fasolka - 6917 przepisów (strona:126/462)

Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową 116

dobre! Co ciekawe, do prażenia cebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami(...)się przekonajcie! A może macie ochotę na fit-danie z mięsem mielonym? Zobaczcie Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese   Artykuł Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 90

dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.  Składniki(...)żółtej  fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 500 ml słoików) Fasolkę myjemy, obcinamy

Kardamonovy
Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu 478

mięs ,choć przyznam się szczerze ,że ja to ją mogę samą wcinać-jest po prostu pyszna,zupełnie inna a zarazem bardzo prosta do zrobienia-polecam gorąco Składniki: 40 dag fasolki szparagowej 2 młode marchewki pączek natki pietruszki cebulka czerwona 3 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru, ocet ,sól,pieprz -do smaku Przygotowanie: Fasolkę płuczemy,obcinamy końcówki,marchewkę obieramy,wrzucamy razem(...)garnka,zalewamy wodą tak ,żeby przykryła warzywa,wodę solimy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i studzimy. Fasolki kroimy w mniejsze kawałki,marchewkę i cebulkę w kosteczkę,siekamy natkę pietruszki,mieszamy wszystko razem,dodajemy oliwę ,sól ,pieprz i odrobinę octu do smaku,mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce-Smacznego

Swojskie jedzonko
Risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem 120

Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody

Kuchenne Wariacje
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 131

dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa z grzankami(...)garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się w taki „sprzęt”. Dzięki niemu równocześnie mogliśmy ugotować ziemniaki, fasolkę i groszek oraz kukurydzę i brokuła. Jak gotowaliśmy Brak własnego mieszkania i własnej kuchni (czekamy wciąż na przeprowadzkę do nowego domu, chwilowo koczujemy u rodziców, a nasz dobytek jest spakowany

Niedzielny kucharz
Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) 218

Dzieci lubią różnorodność. A dla niemowlaków wyraziste smaki i zapachy są atrakcyjne. Dlatego polecam wam spróbować wprowadzić do diety malucha trochę odmiany i przygotować dla niego zupkę z zieloną fasolką i selerem naciowym. Taką zupkę możecie podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia. Dla najmniejszych smakoszy możecie ją zblendować. Dla starszych maluchów wystarczy rozgnieść ugotowane warzywa widelcem. fasolka zielona(...)łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak średni kawałek selera 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Wszystkie warzywa obieramy. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pietruszkę oraz łodygę selera naciowego w talarki. W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze wrzucamy białe warzywa i gotujemy przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy

Dieta bez mleka
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 135

gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj

Niedzielny kucharz
Zielone strączki z czerwoną quinoą i szałwią 120

jeśli ktoś jeszcze o niej nie słyszał to zapraszam na stronę  https://fififo.com/   Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 woreczek młodego bobu 250 gram zielonej fasolki szparagowej 250gram zielonego groszku 1/8 kiszonej limonki 2 ząbki czosnku garść świeżych listków szałwi oliwa z oliwek  pieprz sól Wykonanie: Fasolkę obieramy i kroimy na kawałki, groszek wyłuskujemy z łupinek(...)gotujemy bardzo krótko kilka minut, tak aby pozostały al dente, jeśli chcemy je jeść na zimno, od razu przelewamy zimną wodą. Bób najlepiej obrać z jasnych skórek, wymieszać z fasolką i groszkiem oraz z quinoą. Polewamy oliwą z oliwek (według uznania ile lubicie). Dodajemy świeżą szałwię (większe listki siekamy, mniejsze możemy zostawić w całości), posiekaną kiszoną limonkę, lub trochę soku

Quinoa Raz!
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 181

tygodniu zrobiłam go już 3 raz. Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego(...)zabrać ją do pracy na lunch. SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe: 1/2 kabaczka 3 jajka duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 2-3 pomidorki koktajlowe 2 łyżki fasolek soi (mrożone) garstka kiełków soi - nazywane taugè 2 liście z czerwonych buraków (botwinka) 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku 1 łyżka oleju do smażenia kilka kropel oleju chili

Sztuka gotowania w/g Samiry
Młoda kapusta z czerwoną fasolą 133

warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się zastanawiać , czy warto . Składniki : 1 puszka czerwonej fasolki(...)czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas mieszając . Jak już wszystko ” sflaczeje ” czyli zrobi się miękkie , wsypujemy wypłukaną na sitku i odsączoną z zalewy fasolkę , dolewamy śmietankę , dusimy do momentu zagęszczenia się sosu . Podajemy posypane obficie czarnym pieprzem , lub koprem , a najlepiej użyć obu Smacznego !   Artykuł Młoda kapusta z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Zupa kalafiorowo - fasolkowa na wywarze drobiowym 123

moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :)  Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki 2 l wywaru drobiowego  w wersji ekspresowej(...)kalafiora lub nieco więcej, podziel na różyczki 250 g fasolki szparagowej, odkrój końcówki i pokrój w poprzek na 4-5 części, aby powstały małe kawałeczki 4 - 6 średnich ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne

Szybko Szybkowar
fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym 143

raduje jak widzę, że roślinki podlane i w oczach rosną :D W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec :D Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy(...)szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę o różnych właściwie kształtach :D Była kostka i pół talarki. Młoda cebula nie jest

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA 261

Zupa jarzynowa bez mięsa. Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany. Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu. Jak zrobić zupę jarzynową bez mięsa - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową bez mięsa SKŁADNIKI: 3 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 1 marchew, pokrojona(...)niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałki kilka róż kalafiora, podzielone na mniejsze różyczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paseczki (ew.) biała część pora, pokrojona w talarki mała puszka groszku mała puszka kukurydzy lub słoiczek małej marynowanej kukurydzy 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz ziołowy do smaku kilka posiekanych listków lubczyku

Moja Książka Kucharska
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 112

składników. Jeśli zaś o same składniki chodzi, to wrzucajcie do misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu(...)Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti primavera 144

kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku(...)m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego Zielenina – pietruszka, bazylia Sól i pieprz

Niedzielny kucharz