fasolka - 6917 przepisów (strona:126/462)

Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 113

sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka 20 dag ugotowanego na sypko ryżu basmati 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ papryki białej 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia(...)wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać z osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos pomidorowy: Czosnek

Wanilia i Kardamon
Sałatka z fasolką szparagową, kurczakiem z sosem czosnkowym 134

Sałatka z żółtą fasolką szparagową powstała na skutek dużej ilości fasolki w ogrodzie , a teraz przedstawiam wam efekty pracy w postaci sałatki. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 brokuła 1 duża pierś z kurczaka 3 suszone pomidory  Przyprawa do kurczaka / sól, pieprz odrobina oleju mała śmietana 12 % 1 ząbek czosnku Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, dzielimy na mniejsze

W Moim Magicznym Domu
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 125

mniejsze różyczki podzielicie kalafior i brokuły, tym krótszy będzie czas ich gotowania. SKŁADNIKI /  2 PORCJE 140 g makaronu spaghetti garść różyczek kalafiora garść różyczek brokułu garść fasolki szparagowej 1 marchewka  4 rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki. Na szerokiej patelni

cool and minty
Zupa krem z leczo 81

niego nową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej(...)słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko

R'n'G Kitchen
Leczo z cukinii i kabaczka 87

sezonie, leczo być musi. Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej(...)słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie

R'n'G Kitchen
Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową 108

dobre! Co ciekawe, do prażenia cebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami(...)się przekonajcie! A może macie ochotę na fit-danie z mięsem mielonym? Zobaczcie Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese   Artykuł Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 84

dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.  Składniki(...)żółtej  fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 500 ml słoików) Fasolkę myjemy, obcinamy

Kardamonovy
Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu 464

mięs ,choć przyznam się szczerze ,że ja to ją mogę samą wcinać-jest po prostu pyszna,zupełnie inna a zarazem bardzo prosta do zrobienia-polecam gorąco Składniki: 40 dag fasolki szparagowej 2 młode marchewki pączek natki pietruszki cebulka czerwona 3 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru, ocet ,sól,pieprz -do smaku Przygotowanie: Fasolkę płuczemy,obcinamy końcówki,marchewkę obieramy,wrzucamy razem(...)garnka,zalewamy wodą tak ,żeby przykryła warzywa,wodę solimy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i studzimy. Fasolki kroimy w mniejsze kawałki,marchewkę i cebulkę w kosteczkę,siekamy natkę pietruszki,mieszamy wszystko razem,dodajemy oliwę ,sól ,pieprz i odrobinę octu do smaku,mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce-Smacznego

Swojskie jedzonko
Risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem 116

Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody

Kuchenne Wariacje
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 125

dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa z grzankami(...)garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się w taki „sprzęt”. Dzięki niemu równocześnie mogliśmy ugotować ziemniaki, fasolkę i groszek oraz kukurydzę i brokuła. Jak gotowaliśmy Brak własnego mieszkania i własnej kuchni (czekamy wciąż na przeprowadzkę do nowego domu, chwilowo koczujemy u rodziców, a nasz dobytek jest spakowany

Niedzielny kucharz
Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) 202

Dzieci lubią różnorodność. A dla niemowlaków wyraziste smaki i zapachy są atrakcyjne. Dlatego polecam wam spróbować wprowadzić do diety malucha trochę odmiany i przygotować dla niego zupkę z zieloną fasolką i selerem naciowym. Taką zupkę możecie podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia. Dla najmniejszych smakoszy możecie ją zblendować. Dla starszych maluchów wystarczy rozgnieść ugotowane warzywa widelcem. fasolka zielona(...)łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak średni kawałek selera 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Wszystkie warzywa obieramy. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pietruszkę oraz łodygę selera naciowego w talarki. W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze wrzucamy białe warzywa i gotujemy przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy

Dieta bez mleka
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 130

gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj

Niedzielny kucharz
Zielone strączki z czerwoną quinoą i szałwią 117

jeśli ktoś jeszcze o niej nie słyszał to zapraszam na stronę  https://fififo.com/   Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 woreczek młodego bobu 250 gram zielonej fasolki szparagowej 250gram zielonego groszku 1/8 kiszonej limonki 2 ząbki czosnku garść świeżych listków szałwi oliwa z oliwek  pieprz sól Wykonanie: Fasolkę obieramy i kroimy na kawałki, groszek wyłuskujemy z łupinek(...)gotujemy bardzo krótko kilka minut, tak aby pozostały al dente, jeśli chcemy je jeść na zimno, od razu przelewamy zimną wodą. Bób najlepiej obrać z jasnych skórek, wymieszać z fasolką i groszkiem oraz z quinoą. Polewamy oliwą z oliwek (według uznania ile lubicie). Dodajemy świeżą szałwię (większe listki siekamy, mniejsze możemy zostawić w całości), posiekaną kiszoną limonkę, lub trochę soku

Quinoa Raz!
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 167

tygodniu zrobiłam go już 3 raz. Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego(...)zabrać ją do pracy na lunch. SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe: 1/2 kabaczka 3 jajka duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 2-3 pomidorki koktajlowe 2 łyżki fasolek soi (mrożone) garstka kiełków soi - nazywane taugè 2 liście z czerwonych buraków (botwinka) 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku 1 łyżka oleju do smażenia kilka kropel oleju chili

Sztuka gotowania w/g Samiry
Młoda kapusta z czerwoną fasolą 128

warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się zastanawiać , czy warto . Składniki : 1 puszka czerwonej fasolki(...)czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas mieszając . Jak już wszystko ” sflaczeje ” czyli zrobi się miękkie , wsypujemy wypłukaną na sitku i odsączoną z zalewy fasolkę , dolewamy śmietankę , dusimy do momentu zagęszczenia się sosu . Podajemy posypane obficie czarnym pieprzem , lub koprem , a najlepiej użyć obu Smacznego !   Artykuł Młoda kapusta z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży