fasolka - 6917 przepisów (strona:33/462)

Fasolka szparagowa w pomidorach 117

Lubicie fasolkę szparagową?  Ja lubię  bardzo, a przygotowuję ją na różne sposoby. Tutaj najdziecie przepis na fasolę tradycyjną , znaną i smaczną (przepis) . Dzisiaj przygotowałam fasolkę bardziej sycącą, która może być samodzielnym daniem. W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów(...)łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać

O kuchni z uczuciem
LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką 122

LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                            - sól himalajska - 40g fasolki adzuki(...)łyżeczki sody oczyszczonej - 50g zielonej fasolki szparagowej - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Fasolkę należy zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać fasolkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wsypać fasolkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i gotować przez ok. 30 minut - Pod koniec dodać sól

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 117

nami, więc propozycja nasza trochę bardziej pracochłonna, ale bez przesady :) Przecież nie będziemy się przepracowywać kiedy piękne słońce na niebie :) Zapewne większość z Was niejednokrotnie jadła lub jada klasyczną fasolkę po bretońsku. Zawsze była super, jak pamiętamy z młodych lat. Szczególnie babcie były mistrzami w przygotowaniu tego dania. Dzisiaj postanowiliśmy pokazać Wam naszą wersję bezmięsną. Niektórzy pomyślą, to nie fasolka(...)mieli rację :) bo to jest danie w stylu fasoli hehehehe, ale dosyć dywagacji, która lepsza itp. Zobaczcie jak wygląda nasza i wypróbujcie ją, a na pewno Wam posmakuje.   Fasolka a'la bretońska po wegańsku. (4-5 osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej

vegetanie
Szybki obiad: wegańska fasolka po bretońsku 232

coś prostego i na szybko, bo komu chciałoby się spędzać kolejne godziny przy garach, skoro grudniowa norma została już wyrobiona przed Wigilią? No właśnie! Zatem zapraszam na wegańską wersję fasolki po bretońsku! Przydadzą się parówki sojowe, fasolka w puszce opłukana z zalewy, pomidory w puszce (można zastąpić koncentratem pomidorowym) i podstawa czyli czosnek i majeranek, bez których nie ma dobrej(...)fasolki. Można dorzucić też kminku (opcja dla tych, którzy miewają przeboje żołądkowe po fasolce). Wegańska fasolka po bretońsku Składniki: 2 puszki białej fasolki, puszka pomidorów krojonych, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 parówki sojowe, łyżeczka oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać na sitku. Odcedzić

Pełna Lodówka
Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim 64

Fasolka szparagowa w sosie bolońskim     Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti.      👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓     Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret(...)już będzie w filmie...     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.     Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM❓ - Przepis na fasolkę na obiad BEZ węglowodanów Składniki: ok. 800g fasolki szparagowej 700g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej) puszka pomidorów krojonych bez skórki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! 755

Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 500g mięsa mielonego wieprzowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano 1 cebula 2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki tartego sera(...)żółtego 1 łyża siekanego koperku olej do smażenia       *** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy

Blog z Apetytem
Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków 17

Dania jednogarnkowe są znane z prostoty i wygody w przygotowaniu. Dokładnie taka jest zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków. Uwielbiam ją jeszcze z innego powodu – to danie jest idealne na „wyczyszczenie resztek” z lodówki. Masz rozpoczętą paprykę, cukinię, brokuła, kalafior? Z pewnością odnajdą się w tym miszmaszu. Łatwo też wymieniać składniki. Nie masz pora? Super(...)będzie dowolna cebula. Skończył się koncentrat pomidorowy? Dodaj do smaku ostrej musztardy. Nie masz pieczarek czy fasolki? Zastąp je groszkiem lub brokułem. Z sera możesz zrezygnować. Zamiast tymianku czy czosnku niedźwiedziego sprawdzą się zioła prowansalskie. W zależności od zawartości lodówki, danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Ja pokazuję je w naszej ulubionej wersji – z fasolką szparagową. Często

Poezja smaku
Zupa z fasolki szparagowej. PRZEPIS 34

Najlepsza wychodzi latem, gdy jest sezon na świeżą fasolkę szparagową. Prosta sztuczka sprawia, że ta zupa jest delikatnie aksamitna i pełna smaku. Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka, Około 400 gramów świeżej żółtej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 marchewki , 3-4 średnie ziemniaki, 200 ml śmietanki(...)kremówki, mały pęczek natki pietruszki lub koperku, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, pod koniec dorzuć ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki z łodyżką, pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj przez około 12 minut. Dorzuć

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa z cebulką curry 21

Fasolka szparagowa to świetny dodatek do obiadu. Nie wiem jak u Was, ale u nas najczęściej ląduje na talerzu taka bezpośrednio z wody, albo z dodatkiem bułki tartej z masłem. Tym razem pokusiłam się o malutką odmianę i na obiad zjedliśmy ziemniaki, jajo sadzone, kalafiora w cieście i fasolkę z cebulką oprószoną przyprawą curry. Pysznie było! 450 g fasolki szparagowej(...)może być też mrożona) 1-2 cebule 1 łyżeczka curry olej/masło sól, cukier Fasolkę gotujemy (na półtwardo) w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w większym rondelku rozgrzewamy minimalną ilość oleju/masła. Dodajemy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, aż do zeszklenia. Pod koniec cebulę oprószamy przyprawą curry. Na patelnię dodajemy

Smaki Na Talerzu
Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką 33

Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym. Składniki KLUSKI 100 g sera ricotta 75 g mąki(...)jajko garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji POZOSTAŁE SKŁADNIKI 200 g fasolki szparagowej 70 ml oleju 2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki 1 łyżka mąki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka maku sól pieprz Wykonanie W  misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką

Tajemnice Smaku
Fasolka szparagowa po azjatycku 53

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa po azjatycku 53

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 45

Fasolka szparagowa ze słoika, idealna na jesień lub zimę do obiadu lub innych pysznych dań. Takiej pozycji nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 słoiki – 720ml Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1 kg fasolki szparagowej 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli kamiennej do przetworów 1,5 łyżeczki cukru(...)fasolki obcinamy końcówki i myjemy. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. 2. Fasolkę wkładamy do słoików, wlewamy przygotowaną zalewę następnie słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą i pasteryzujemy. Gotujemy przez 30 minut, wyciągamy i układamy na ściereczce żeby wystygły. Gotowe;) Artykuł Fasolka szparagowa w słoikach na zimę pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami 44

mrożonek. Dzięki temu możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę w warzywa. Dziś mam dla Was prostą i pyszną propozycję, która sprawdzi się np. jako kolacja. Oto sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami. Ja dodałam do niej także nasiona słonecznika, bo lubię chrupiące dodatki w sałatkach. Ta sałatka jest naprawdę pyszna i sycąca. Sprawdźcie na końcu wpisu jej wartości(...)odżywcze i wpasujcie ją do swojego jadłospisu Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami – składniki (2 porcje): fasolka szparagowa zielona mrożona, 200g, 10 pomidorków koktajlowych, 100g sera feta, 2 łyżki nasion słonecznika, dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżeczka miodu + łyżeczka musztardy + odrobina wody, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie

Natka Pietruszki
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 39

chyba ostatni strzał polskiej fasolki szparagowej, udało mi się jeszcze dostać naszą rodzimą. Smakiem jakoś szczególnie nie powala, ale nie mogłam się powstrzymać, kupiłam i ugotowałam. Tę potrawę zrobiłam w podobny sposób jak aloo gobi , smakowała więc podobnie. Biorąc pod uwagę pogodę jaką mamy obecnie, potrawy tego typu są wielce poszukiwane. Poszukiwałam i odnalazłam. I tak jak przy okazji aloo(...)fasolkę i ziemniaki trochę przyjarałam – tak wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej) 5 większych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku pół szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy

Kardamonovy