korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki(...)międzyczasie przygotowujemy bouquet garni: bawełnianą nitką wiążemy razem trzy gałązki tymianku, trzy łodyżki pietruszki, liść laurowy i skórkę parmezanu. Wrzucamy do garnka. Krok 4 Jeśli mamy zieloną fasolkę w oddzielnym naczyniu zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy umyte strączki bez ogonków. Gotujemy 10 minut, po czym przecedzamy i przekładamy do lodowatej wody, żeby fasolki zachowały ładny zielony kolor. Fasolkę można
Niedzielny kucharzFasolakia lathera czyli zielona fasolka gotowana w sosie z oliwy, świeżych pomidorów, cebuli i natki pietruszki. To jedno z moich ulubionych greckich dań - proste, sycące i naprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie " lathera ", odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „ lathi ” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden(...)sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona to lathera z zielonej fasolki, przy czym najchętniej sięgam po odmianę mamut, o dużych i mięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki(...)śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę
KuchniaWeDwoje.pljestem specjalnie grzybożerna, ale od czasu do czasu lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych(...)zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia, przekrój wzdłuż na 4 części, następnie
Szybko SzybkowarDostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam! KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM(...)Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej 400 g fasolki szparagowej zielonej 3 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu 2 papryczki chili 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól cukier opcjonalnie cheddar lub parmezan Sposób przyrządzania: Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychJakiś czas temu dostałam torbę dobroci od czarnocińskiej mamy. Jedną z nich była fasolka szparagowa, ale nie byle jaka. Już miałam z nią styczność w innym letnim sezonie. To fasolka mamut. Smakuje podobnie jak tak klasyczna, ma tylko dłuższe i cieńsze strąki. Wydaje mi się, że jedyną znaczącą różnicą jest czas gotowania. Mamut gotuje się ekspresowo. Jeżeli więc macie(...)Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień wrąbał dwie porcje pod rząd. Jest szansa, że za pierwszym razem trafił na większy kąsek
Kardamonovyjeszcze bardziej wyraziste. I jest zdecydowanie. Obecnie jest dobry moment na gotowanie różnego rodzaju leczo. Cukinia (chociaż ja tym razem z niej zrezygnowałam) i papryki smakują tak jak powinny. Fasolka szparagowa też ma się świetnie. A, no i pomidory. Ja do dzisiejszego leczo dodałam te z puszki, ale Wy oczywiście możecie dać świeże. Leczo to takie przyjemne danie, które można(...)nikt Was nie zlinczuje za Wasze eksperymenty (mnie można, ja już się uodporniłam). U mnie na blogu możecie spotkać lecza wegetariańskie, te bardzo ostre i mniej, pieczone, gotowane, z fasolką szparagową, oliwkami i te z cukinią. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji, może sobie coś podejrzycie. Dziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie
KardamonovyWitam serdecznie i zapraszam na pyszne danie (prawie jedno garnkowe:), z fasolką szparagową i kurczakiem. Danie jest sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali: około 500 g cukinii 1 kg pomidorów około 500 g fasolki szparagowej 1 duża papryka średnia cebula (około 120 g) 3 ząbki czosnku listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczka oregano lub bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju Link do filmiku z przepisem: Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję przyprawy, olej, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Oczyszczoną z gniazd nasiennych
Uwaga Babcia GotujeJeżeli znudziła Ci się fasolka szparagowa z bułką tartą, proponuję przygotować ją w pysznym sosie pomidorowym. Tak przygotowana fasolka jest pyszna i aromatyczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Nie pomijajcie dodatku czosnku czy natki pietruszki, bo to one stanowią tę przysłowiową „kropkę nad i” i nadają pełni smaku. Osobiście lubię tak przygotowaną fasolkę doprawić „na ostro(...)Możecie użyć pikantnej mieszanki przypraw, papryki ostrej, chili, czy nawet szczypty imbiru. Próbujcie, znajdźcie swój smak. Oczywiście, jeśli smakować Wam będzie bez dodatku pikanterii, zostańcie przy podstawowym smaku. Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie to przepis, który z całego serca Wam polecam. Efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od samych pomidorów i stopnia zredukowania sosu. Ja kiedyś podsmażałam pomidory dosyć
Smaki Na Talerzujeszcze bardziej wyraziste. I jest zdecydowanie. Obecnie jest dobry moment na gotowanie różnego rodzaju leczo. Cukinia (chociaż ja tym razem z niej zrezygnowałam) i papryki smakują tak jak powinny. Fasolka szparagowa też ma się świetnie. A, no i pomidory. Ja do dzisiejszego leczo dodałam te z puszki, ale Wy oczywiście możecie dać świeże. Leczo to takie przyjemne danie, które można(...)nikt Was nie zlinczuje za Wasze eksperymenty (mnie można, ja już się uodporniłam). U mnie na blogu możecie spotkać lecza wegetariańskie, te bardzo ostre i mniej, pieczone, gotowane, z fasolką szparagową, oliwkami i te z cukinią. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji, może sobie coś podejrzycie. Dziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie
KardamonovyFasolka szparagowa z mięsem mielonym. Jest to łatwy przepis na obiad , który wykonasz w mgnieniu oka. Fasolka szparagowa w tym daniu zastąpi makaron , mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie łączy całość. Można powiedzieć, że jest to spaghetti bez makaronu, idealna wersja obiadowa dla osób, które unikają węglowodanów i są na diecie. Podaruj pyszny obiad swojej rodzinie, obiad , który jest pełen(...)smaku. Jeśli ciągle zadajesz sobie pytanie ,, co na obiad”, to ja z przyjemnością podsuwam Ci ten prosty przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym . Obiad , który znakomicie się sprawdzi w zapracowany dzień. Post sponsorowany. Danie przygotowałam na MultiGrillu jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone
Zdrowy Styl JoannyJest podobna do fasolki po bretońsku, ale dzięki papryce w różnych postaciach dużo bardziej wyrazista w smaku. No i stanowi fajną odmianę. A „espaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie(...)pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej, oliwa lub olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę z chorizo i papryką? Wieczorem fasolę zalej wodą i pozostaw do namoczenia – minimum na 12 godzin. Nazajutrz wodę odlej, wlej świeżą – powinna przykrywać fasolę na około
Kulinarna PolskaWitam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1 😊. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać(...)naprawdę warto. Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 5 słoików 900 ml garnek o pojemności 5-6 litrów około 1 kg cukinii około 1 kg fasolki szparagowej około 1 ½ kg pomidorów (użyłam lima) 2 cebule – około 300 gramów około 1 kg papryki 4 ząbki czosnku do smaku dodałam: 2 łyżeczki z górką papryki słodkiej 2 łyżeczki
Uwaga Babcia GotujeJakiś czas temu dostałam torbę dobroci od czarnocińskiej mamy. Jedną z nich była fasolka szparagowa, ale nie byle jaka. Już miałam z nią styczność w innym letnim sezonie. To fasolka mamut. Smakuje podobnie jak tak klasyczna, ma tylko dłuższe i cieńsze strąki. Wydaje mi się, że jedyną znaczącą różnicą jest czas gotowania. Mamut gotuje się ekspresowo. Jeżeli więc macie(...)Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień wrąbał dwie porcje pod rząd. Jest szansa, że za pierwszym razem trafił na większy kąsek
KardamonovyDanie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut! Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko(...)makaron, fasolka szparagowa i sos serowy. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g frankfurterek ok. 250 g fasolki szparagowej ok. 250 g makaronu (u mnie: wstążki) 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier 1 pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka ok. 180-200 g sera cheddar szczypta gałki
Kuchnia MagdaLeny