słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam w świetnej cenie na Westwing Home & Living , gdzie można znaleźć(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki płatków chili 2 ząbki czosnku, posiekane 200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych na kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową) 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki oliwy z oliwek posiekana dymka do podania Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek
karmelowybardzo delikatny smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Ja tym razem wybrałam wytrawną wersje - pierś z kurczaka marynowaną w ziołach i oliwie truflowej, fasolkę szparagową, czosnek i ser feta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :) SKŁADNIKI (4 porcje) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka(...)świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chilli kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu świeżozmielony pieprz 2 szklanki kaszy bulgur SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę bulgur zalać 5 szklankami
DefinicjaSmakuZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj
Moja Delicjadzieciństwie. Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki(...)Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę
Kuchenne Wariacjedomu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka(...)dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy
Kuchenne WariacjePrzepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły. Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam. Danie smaczne, pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;) Szybko i smacznie. Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) Konkurs(...)trwa :) *potrawkę podałam na talerzu z serii Martha Platin od Porcelana Bogucice 60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pomidory
Takie tam pichcenieNiezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić
Zakamarki mojej kuchninatura rzeczy martwych ;) Potrawa wykonana w nieco indyjskim klimacie, zapach brązowego kardamonu, zaledwie jednej sztuki (!) rozniósł się po całym mieszkaniu. Obłędny! Potrzebujemy: 1 sznycel z indyka garść fasolki szparagowej 3 łyżki ugotowanego pęczaku pół pomidora dwie szczypty czarnego sezamu , u mnie od Indian Bazaar 1 sztuka brązowego kardamonu , u mnie od Indian Bazaar łyżeczka oleju arganowego Mięso i fasolkę przygotowujemy(...)suszonym kardamonem. Kaszę gotujemy w stosunku 1 część kaszy : 2 części wody. Pomidora kroimy w półplasterki, skrapiamy olejem arganowym i posypujemy czarnym sezamem. Na talerz wykładamy sałatkę z pomidora, fasolkę, pęczak i mięso, uprzednio pokrojone w paski. Skomentuj
MamaOskarkawykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba(...)jajko, pierś kurczaka Fasolkę szparagową, groszek i bób należy oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu należy obrać bób ze skórki. Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera
Plate of JoyWiosna za oknami w pełni, także na talerzu przydałoby się trochę świeżości:) Szybki, zdrowy lunch. Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach Drukuj przepis Składniki 15 dag fasolki zielonej (mrożona) 1 średni pomidor malinowy 0,5 łyżeczki tymianku, bazylii przyprawy sól, pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 kulki mozzarelli listonic_name = "Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)listonic_content = "15 dag fasolki zielonej (mrożona) 1 średni pomidor malinowy 0,5 łyżeczki tymianku, bazylii przyprawy sól, pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 kulki mozzarelli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Fasolkę smażymy na maśle aż zmięknie dodajemy pomidora pokrojonego w mniejsze cząstki i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Następnie wykładamy na talerz
CoolinarniePLDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki(...)sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów
karmelowyskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj pomysł na śledzia - czyli sałatka z cebulą, korniszonami i czerwoną fasolką. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta. Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć(...)zimnej wodzie (najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno posiekać. Fasolkę odsączyć z zalewy. Korniszony drobno pokroić. Wymoczone śledzie pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i fasolkę czerwoną. Posypać pieprzem i za pomocą majonezu (1-2 łyżki) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, ponieważ smaki
Ugotowaćoraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek(...)całej rodziny :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki: 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 3 jajka, 1,5 szklanki ajwaru ( najlepiej domowego ), 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej, 1/2 szklanki startego sera cheddar , skórka otarta z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, czarny sezam do posypania, kilka pomidorków koktajlowych, kilka
SzczyptaSmaQ