chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego 2 garście zielonej fasolki różyczki brokuł kawałek pora 1 szt.cebuli 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 3 szt.pieczarek 1 szklanka bulionu(...)odstawiłam. Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun. Wołowinę pokroiłam na małe kawałki. Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir. W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę i brokuły. Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir
potrawyregionalneidzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu(...)bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się z nich pestek. Następnie pokroiłam je na mniejsze części
potrawyregionalneczasu do czasu robię fasolkę po bretońsku. Nie za często, bo wymaga sporo pracy i długiego przygotowania, a u mnie ciągle tego czasu brakuje. W tym roku lato było suche i fasolka długo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić(...)surowy" smak. Gdy fasola będzie miękka wrzucić do niej usmażoną kiełbasę z boczkiem i koncentratem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Gotować przez chwilę. Podawać na gorąco. *jeśli fasolka będzie za gęsta można dolać do niej nieco przegotowanej wody. *jeśli z kolei będzie za rzadka można ją zagęścić wyjmując trochę fasoli i ścierając ją tłuczkiem do ziemniaków, a potem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać. Opublikowany
Gotowanie jest łatwefrankfurterek 500 g fasolki chińskiej 600 ml mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz imbir gałka muszkatołowa 1 jajko Fasolki ugotować w wodzie lub na parze. Owinąć nimi kiełbaski i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Masło rozpuścić na patelni, przysmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mąkę, chwilę przyrumienić i stopniowo dodawać mleko aż do zużycia, gdyby sos wyszedł(...)gęsty, dodać jeszcze mleka, Zmiksować blenderem by był gładki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wbić jajko. Szybko wymieszać . Wylać sos na owinięte fasolki. (można posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiec w temp ok 180 st przez ok 30 min. Podawać kuskusem i pomidorem
Gotowanie jest łatweFasolka duszona, z dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi itd! Idealna! Składniki: ¾ szklanki białej fasolki, 3 szklanki wody, 30 dag pieczeni, 1 główka białej kapusty (mała), 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, sól do smaku, pieprz do smaku, liść laurowy natka pietruszki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Warzywa opłukać, obrać, drobno posiekać(...)razem z pokrojoną pieczenią, ułożyć w rondlu warstwami. Podlać odrobiną wody z przyprawami i dusić powoli do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy ( mała puszeczka), fasolkę, całość zagotować i posypać posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaSzybkie, pożywne, nietypowe danie z białej fasolki. Składniki: 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 puszka białej fasolki, 1 pomidor, 5 dag żółtego sra, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki białego wytrawnego wina. Wykonanie: Boczek pokroić, obsmażyć na patelni i wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Dodać z powrotem(...)podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna KuchniaPolska kuchnia, polska klasyka jest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemnością. Przepis dopracowałam sobie przez lata, ale wzorem dla mnie był podany dawno temu w tv przez Macieja Kuronia i jego przepis wydał mi się idealny. Udoskonaliłam(...)żadna inna fasolka mi już teraz nie smakuje. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaszym domu to nic nie przebije. Zawsze mamy na nią ochotę i zawsze smakuje wyśmienicie. Postanowiłam jednak totalnie zmienić składniki, oprócz kurczaka i krewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości. W ogóle(...)Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: 300 gram piersi z kurczaka* cebula dymka** pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka
Mango Papajaricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 bakłażany 100 g makaronu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić(...)piórka, paprykę, miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować, dodać do makaronu. Na oleju podsmażyć cebulę, paprykę oraz bakłażan. Dodać oregano oraz sól, pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i fasolką. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiZatem jeśli brak Wam dobrego pomysłu dla całej familii, nie ma co się zastanawiać - kotlety mielone z zielonej soczewicy polecają się na obiad :) 5. Kotlet z zielonej fasolki szparagowej Kotlety z białej fasoli już były, a co powiecie na kotlety z fasolki szparagowej? Naszym zdaniem to równie ciekawa smakowo i wizualnie propozycja! Dodajmy do tego marchewkę i płatki(...)śniadaniowe, a otrzymamy niezwykłe kotleciki, które podbiją Wasze serce. Roboty przy tym mało, a można zrobić konkretny zapas na kilka dni. Do dzieła! Przepis: kotlety z fasolki szparagowej 6. Kotlet z kaszy jaglanej i orzechów W naszym pomysłowym zestawieniu nie mogło zabraknąć kaszy jaglanej. Proponujemy kotlety z dodatkiem orzechów, szpinaku i papryki. Całość prezentuje się wyśmienicie
Bananowe PoleFasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-) Składniki; ok. pół kg fasoli szparagowej 3 łyzki masła 3 łyzki bułki tartej sól pół łyżeczki suszonej bazylii Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy(...)posolić) i gotowac do miękkości około 15 min. Jednak im młodsza fasolka czas gotowania należy skracać. Najlepiej co jakiś czas próbować czy już jest miekka. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Dodajemy masło, bułke tartą, bazylie i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Smażymy az bułka tarta lekko nam się zezłoci, co jakiś czas mieszając. Ot cała filozofia! ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.drobiu. Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze. Marchewka z fasolką szparagową w koperku SKŁADNIKI : 300 g małych marchewek - juniorek 300 g fasolki szparagowej zielonej sól do smaku 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)pieczarek. Cukinię przekroić i wydrążyć środek. Pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Gdy fasolka będzie na pół miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić w razie potrzeby. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie
W kuchni u Moniki