Warto korzystać z sezonowych świerzych warzyw, bo mrożone nie smakują już tak dobrze. Składniki: fasolka szparagowa 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól Wykonanie: Fasolkę oczyścić i umyć. Fasolkę przełożyć do dużego garnka, zalać wodą(...)posolić. Gotować aż fasolka będzie miękka przez około 30 minut. Fasolkę odcedzić i przełożyć na talerz. Masło rozpuścić w rondelku, dodać bułkę tartą i prażyć na małym ogniu aż zacznie kipieć. Tak przygotowaną bułką polać fasolkę

Mama Gotuje
Fasolka po Katalońsku 229

Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji(...)Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim

Mama Gotuje