fasolka - 6917 przepisów (strona:16/462)

Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki 388

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klopsiki z fasolką szparagową 2423

Klopsiki z fasolką szparagową to bardzo smaczne połączenie. Zazwyczaj w takim zestawie fasolkę podaję podsmażoną na maśle z bułką tartą i do tego ziemniaki, tym razem jednak zrobiłam klopsiki z fasolką szparagową nieco inaczej, bo w sosie pomidorowym. Jest to pożywny i smaczny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Tak przygotowane klopsiki możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem(...)dania można też przygotować ze świeżych pomidorów. Najlepsze do tego będą pomidory malinowe lub inne mięsiste, które należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki. W każdym przypadku klopsiki z fasolką szparagową będą smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Klopsiki z fasolką szparagową: 1/2 kg fasolki szparagowej 1 nieduża cebula 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Danka Pichci
Sałatka nicejska z fasolką szparagową. Sezonowa i całkiem pyszna odmiana! :) 41

Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dzisiaj proponuję Wam mało oczywiste wykorzystanie jej w znanej i popularnej sałatce. Dodatek tego warzywa jeszcze bardziej podnosi walory zdrowotne dania i zwiększa zawartość białka , co jest korzystne szczególnie dla osób odchudzających się. Przed Wami sałatka nicejska z fasolką szparagową. Koniecznie spróbujcie w tym letnim sezonie! Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Zanim przejdziemy(...)przepisu mam dla Was kilka cennych informacji o fasolce szparagowej, które przekonają Was do tego, by uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? bo jest dostępna przez cały rok… teraz najlepsza, wiadomo, ale zimą nie bójcie się sięgać po mrożoną, jest niskokaloryczna, co z pewnością ułatwi Wam redukcję masy ciała, jak każde warzywo zawiera błonnik

Natka Pietruszki
Fasolka po bretońsku z kiełbasą 70

Fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza? Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;) Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą , intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;)  I co z tym zrobić(...)właśnie...po prostu ją sobie ugotować :)        Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana

Moja Książka Kucharska
Fasolka z tuńczykiem 155

Fasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, żółtej lub zielonej – wedle upodobań. Tuńczyk jest smaczny i syci na długo, fasolka dostarcza witamin i minerałów z grupy zielonej . Tą sałatkę można zrobić na kilka sposobów i za każdym razem jest smaczna(...)Można wykończyć ja majonezem tradycyjnym lub wegańskim albo sosem typu winegret. W wersji light można użyć chudego jogurtu, wtedy tez będzie zgodna z zasadami diety South Beach . PRZEPIS FASOLKA Z TUŃCZYKIEM Składniki fasolka z tuńczykiem: 400-500g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 uszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka przyprawy do sałatek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory

Dorota Smakuje
Fasolka po bretońsku 689

Fasolka po bretońsku – to jedno z ulubionych dań Polaków :) Jeśli szukacie przepisy na fasolkę po bretońsku jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku – przepis podstawowy: Do jej wykonania polecam używać fasolę Piękny Jaś karłowy, która będzie miała około 2 cm wielkości, dzięki czemu łatwiej się ją ugotuje, a także wygodniej(...)mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna fasolka po bretońsku ze świeżymi pomidorami

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 183

roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić sami przetworów z fasolki, ale...  zainspirowani wskazówkami Sandora Katza autora książki "Sztuka fermentacji" ( tutaj znajdziecie naszą recenzję ). postanowiliśmy spróbować. Ponieważ pierwsza degustacja wypadła nad wyraz pomyślnie uznaliśmy, że możemy podzielić się z Wami przepisem(...)także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest w USA pod nazwą dilly beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka. Prosto, bez sensacji 178

Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych, tak przygotowana fasolka w żadnym(...)negatywnym stopniu nie wpłynęła na moje zdrowie ani samopoczucie. Musicie spróbować. Kilogram ładnej, suchej, drobnej fasolki Piękny Jaś dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc. Wymoczoną fasolkę na drugi dzień zalewamy w dużym garnku świeżą wodą, trochę powyżej poziomu fasolki, tak na około 3-4cm. Dorzucamy wędzoną kość- to element nie do pominięcia- żaden inny produkt

Karo in the Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 266

składniki:około 4 garści fasolki szparagowej4 - 6 młodych ziemniaków4 ogórki małosolneoliwa z oliwek albo olej sezamowynatka pietruszki (albo koperek)szczypiorek1 ząbek czosnkusól, pieprzW garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 189

Składniki:1 słoiczek fasolki szparagowej marynowanej1 serek wiejski3-4 łyżki kukurydzy2 pomidorysiekany koperekSposób przygotowania:1. Fasolkę odsączamy z zalewy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Umyte pomidory dowolnie kroimy.3. Serek mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy koperkiem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
matiasy z fasolką na ostro... 154

Składniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki(...)ogórki w drobną kostkę fasolkę z puszki wylać na sito i bez soku dodać do matiasów dodać pozostałe składniki i wlać oleju tyle, ile potrzeba schować do lodówki na całą noc........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 174

Składniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar(...)będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać

W Mojej Kuchni Lubię
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 156

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego opłukać(...)wlać teraz odpowiednią ilość wody i zagotować wsypać ziele i liście i gotować z 40 minut pod przykryciem wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, obrane i starte na tarce grubsze oczka buraczki, fasolkę szparagową, ziemniaki i gotować z 35 minut do smaku doprawić kucharkiem, koncentratem z buraków, pieprzem, majerankiem, koperkiem podawać z mięskiem, z jajkiem ugotowanym na twardo.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ryż groszkowy z kurczakiem na fasolce... 193

woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wymieszać z groszkiem(...)konserwowym odsączonym z soku udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju podsmażyć dodać obraną z ogonków fasolkę żółtą, papryczkę chilli, wlać wodę pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu do miękkości kurczaka na koniec dodać gęstą śmietanę 18% i doprowadzić do zagotowania, gotować z 3 minuty na większym ogniu podać ryż z kurczakiem i mamy smaczny, lekki obiad

W Mojej Kuchni Lubię