ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 bakłażany 100 g makaronu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić(...)piórka, paprykę, miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować, dodać do makaronu. Na oleju podsmażyć cebulę, paprykę oraz bakłażan. Dodać oregano oraz sól, pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i fasolką. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiZatem jeśli brak Wam dobrego pomysłu dla całej familii, nie ma co się zastanawiać - kotlety mielone z zielonej soczewicy polecają się na obiad :) 5. Kotlet z zielonej fasolki szparagowej Kotlety z białej fasoli już były, a co powiecie na kotlety z fasolki szparagowej? Naszym zdaniem to równie ciekawa smakowo i wizualnie propozycja! Dodajmy do tego marchewkę i płatki(...)śniadaniowe, a otrzymamy niezwykłe kotleciki, które podbiją Wasze serce. Roboty przy tym mało, a można zrobić konkretny zapas na kilka dni. Do dzieła! Przepis: kotlety z fasolki szparagowej 6. Kotlet z kaszy jaglanej i orzechów W naszym pomysłowym zestawieniu nie mogło zabraknąć kaszy jaglanej. Proponujemy kotlety z dodatkiem orzechów, szpinaku i papryki. Całość prezentuje się wyśmienicie
Bananowe PoleFasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-) Składniki; ok. pół kg fasoli szparagowej 3 łyzki masła 3 łyzki bułki tartej sól pół łyżeczki suszonej bazylii Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy(...)posolić) i gotowac do miękkości około 15 min. Jednak im młodsza fasolka czas gotowania należy skracać. Najlepiej co jakiś czas próbować czy już jest miekka. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Dodajemy masło, bułke tartą, bazylie i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Smażymy az bułka tarta lekko nam się zezłoci, co jakiś czas mieszając. Ot cała filozofia! ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.drobiu. Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze. Marchewka z fasolką szparagową w koperku SKŁADNIKI : 300 g małych marchewek - juniorek 300 g fasolki szparagowej zielonej sól do smaku 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)pieczarek. Cukinię przekroić i wydrążyć środek. Pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Gdy fasolka będzie na pół miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić w razie potrzeby. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie
W kuchni u MonikiSkładniki: 0,5kg fasolki szparagowej, 2 kostki od schabu, 2 marchewki, 1 duży korzeń pietruszki, kawałek selera, por, 1kg ziemniaków, śmietana 30%, łyżka pokrojonej natki pietruszki, sól, pieprz, magii, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Ugotować wywar z kości i warzyw (oprócz natki pietruszki i ziemniaków), od razu dodając fasolkę - fasolkę pokroić na 3 części
W kuchni u Monikibyć przyprawa ziołowa, zioła czy też tylko sól i pieprz, przyprawa do kurczaka lub tak jak ja dziś użyłam przyprawa do gyrosa, odrobina oleju lub oliwy z oliwek. Ponadto: fasolka szparagowa. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami oraz oliwą lub olejem. Cukinię pokroić w cienkie paski. Jeżeli nie grillujesz na grillu elektrycznym(...)należy wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cukinię lekko doprawić przyprawami. Na patyczki do szaszłyków nabić cukinię i pierś do kurczaka (tak jak pokazane jest na zdjęciu). Grillować z obu stron. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe szaszłyki podawać na fasolce szparagowej lub według własnego uznania. Smacznego
W kuchni u Monikitortellini. Było to spontaniczne połączenie składników, ale wyszło bardzo smacznie. Jeżeli zdecydujesz się na zrobienie tej sałatki i nie będziesz mieć co zrobić z pozostałą częścią kukurydzy i fasolki z puszki, zużyj je całe do sałatki. Nic nie może się zmarnować :) Ja przy okazji robiłam jeszcze inne danie, dlatego takie proporcje. Składniki: 250g tortellini z mięsem lub z szynką(...)miałam z prosciutto crudo), 120g czerwonej fasolki z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1/2 świeżej papryki, 1 świeży ogórek, 80g suszonych pomidorów, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączyć i ostudzić. Fasolkę i kukurydzę odsączyć. Paprykę, ogórka i suszone pomidory pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki połączyć z sobą, dodać majonez, posolić, popieprzyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g), puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki(...)oleju i przyprawę curry. Podsmażyć, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu z fasolki odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić na trzy części. Zagotować w garnku wodę, posolić i wsypać makaron. Ugotować do miękkości, od czasu do czasu zamieszać by nie przywarł
W kuchni u MonikiCiasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka 70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo(...)bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu
Kuchnia w czekoladziewypróbowania Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól • pieprz • kurkumę Sposób przygotowania 1. • Fasolkę ugotować odcedzić. • Cebulę i por pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju(...)praskę czosnek cały czas smażyć • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone pomidory koktajlowe. • Doprawić solą pieprzem • Dodać nie całe pół łyżeczki kurkumy dobrze wymieszać. Podawać z ryżem
W królestwie smaków Beatycielęcej można zastosować każdą inną. Pamiętajmy, że wątróbkę smażymy krótko i solimy dopiero po upieczeniu (inaczej stwardnieje). składniki: około 0,5 kg wątróbki ( w przepisie użyłam cielęcej) 30 dkg fasolki szparagowej zielonej 20 dkg kurek opakowanie śmietanki 30% 100 g. masła (najlepiej klarowanego) pół szklanki mąki pieprz, sól, natka pietruszki wykonanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon, koimy na plastry grubości(...)mąki (jednocześnie mieszając śmietanę , tak aby mąka równ omiernie rozprowadziła się w sosie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czekamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. układamy na talerzu kolejno fasolkę szparagową na to wątróbkę i polewamy kurkami w sosie
Sezonowy Garnek