Taki obiad latem robimy bardzo często. Sezonowy, bardzo prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Fasolka szparagowa z bułką tartą, jajka sadzone i ziemniaki Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , ćwierć kostki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, 4 jajka, 500 gramów ziemniaków, świeży koperek, olej, sól, pieprz. – Składniki na 2 duże porcje. Jak zrobić obiad z fasolką szparagową, jajkami(...)ziemniakami? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Fasolkę, umyj, odetnij końcówki, gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 12 minut, aż strączki zrobią się miękkie, ale jędrne. Odcedź. Fasolka szparagowa przygotowana do gotowania. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, lekko zrumień. Dodaj fasolkę, wymieszaj, żeby okleiła się bułką, wyłącz ogień – przepis na fasolkę
Kulinarna PolskaProsta i bardzo smaczna zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz koperkiem i zabielana śmietanką. Doskonała na każdą porę roku i robi się ją błyskawicznie. Można przygotować ją ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z zielonej lub żółtej. Fanom fasolki polecam wypróbować również przepis na rewelacyjną zupę z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową. Jest mega pyszna! Składniki(...)fasolki szparagowej 3 większe ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1, 75 l bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 120 g śmietany kremówki 30 % 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić
Oryginalny smakFasolka po bretońsku jest to najbardziej popularne jednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej z koncentratem pomidorowym i dodatkami. Często jest spożywana w okresie jesienno-zimowym. Danie to nie jest skomplikowane, ale musi być przygotowane z dobrych składników i w odpowiednich proporcjach. Jest bardzo sycąca, ponieważ fasola to warzywo strączkowe o dużej zawartości białka(...)błonnika i nadaje się zarówno do odgrzewania jak i mrożenia. Fasolka po bretońsku ma swoje korzenie w Bretanii i jest polskim odpowiednikiem brytyjskiej „baked beans”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jednogarnkowa fasolka po bretońsku 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Danie główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 290 kcal Fasolka
ProstePesto.plPrzepis na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa gości na stole w mojej rodzinie od dzieciństwa, rzadko zdarzą się bym zdecydował wolę to od tego co robiła babcia. Konkretnie chodzi o to ze lubię to co robiła moja babci i to co robi Agnieszka i nieraz mogę zjeść według przepisu Agnieszki, a innym razem dla odmiany tak jak robiła babcia... Jednak(...)przypadku ten przepis na fasolkę szparagowa bije wszystkie rekordy! W tym przypadku fasolka po francusku kompletnie eliminuje wszystkie poprzednie przepisy i mogę jeść tylko tą wersje fasolki szparagowej... BRAWO AGA❗❗❗ Link do filmu z przepisem: 208 - FASOLKA SZPARAGOWA po FRANCUSKU - Idealny dodatek lub OBIAD wegański - Najlepszy PRZEPIS❗ Składniki: 500g fasolki szparagowej 1 średnia cebula 1-2 ząbki
Dieta Rozdzielna i Zdrowierobię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi jak koperek, natka(...)pietruszki lub szczypiorek. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę jarzynową. 12 dkg marchwi 6 dkg korzenia pietruszki 15 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora 30 dkg ziemniaków 2 duże zielone cebule 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli 1.5 l wody 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 120 ml śmietanki (30%) Dodatkowo: natka
MeCooksFasolka po bretońsku z pieczarkami, ale za to bez boczku to lżejsza wersja tradycyjnego przepisu. Jest pyszna i sycąca, świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Danie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale wymaga nieco czasu, gdyż fasola gotuje się kilka godzin, aż była miękka. Jeśli nie macie tyle czasu, suchą fasolę można zastąpić taką z puszki, ale wg mnie lepsza(...)jest ta gotowana. Z podanych składników wychodzi kilka porcji, więc może stanowić obiad na dwa dni. Można ją też zawekować w słoiki na później. Składniki na fasolkę po bretońsku: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 400 g pieczarek 400 g kiełbasy dobrej jakości cebula butelka passaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę
e-PrzepisyKulinarneFasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi to moja wersja klasyki, w której bułkę tartą zastąpiłam płatkami. Tak przygotowana fasolka jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub pomysłem na szybką przekąskę. W mojej rodzinie wszyscy ją uwielbiają! Ilość masła i płatków możecie modyfikować według swoich preferencji, ponieważ jedni wolą maślany posmak, a inni więcej chrupiących płatków. Polecam! Spróbujecie? Fasolka szparagowa(...)masłem i płatkami owsianymi - składniki: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych Ponadto: sól do wody i smaku Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi - przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końce i w zależności od wielkości zostawić w całości lub przekroić na 2-3 części. Tak przygotowaną fasolkę ugotować na parze albo w osolonej wodzie. (Fasolka powinna
Di gotujeCzas czytania: 2 min Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta(...)wyszła bardzo smaczna! Jest to lekkie i delikatne danie, a jednocześnie bardzo sycące. Pastę z powodzeniem można podać na lekki obiad lub kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe! Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin
SprawdzonaKuchnia.plogrodzie zaczęła dojrzewać fasolka szparagowa , strąki są już na tyle duże, że wystają spomiędzy liści i można w mig zerwać potrzebną ich ilość. Z dzisiejszych zbiorów zrobiliśmy do obiadu prostą fasolkę szparagową z bułką tartą . Jej przygotowywanie stało się okazją do rozmowy o surówkach i sałatkach pojawiających się w naszych domach rodzinnych. Okazało się, że Bartek jeszcze nigdy nie jadł(...)dzisiejszej ani jeszcze kilku innych popularnych u mnie, a i ja mam coś do spróbowania z Jego stron. Składniki na fasolkę szparagową 500 g fasolki szparagowej 3 łyżki bułki tartej 25 g masła sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ewentualnie pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut
niecodziennikparyFasolka, jajko na twardo, tost – to śniadanie w style angielskim. Jest ono bardzo pożywne, ale też i stosunkowo ciężkie. Oczywiście podane z brytyjską herbatą. Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni… doda nam energii na cały nadchodzący dzień. Tutaj pójdziemy troszkę na łatwiznę i skorzystamy z gotowej fasolki w sosie pomidorowym dostępnej w wielu marketach. Będzie(...)szybciej, ale tak czy tak doprawiamy jej smak. Zobacz również: Klasyczne pancakes z syropem klonowym Składniki fasolka w sosie pomidorowym (w puszce) 4-5 plasterków wędzonego boczku pieczywo tostowe łyżka masła jajka sól pieprz natka pietruszki Przeczytaj przepis na: Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą Fasolka, jajko na twardo, tost – przepis W rondelku podgrzewamy fasolkę. Doprawiamy ją solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej. Jak obcinać fasolkę? Z jednej strony, czy z obu? Jak kto lubi! My obcinamy tylko z jednej strony, tej od której rosła na krzaczku. Po pierwsze fasolka wygląda apetyczniej(...)talerzu, po drugie … ten ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda. Składniki 500 g fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży) 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego 1 szalotka 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka drobno posiekanego
Tajemnice SmakuSałatka z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym. Prosta, pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka z fasolką, pomidorkami i zdrowym olejem lnianym. Sałatkę można zjeść od tak lub podać ją np. do drugiego dania. W sezonie sięgajcie oczywiście po świeżą fasolkę szparagową, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (jednak nie polecam tych sklepowych, ale domową fasolkę w słoikach). Sałatka jest(...)różnych sałatek lub koktajli. „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem” Mahatma Gandhi Poniżej znajdziecie przepis na pyszną i zdrową sałatkę z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym. A pod nim… tak długo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała
Słodkie okruszkipieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach. Składniki (na 6 słoików o pojemności 370 ml): 1 kg zielonej fasolki 2 kg żółtych, mięsistych pomidorów mała cebula 4 białe papryki papryka pomarańczowa 2 gałązki(...)pulpy natkę selera, zamknąć pokrywką i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wyjąć seler, a pulpę zmiksować np. ręcznym blenderem. Sos doprawić solą i cukrem. Do sosu dodać rozdrobnioną papryczkę chili. Fasolkę obrać i pokroić na kawałki 2-3 cm. Zagotować wodę do obgotowania fasolki. Posolić. Na osolony wrzątek wrzucić pokrojoną fasolkę, zagotować, a potem gotować krótko (1-2 minuty). Odcedzić
Weekendy w domu i ogrodzieFasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym Są takie dania, które gdzieś tam widziałam i ciągle mi chodzą po głowie by je zrobić, tak było i z tym daniem. Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym To danie już dawno temu zobaczyłam u Berniki i na blogu i pamiętałam w głowie, że zachwycała się na facebooku lub instagramie, że jest(...)Przepis prosty, pierwsza porcja już została przez rodzinę zjedzona. Jest to wspaniały pomysł dla osób które nie chcą lub nie mogą jeść makaronu. Tu makaron do sosu zastępujemy właśnie fasolką szparagową, pysznie i prosto i nawet forma podobna ;) To co przepis przedstawiam poniżej i do kuchni idź i zrób, bo naprawdę warto. Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym ( porcja
Kuchnia na wzgórzuSałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej. składniki(...)porcje 500 g fasolki szparagowej 200 g wędliny 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta lub zielona papryka 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a następnie każdą fasolkę przekrawamy na trzy, cztery części. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut
Smakowite DaniaKolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa . Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto włączyć(...)dań sezonowych. Lubię gotować sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana prosto z krzaczka jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi. Fasolka Składniki: na 4 porcje 400 g żółtej fasolki 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy 250 g kiełbasy, np. myśliwskiej 1 łyżka świeżego oregano 10 liści świeżej
codojedzeniaFasolka szparagowa z pieczarkami i cebulą to pyszne połączenie smaków, wspaniała przystawka lub szybkie danie obiadowe. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do jajka sadzonego, ziemniaków i kefiru, można ją również podać z makaronem lub jako samodzielną przekąske na lato. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 150 g startego żółtego sera(...)cebule olej do smażenia szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego oregano czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Obraną cebulę drobno siekamy a oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Do dużego garnka
Smakowite DaniaFasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony(...)osłodzony wrzątek (po 1 łyżeczce soli i cukru na litr wody). Gotujemy do stanu al dente – ile? To zależy od samej fasolki, jedne gatunki gotują się szybciej niż inne, na pewno też szybciej ugotuje się fasolka młoda, niż ta z późniejszych zbiorów. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebule kroimy na ćwiartki i te ćwiartki – na niezbyt grube plasterki. Szklimy cebule
Karo in the KitchenPyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę. Następnie na tej samej patelni podsmażamy delikatnie na oleju posiekane czerwone chilli z czosnkiem i przed samym podaniem polewamy(...)aromatycznym i pysznym olejem na ziemniaczki wymieszane z fasolką. Użyłam fasolki typu mamut, jednak każda inna, żółta czy zielona też sprawdzi się doskonale. Szybki i pyszny dodatek, polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry 200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami
karmelowyWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką(...)szparagową https://www.youtube.com/watch?v=1qcV-8dI4bg Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża
Uwaga Babcia GotujeFasolka po bretońsku Jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, to fasolka po bretońsku. Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że za PRL-u fasolka po bretońsku była kiepska? Co do szpinaku to się zgodzę, jednak moja mama i babcia robiły fantastyczną fasolkę po bretońsku, więc tą potrawę wspominam miło. Na naszym(...)jest to najlepsze rozwiązanie pod kątem diety rozdzielnej, o czym pisał już dr Hay, a z matematycznego punktu widzenia mogę się z tym zgodzić. 👉Jak zrobić fasolkę po bretońsku❓ Jednak od czasu do czasu coś można z fasoli zrobić. Szczególnie jak ktoś lubi i nie stosuje diety rozdzielnej. Zapraszamy na przepis na fasolkę po bretońsku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewspólnego gotowania zaprosiłam moją córkę Milenę. Zobaczcie jakie pyszne nam wyszły pulpety drobiowe na parze z fasolką szparagową. Wszystko się nagrało! Co lubią jeść dzieci? U nas na pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese , na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I dziś zapraszam pulpety drobiowe gotowane na parze w pomidorowym sosie z fasolką(...)pozostałej na patelni cebulki dodać pomidory i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu w czasie, gdy kotlety się parują. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pod koniec gotowania, posiekaną bazylią. Fasolka: 1 kg zielonej fasolki szparagowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki 200 ml wody szczypta soli Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przecisnąć
DietologSpaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki(...)śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę
KuchniaWeDwoje.plPrzypomina fasolkę po bretońsku, ale to zupełnie inne smaki. Spróbujcie pysznej odmiany – fasolki w sosie curry z kurczakiem. Przepis na fasolkę w sosie curry z kurczakiem Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów piersi z kurczaka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, około 3 cm kawałem świeżego imbiru, 1 mała papryka czerwona lub pół dużej, 2 dojrzałe pomidory(...)kopiaste łyżki przyprawy curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), sól, olej. Jak zrobić fasolkę w sosie curry z kurczakiem? Fasolę namocz w dużej ilości wody przez noc (12 godzin), wodę odlej, wlej świeżą, aby przykrywała ziarna na około 5 cm, osól, gotuj aż fasola zmięknie. Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca
Kulinarna PolskaOrkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką to moja propozycja na prosty, przepyszny obiad w śródziemnomorskim stylu. Jeśli macie w szafce kuchennej grubą kaszę np orkisz (albo pęczak czy ryż), do tego cebulę, czosnek, dobrej jakości oliwę z oliwek i słoiczek czerwonego pesto z pomidorów suszonych a w zamrażarce paczkę fasolki szparagowej – o każdej porze dnia i nocy możecie(...)wzrostu masy mięśniowej a magnez i fosfor, które zawiera – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Cechuje go też wysoka zawartość błonnika pokarmowego. PRZEPIS ORKISZOTTO Z PESTO CZERWONYM I ZIELONĄ FASOLKĄ Składniki: 2 szkl orkiszu – całe, obłuskane ziarno 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 1 słoiczek 200g pesto czerwonego z suszonych pomidorów 4 szkl bulionu warzywnego
Dorota SmakujeTradycyjna fasolka po bretońsku Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku . Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie(...)ugotowaniu pozostanie twarda. Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :) Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy
Lekcje w kuchnidanie jednogarnkowe? Zawsze są sycące, pożywne, pachnące i rozgrzewające. Wprost idealne na jesienne i zimowe wieczory. Na liście naszych ulubionych posiłków znajduje się więc godny przedstawiciel takich dań – fasolka po bretońsku . Zawsze robimy jej bardzo dużo, dobrze się ją mrozi i w dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie chętnie po nią sięgamy. Składniki na fasolkę po bretońsku(...)ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku 1 / 2 łyżeczki papryki sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolkę opłukać i zalać wodą ok. 5 cm ponad jej poziom. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować fasolkę w tej samej wodzie, w razie potrzeby dolać trochę gorącej wody. Dodać
niecodziennikparyZnów mamy kilka ładnych cukinii w ogródku, co nas bardzo cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana(...)została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał ją z apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. Składniki na lasagne z cukinią i fasolką szparagową Mięsno-pomidorowe nadzienie: 1 kg pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 duża marchewka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz
niecodziennikparyzrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie(...)ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam 🙂 Proporcje na słoik 1/2 l -garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag ) -dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki ) -jedna średnia cebula
Kulinarne przemysleniaKupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej(...)smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki
Codzienna kuchnia niecodziennaFASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru. Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc
Moja Książka Kucharskakorzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki(...)międzyczasie przygotowujemy bouquet garni: bawełnianą nitką wiążemy razem trzy gałązki tymianku, trzy łodyżki pietruszki, liść laurowy i skórkę parmezanu. Wrzucamy do garnka. Krok 4 Jeśli mamy zieloną fasolkę w oddzielnym naczyniu zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy umyte strączki bez ogonków. Gotujemy 10 minut, po czym przecedzamy i przekładamy do lodowatej wody, żeby fasolki zachowały ładny zielony kolor. Fasolkę można
Niedzielny kucharzFasolakia lathera czyli zielona fasolka gotowana w sosie z oliwy, świeżych pomidorów, cebuli i natki pietruszki. To jedno z moich ulubionych greckich dań - proste, sycące i naprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie " lathera ", odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „ lathi ” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden(...)sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona to lathera z zielonej fasolki, przy czym najchętniej sięgam po odmianę mamut, o dużych i mięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki(...)śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę
KuchniaWeDwoje.pljestem specjalnie grzybożerna, ale od czasu do czasu lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych(...)zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia, przekrój wzdłuż na 4 części, następnie
Szybko SzybkowarDostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam! KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM(...)Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej 400 g fasolki szparagowej zielonej 3 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu 2 papryczki chili 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól cukier opcjonalnie cheddar lub parmezan Sposób przyrządzania: Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnych