fasolka - przepisów 4756

  1. Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym
    Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym

    Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka ze zrumienioną tartą bułką na maśle to był przysmak lata. Obrywałam fasolkę z babcią, pyszną i ekologiczną, która od razu wędrowała do garnka. Przyrządzenie fasolki jest proste. Wystarczy ją ugotować, a następnie wymieszać(...)zrumienioną na maśle bułką i dodatkowo posypać cukrem. Tak przyrządzały fasolkę moje obie babcie, mama i ja, do niedawna. Odkryłam, że fasolka ze zrumienionymi migdałami i orzechami oraz polana klonowym syropem smakuje o wiele lepiej. To danie zawiera wystarczającą ilość białka, błonnika i tłuszczowych kwasów. Z powodzeniem można obyć się bez mięsa. Fasolka szparagowa zajmowała sporą część ogrodu babci. Oprócz

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  2. Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków
    Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków

    resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało  :) Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków150 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowejKilka główek szparagowych (opcjonalnie)1 młoda cebulasos100 g jogurtu naturalnego3-4 łyżki oliwy1 łyżka koperku, posiekanego1 łyżka szczypiorku, posiekanego2 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli(...)korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  3. Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem
    Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem

    najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam!składniki200 g ugotowanych młodych ziemniaków400 g ugotowanego, obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej50 g wędzonego boczku3 zielone dymki1 czerwona  cebula100 g dowolnego koziego serasos3 łyżki  jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli(...)korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany,  zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  4. Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę)
    Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę)

    Post Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  5. SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDOROW
    SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDOROW

    zyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam. Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej. skladniki: 500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona 4 pomidory duza cebula 100 g sera beaufort sos: 3 lyzki majonezu 2 lyzki oliwy 1 lyzka octu winnego sol, bialy pieprz wykonanie: Fasolke gotujemy

    Przepis pochodzi z bloga Przysmaki Karolki, prowadzonego przez PrzysmakiKarolki.

  6. Fasolka z mięsem gulaszowym
    Fasolka z mięsem gulaszowym

    danie towarzyszy nam przez cale lato odkąd tylko pojawi się świeża, żółta fasolka szparagowa. Nauczyłam się go do znajomej Turczynki, która bardzo często gotowała je latem dla całej rodziny. Danie proste, bez wyszukanych składników, sycące i pyszne. Oczywiście w trakcie kilku lat dopasowałam je pod siebie i z takimi zmianami go podaje. A ze warte jest waszego zainteresowania niech świadczy

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  7. Zupa pomidorowa z zieloną fasolką
    Zupa pomidorowa z zieloną fasolką

    Pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  8. FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU
    FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU

    Fasolka szparagowa z czosnkiem i chili po Tajsku. Przepis na pyszną fasolkę szparagową z woka po tajsku.      Szybka i smaczna fasolka szparagowa z brukselką smażona po Tajsku z dodatkiem czosnku, chili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry.       Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie(...)doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym.      Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  9. Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku

    Królowa dań z fasoli może być tylko jedna. Fasolka po bretońsku z sosem worcestershire na pewno przypadnie każdemu do gustu. Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Przyszła więc pora na jego przygotowanie także w mojej kuchni. Jednak postanowiłem nieco wzbogacić ten sprawdzony przepis wyjątkowym sosem – sosem, który możecie spotkać w wielu poprzednich moich przepisach(...)czym mowa? O sosie worcestershire. Nadmienię tylko, że fasolka po bretońsku to danie, które sprawdza się na obiad jak i na kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie, ale w mojej ocenie nie jest to fajny zwyczaj. Mam nadzieję, że mieszkańcy wysp nie będą mieli mi tego za złe. Przygotowanie fasolki po bretońsku wymaga

    Przepis pochodzi z bloga Kuchennyviral.pl, prowadzonego przez Maciej Naskręt.

  10. Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
    Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

    Cześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)końcu dziadek wcinał, aż mu się uszy trzęsły. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www. doradcasmaku.pl Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  11. Zielona fasolka z gremolatą
    Zielona fasolka z gremolatą

    Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju.  Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.  Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu(...)smaku. Do tego dania używa się zielonej lub żółtej fasolki szparagowej albo obu naraz. Fasolka ładnie prezentuje się podana w całości, posypana gremolatą. Można również użyć fasolki, nadmiarowo ugotowanej na obiad, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z gremolatą, oliwą i podać jako przystawkę, zabrać na piknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki

    Przepis pochodzi z bloga Codziennik Kuchenny, prowadzonego przez Renata Karon-Slomczynska.

  12. Makaron z gorgonzolą i fasolką
    Makaron z gorgonzolą i fasolką

    zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą(...)fasolką

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  13. Sałatka do obiadu z marynowaną fasolką
    Sałatka do obiadu z marynowaną fasolką

    jeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej. Przepis znalazłam na Moim gotowaniu.Składniki:kilka liści sałaty masłowej2 pomidory1 słoik fasolki marynowanejsól, pieprzoregano, bazylia2-3 łyżki oleju lub oliwySposób przygotowania:1. Umytą sałatę rwiemy na kawałki.2. Odsączoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.3. Umyte pomidory kroimy w kostkę.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oregano i bazylię według uznania, doprawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  14. PIERŚ KURCZAKA W FASOLCE Z SEZAMEM
    PIERŚ KURCZAKA W FASOLCE Z SEZAMEM

    Taka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :) Składniki:300 g piesi z kurczaka4 łyżki sosu sojowegosól3 gaście fasolki szparagowej3 łyżki sezamuolej do smażeniaWykonanie:Piesi z kurczaka koimy w paseczki, oprószamy delikatnie solą, wkładamy do sosu sojowego na min 2 godz, co jaki(...)Wykładamy na talerz.Fasolkę szparagową obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na talerz, wykładamy na nią piersi z kurczaka. Na suchej patelni oprażamy sezam, posypujemy nim fasolkę i kurczaka

    Przepis pochodzi z bloga Z Majeczką w kuchni, prowadzonego przez Marta Sztabińska.

  15. CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU
    CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU

    Bardzo lubię czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z czerwonej fasoli. Aby zyskać na czasie korzystam w fasoli w puszce, danie w ten sposób przygotowane nie odbiega niczym od tego, które przygotowane jest z fasoli suchej, a można zaoszczędzić sporo czasu. Szczególnie przydatne jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy(...)głowie pustka co zrobić na obiad. Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe. Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich.Składniki:2 puszki czerwonej fasoli1 puszka białej fasoli2 pętka dobrej wędliny1 cebulałyżka koncentratu pomidorowegosłodka i ostra paprykaodrobina majerankusólolejWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  16. wątróbka z indyka na ostro z fasolką...
    wątróbka z indyka na ostro z fasolką...

    Składniki: 1/2 kg wątróbka z indyka, 1 sztuka cebula, 1 sztuka papryka ostra świeża, 15 dag fasolka żółta ugotowana, 1/2 pęczka koperek, 5 łyżek masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie i gotową wylać na sitocebulę obrana pokroić w pół talarki, koperek opłukać i paprykę ostrą posiekać razem z pestkamiwątróbkę oczyścić, opłukać i osuszyć(...)ręczniku papierowymna gorącym maśle klarowanym usmażyć obsypaną mąką wątróbkę do wątróbki dodać cebulę i paprykępod przykryciem dusić z 10 minutteraz dodać ugotowaną fasolkę i posiekany koperekmieszając podsmażać ze 3 minutywątróbkę posolić na talerzu przed jedzeniem.........SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  17. fasolka szparagowa z kaszanką...
    fasolka szparagowa z kaszanką...

    Składniki: fasolka szparagowa 30 dag, kaszanka 1/2 kg, cebula 3 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól - do smaku, papryka ostra mielona - do smaku fasolkę szparagową zielona i żółtą obrać, opłukać i ugotować, pod koniec gotowania posolić do smaku i wylać na sito na gorącym oleju podsmażyć cebulę posypaną solą i dodać obrana z flaka kaszankę smażyć mieszając do jednolitej masy(...)kaszanki taką kaszankę lubimy posypaną papryką ostrą i z fasolką szparagową i opcjonalnie z pieczywem..............SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  18. fasolka szparagowa z a`la pesto do podjadania...
    fasolka szparagowa z a`la pesto do podjadania...

    Składniki: pomidory 6 sztuk, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki, fasolka szparagowa 1/2 kg ugotować w osolonej wodzie na "al dente" z 15 minut fasolkę szparagową, użyłam żółtej umyte miękkie pomidory zmiksować ze skórką z czosnkiem, natką pietruszki do rondla dać olej, dodać pesto, cukier, pieprz(...)zagotowaniu mieszając odparować z nadmiaru płynu pesto wymieszać razem z fasolką i można zimne podjadać.............SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  19. Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem
    Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem

    Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafioremSkładniki:  duża kość schabowa  2 małe cebule  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól(...)pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy.  Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.  Gotową kość schabową wyciągamy

    Przepis pochodzi z bloga Moja smaczna kuchnia, prowadzonego przez anetaklimecka.

  20. Fasolka szparagowa do słoika
    Fasolka szparagowa do słoika

    Zostałam obdarowana fasolką szparagową, więc postanowiłam zrobić kilka słoików, bo zapasy z zeszłego roku już dawno się skończyły.Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Zalewa: 1 litr wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli  Jeśli chcecie podarować komuś bliskiemu słoiczek z przetworami, to zapraszam na stronę(...)Pani Karoliny  po pięknie wykonane nakładki na słoiki.1. Fasolkę pozbawić końcówek. Obgotować w osolonej wodzie przez ok 3-4  minuty od momentu zagotowania. Odcedzić.2. Do słoików dodać przyprawy, pionowo ułożyć fasolę i zalać gorącą zalewą. 3. Pasteryzować w pierwszym dniu przez 30 minut, w drugim i trzecim dniu po 15 minut

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  21. Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku

    Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robięFasolka po bretońsku SKŁADNIKI:fasola Jaś 250 gkoncentrat pomidorowy 1 słoiczekkość wieprzowa 300 gkiełbasa cienka 500 gboczek wędzony 250 gcebula 2 sztmajeranek do smakusólpieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.Boczek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  22. Zupa z fasolką szparagową
    Zupa z fasolką szparagową

    Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  23. Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku

    Składniki : około 25 dag fasolki piękny Jaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie : Fasolę gotujemy według tego przepisu Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  24. Sałatka z czerwoną fasolką
    Sałatka z czerwoną fasolką

    majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie : Sałatę pokroić bądź porwać. Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Dodać odsączoną fasolkę oraz kukurydzę. Składniki na sos dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Na każdą porcję sałatki dodać po łyżce, dwie sosu. Podawać od razu. Sałatka idealnie smakuje z grzankami

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  25. Leczo z fasolką szparagową Mamut
    Leczo z fasolką szparagową Mamut

    słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować

    Przepis pochodzi z bloga Czerwień i błękit, prowadzonego przez Patrycja.

  26. Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach
    Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach

    Fasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę z grzybami . Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze

    Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza , prowadzonego przez SmacznaPyza.

  27. Fasolka po bretońsku zapiekana
    Fasolka po bretońsku zapiekana

    Fasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku.. paczka  fasoli piękny Jaś tyczny   susz warzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule  sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  28. Odchudzona fasolka po bretońsku
    Odchudzona fasolka po bretońsku

    dziecka uwielbiałam fasolkę po bretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula  przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie

    Przepis pochodzi z bloga Truskawkowa Fiesta , prowadzonego przez 10september.

  29. Fasolka po bretońsku - najlepsza!
    Fasolka po bretońsku - najlepsza!

    Uwielbiam fasolkę po bretońsku! To taka pożywna, sycąca potrawa, która kojarzy mi się z długimi zimowymi dniami. Zdecydowanie najlepszą robi moja mama. Wszyscy w domu ją uwielbiają, więc zazwyczaj robimy wielki gar, podwójną porcję, którą z wielkim apetytem zjadamy w 2 dni. Koniecznie ze świeżymi kajzerkami! MNIAM! Składniki: - 500 g fasoli Piękny Jaś - 2 l wody - łyżka soli - 2 kostki

    Przepis pochodzi z bloga Magda Kucharzy, prowadzonego przez MagdaKucharzy.

  30. Fasolka z kurczakiem duszonym - prawie gotowiec.
    Fasolka z kurczakiem duszonym - prawie gotowiec.

    porcja duszonego kurczaka z puszką fasolki w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaki puree i w błyskawicznie mamy dobry obiadek Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  31. Fasolka w sosie pomidorowym
    Fasolka w sosie pomidorowym

    rozpadać. Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli. Na końcu posiekać i dodać bazylię

    Przepis pochodzi z bloga Ze smakiem i z pasją, prowadzonego przez Asia.

  32. Kalafior i fasolka w kurkumie i ziołach pieczone
    Kalafior i fasolka w kurkumie i ziołach pieczone

    dostałam info od zaprzyjaźnionej Manufaktury , że zrobiła właśnie taki kalafior i bardzo poleca, to po takiej rekomendacji nie pozostało mi nic innego tylko zakupić kalafiora (przy okazji i fasolkę) i zrobić:) Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy, prowadzonego przez Kuchniasowy.

  33. Fasolka adzuki w pieczarkach
    Fasolka adzuki w pieczarkach

    Rzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej p rzypomniałam , to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy, prowadzonego przez Kuchniasowy.

  34. Pasta z fasolki mung  z curry
    Pasta z fasolki mung z curry

    Dawno nie robiłam żadnej strączkowej pasty, a w czasie porządków w spiżarni wyszło na jaw, że zapasy strączków mam spore. Fasolka mung - jedno z najbardziej wartościowych strączkowych, wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy, jest lekkostrawna. Zalecana do oczyszczania organizmu (usuwa toksyny), przy zatruciach pokarmowych i biegunkach, ma działanie moczopędne i szereg jeszcze innych korzystnych dla organizmu właściwości. Obszerny artykuł o strączkowych

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy, prowadzonego przez Kuchniasowy.