fasolka - 6917 przepisów (strona:141/462)

Zupa z fasolki szparagowej 106

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy

Bajeczna Kuchnia
Szybka sałatka z czerwonej fasolki 107

Składniki fasolka czerwona, 1 puszka pieczarki marynowane, 1 mały słoiczek cebula, 1 średnia sztuka sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak woda, 2 łyżki olej, 2 łyżki Przygotowanie Fasolkę odsączamy na sitku. Pieczarki odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Mieszamy wszystko razem. Do wody dodajemy olej i sos sałatkowy, zalewamy fasolkę i dokładnie wszystko mieszamy

Gotowanie moimi oczami
FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM 124

Składniki: fasolka szparagowa 0,5kg ząbek lub dwa czosnku polskiego ( zależy od wielkości ) posiekana natka pietruszki ( według uznania) masło do smażenia około 1/2 kostki sól Sposób wykonania: Fasolkę szparagową umyłam, obcięłam końcówki i ugotowałam. Na rozgrzaną patelnię położyłam 1/2 kostki masła,dodałam czosnek wyciśnięty przez praskę i  posiekaną pietruszkę, podsmażyłam. Dodałam ugotowaną gorącą fasolkę. Wszystko razem  lekko

Darcia w kuchni
fasolka w słoikach 121

SKŁADNIKI: FASOLKA SZPARAGOWA SÓL CUKIER WODA  SPOSÓB WYKONANIA: FASOLKĘ UMYĆ ODCIĄĆ KOŃCÓWKI ZALAĆ WRZĄCĄ WODĄ , TAK BY BYŁA CAŁA ZAKRYTA, DODAĆ SÓL I CUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA

Darcia w kuchni
Fasolka po bretońsku - rozgrzewające danie jesienne 112

jakiegoś czasu chodziła za mną fasolka po bretońsku . Sycące danie , rozgrzewające i pełne smaków . Ostre i wyraziste , to dziś będzie w moim jadłospisie :)  Tym bardziej mi się chce gdyż dostałam produkty do wypróbowania od   PROECO  i jestem ciekawa smaku .  Fasolka po bretońsku składniki : jaś duży 1 woreczek  papryka zielona 2 szt pieczarki(...)oliwek sól i pieprz do smaku  ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 1/2 łyżeczki suszonego oregano curry 2 łyżeczki PROECO  2 łyżki suszonego majeranku Wykonanie fasolki po bretońsku : Do misy wsypujemy fasolę , zalewamy ją zimna wodą i zostawiamy na noc . Następnego dnia przelewamy fasole wraz z woda w której stała do garnka. Dodajemy marchew ziele angielskie

Różowa kuchnia
Makaron z żółtym kurczakiem w sosie kremowym brukselką 192

Przyprawy, polędwiczki z kurczaka, brukselka, makaron i fasolka kolorowa, jedna patelnia, a potrawa będzie wyjątkowa. To danie jest smaczne, zdrowe, dobrze doprawione i w kilkanaście minut gotowe. Kolorami żółto - zielonymi do nas się uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka :) Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczka(...)śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki, 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 100 g makaronu kolorowego świderki, zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli

Moniki Smakołyki
fasolka z szynką po bretońsku 143

fasolka po bretońsku Gdyby spytać rodowitego Bretończyka, o  fasolę po bretońsku, to na jego twarzy z pewnością ujrzelibyśmy wyraz zakłopotania i niezrozumienia. Danie to bowiem bardziej przypomina potrawy z kuchni angielskiej, niż specjał rodem z północnego wybrzeża Francji. Nie zmienia to jednak faktu, że ta potrawa, nazywana u nas powszechnie bretonką, warta jest by często o niej pamiętać. Zwłaszcza(...)słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia). Tak zawekowaną fasolkę możemy

Miód i pieprz
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 157

nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól(...)zalewamy zimną wodą, solimy. Wody powinno być  razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 126

mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest stosunkowo lekkie i przesmaczne. Składniki (na 2 porcje): 250 gram(...)piersi kurczaka 4-5 plastrów ananasa z puszki 100 gram kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki soku z ananasa (może być syrop z puszki) 100 gram fasolki szparagowej 50 gram orzeszków ziemnych 2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego 1 łyżeczka sambal oelek (lub posiekana mała papryczka chili) 100 ml bulionu lub wody 2 cm imbiru natka pietruszki 3 łyżki oleju

Mango Papaja
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 133

marchewki ·          150 g pędów bambusa ·          110 g fasolki szparagowej ·          150 g papryki (1 duża lub dwie małe) ·          500 g dyni(...)ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy szklanką bulionu

Bazując na smaku
WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 151

chudego wołowego mięsa  200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein  1 szt.marchewki  1 szt.małej pietruszki  3 plasterki selera / patyk selera naciowego  2 garście zielonej fasolki  różyczki brokuł  kawałek pora  1 szt.cebuli  2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru  2 ząbki czosnku  3 szt.pieczarek  1 szklanka bulionu(...)odstawiłam.  Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun. Wołowinę pokroiłam na małe kawałki.    Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir.   W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę i brokuły. Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty.   Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 151

idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu(...)bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się z nich pestek. Następnie pokroiłam je na mniejsze części

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 148

czasu do czasu robię fasolkę po bretońsku. Nie za często, bo wymaga sporo pracy i długiego przygotowania, a u mnie ciągle tego czasu brakuje. W tym roku lato było suche i fasolka długo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić(...)surowy" smak.  Gdy fasola będzie miękka wrzucić do niej usmażoną kiełbasę z boczkiem i koncentratem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Gotować przez chwilę. Podawać na gorąco. *jeśli fasolka będzie za gęsta można dolać do niej nieco przegotowanej wody. *jeśli z kolei będzie za rzadka można ją zagęścić wyjmując trochę fasoli i ścierając ją tłuczkiem do ziemniaków, a potem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 160

karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Frankfurterki w chińskiej fasolce, pod beszamelem 101

frankfurterek 500 g fasolki chińskiej 600 ml mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz imbir gałka muszkatołowa 1 jajko Fasolki ugotować w wodzie lub na parze. Owinąć nimi kiełbaski i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Masło rozpuścić na patelni, przysmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mąkę, chwilę przyrumienić i stopniowo dodawać mleko aż do zużycia, gdyby sos wyszedł(...)gęsty, dodać jeszcze mleka, Zmiksować blenderem by był gładki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wbić jajko. Szybko wymieszać . Wylać sos na owinięte fasolki. (można posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiec w temp ok 180 st przez ok 30 min. Podawać kuskusem i pomidorem

Gotowanie jest łatwe