fasolka - 6917 przepisów (strona:128/462)

Polędwiczka wieprzowa z batatami i zieloną fasolką szparagową 126

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasze pyszne i szybkie w przygotowaniu polędwiczki wieprzowe z batatami i zieloną fasolką szparagową :)   Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 300 g batatów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 1 por – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchenne Wariacje
Makaron z fasolą ( ze słoiczka) 115

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI   1 słoik fasolki 500g  makaronu 100g boczku lub kiełbaski  mała cebula 1 puszka pomidorów  1 płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oleju z oliwek sól seler naciowy-jeśli lubicie  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z boczkiem na oleju z oliwek, dodać puszkę pomidorów i doprawić do smaku solą, pieprzem(...)łyżeczką cukru. Gotować sos przez 10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodać przepłukaną w zimnej wodzie fasolkę ze słoiczka. ( każdy produkt ze słoika powinno się przepłukać w zimnej wodzie a dopiero potem użyć do gotowania ) Gotować jeszcze  przez 5 minut często mieszając i nie przypalić ;) lub tutaj jest też przepis na fasolę: Jak przygotować fasolkę ze słoiczka W międzyczasie ugotować

zielonacukinka
Pulpeciki z warzywami 134

łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej zielonej, - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce marchew, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany(...)średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny. 4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. 5. Pulpeciki podajemy z ryżem, fasolką szparagową i szczypiorkiem. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i jaja) które pełni funkcje budulcową, - kwas foliowy (pochodzący z fasolki), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ryż po meksykańsku 184

mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie.  Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki ostrej(...)fasoli z puszki, pomiń ten krok. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać wszystkie przyprawy i chwilę podprażyć, aż zacznie się wydobywać aromat.  Wrzuć mrożoną fasolkę i duś kilka minut aż będzie prawie miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolkę. Duś aż zgęstnieje, czyli z pomidorów odparuje nadmiar wody

Fabryka pomysłów
Pikantna zupa z fasolką szparagową i ziemniakami 104

tego jest po prostu smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a w dodatku nie traci swojego smaku nawet na drugi dzień. Możecie przygotować ją zimą z mrożonej fasolki a latem ze świeżej. Inne ciekawy przepisy na rozgrzewające zupy znajdziecie TUTAJ . Składniki: 700 ml rosołu warzywnego opakowanie 450g żółtej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała papryczka chili(...)pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Do dużego garnka przelewamy rosół i podgrzewamy go. Wrzucamy ziemniaki raz podsmażoną cebulkę i gotujemy al dente. Gdy ziemniaki będą już w pół miękkie przygotowujemy fasolkę – przekrawamy ją na mniejsze części i wrzucamy do rosołu z ziemniakami i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Do warzyw dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy

Życie ze smakiem
Potrawka z indyka z fasolką i kukurydzą 151

bardzo lubimy takie dania a na dodatek są pożywne, szybkie w przygotowaniu no i smaczne. Jako dodatek polecam różne kasze lub ryż ugotowane na sypko. Dzisiaj indyk z fasolką szparagową i kukurydzą. Pycha. Porcelana Bogucice z kolekcji Rajski Ogród Składniki: 500 g piersi z indyka 250 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 1 cebula 3 ząbki(...)kostkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dodać około 2 łyżki mąki i wymieszać. Mięso powinno być lekko pokryte mąką. Fasolkę szparagową obgotować około 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odsączyć. W rondlu rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno

Ala piecze i gotuje
Chilli z soczewicą... 148

Generalny pomysł na użycie soczewicy w połączeniu z mięsem mielonym i czewon ą   fasolką znalazłam na stronie  Woman's Day . Niestety ichniejsze proporcje składników, oraz opis wykonania miały się nijak do niczego (wystarczy zajrzeć na stronę), dlatego skorzystałam tylko z podanej opcji dorzucenia do popularnego dania mojej ukochanej soczewicy. Soczewicę można spokojnie ugotować samemu - czasami puszkowana jest trudno(...)albo i więcej, zależnie od upodobań sól i pieprz 2 x 400g puszki siekanych pomidorów kostka rosołowa, wołowa, kurczakowa, albo i warzywna 400g puszka zielonej soczewicy 400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans' dodatkowo, do podania ugotowany ryż dobry, gęsty grecki jogurt, lub kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki starty ser żółty W dużym garnku rozgrzej olej. Dorzuć cebule i smaż, mieszajac

Lejdi of the house
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową 139

Okres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :) Składniki na zupę z soczewicy: – 160 g czerwonej soczewicy – 200 g zielonej fasolki

Kuchenne Wariacje
Sałatka jarzynowa 108

mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki(...)mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce. Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy. Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, musztardę, czarną sól i majonez. Całość dokładnie mieszamy Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Makaron z warzywami 97

przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem i dominującymi fasolkami szparagowymi. Jedne z moich ulubionych tradycyjnych przypraw i jest! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 pomidorki koktajlowe 3 suszone pomidory w oleju 3 ząbki czosnku spora garść zielonej ciętej(...)fasolki – użyłam mrożonej spora garść żółtej fasolki – użyłam mrożonej kilka różyczek brokułów – u mnie mrożone oliwa z oliwek vegeta natur, lubczyk, słodka papryka, sól, pieprz makaron świderki, zamiennie inny krótki, np. kolanka, penne Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Paprykę, pomidory suszone kroję drobno w kostkę, także koktajlowe. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 131

Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe(...)Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów włoskich Spora garść migdałów Razem: ok. 140 zł Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Menu na tydzień jak zwykle ustaliliśmy w sobotę. Nigdy nie jest

Niedzielny kucharz
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 130

którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Jak to zrobić odsyłam(...)tutaj . 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy. 3. Fasolkę szparagową (mrożoną) gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli do miękkości. 4. Paprykę kroimy w kostkę. 5. Na koniec kaszę wrzucamy na patelnię z tłuszczem,  przyprawiamy curry oraz kurkumą i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mięso, fasolkę, paprykę, mieszamy i przykrywamy na parę minut do przejścia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka - śmietnik :) 144

Dzisiejsza sałatka to tak na prawdę wszystko co już było w lodówce a chciałam zużyć :) Czyli sałatka - śmietnik, tj. miks sałat, pomidory, papryka, fasolka szparagowa(mrożona odgotowana) i nie tylko... :) Czasem z dostępnych produktów w domu możemy wyczarować całkiem pyszną sałatkę ale i nie tylko!  Zapraszam! Składniki: (porcja dla 2-3 osób) 2-3 garście miksu sałat 1 pomidor(...)połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę

Gotuj z Mąką
Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką 161

kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 1 średnia cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 czarne marchewki 4 łyżki kukurydzy z puszki 200 fasolki zielonej mrożonej 2 łyżki suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 litr bulionu mięsno warzywnego 3 łyżki ketchupu łagodnego szczypta ostrej papryki sól do smaku(...)Zasmażka: 1,5 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu

Ala piecze i gotuje
Jesienne leczo z dynią i cieciorką 168

sycące. Leczo z dodatkiem cieciorki bardzo mi smakuje, doskonale nadaje się na piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do dyni i dusimy do miękkości. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą

Bajeczna Kuchnia