Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki(...)czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek
Ala piecze i gotujeDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kamis do smaku 2 łyżki śmietany 18% oliwa do smażenia Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię(...)słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybraną świeżymi listkami oregano
Monia miesza i gotujeogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar . Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają ciekawego smaku i aromatu. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa(...)octu winnego z białego wina Jamar 250 g cukru 4 goździki 1 liść laurowy większy Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki
Ala piecze i gotujeZauważyłam , że potrawy przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu . Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym) w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna
Buniabaje w kuchniWitam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 4 litrów dania około(...)fasolki szparagowej 700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii) około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej) 1 cebula (około 120 g) 3 ząbki czosnku do smaku: 1 łyżeczka z górką papryki słodkiej pieprz, sól, papryka ostra 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe do gotowania fasolki: 1 litr wody do gotowania fasolki oraz ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru
Uwaga Babcia GotujeByła już przepyszna wersja fasolki FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI a teraz kolejna jej niebiańska odsłona. Tym razem schabowy z serem, fasolką, edamame i groszkiem. Schabowy z serem jest w tej wersji pyszny, chrupiący i ten ciągnący się serrrrrrr! Do tego aromatyczna fasolka szparagowa z rozkoszną fasolą edamame i frapująco pękającym na języku groszkiem to już istne(...)GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM
globuskulinarnyBłyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze trochę zapasów fasolki szparagowej, czas więc ją dobrze spożytkować:) tym razem przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki. Fasolkę umyć, gotować w osolonym(...)wrzątku około 4 minuty. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Wymieszać z posiekaną cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do fasolki. Dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżeczka musztardy Dijon (użyłam Kamis), 2 łyżeczki oleju z pestek winogron, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis). Wszystkie składniki sosu dokładnie
Z miłości do słodkościpiękną pogodą wsłuchując się w śpiew ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około
Przysmaki KarolkiFasolka szparagowa po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku gotowanej z suchych ziaren fasoli. Jest to danie, które przygotujemy w ciągu 40 minut, ponieważ fasolka szparagowa jest miękka i gotuje się ją szybko. Ponadto nie ma konieczności jej namaczania, jak w przypadku suchych ziaren fasoli. Poza tym fasolka szparagowa po bretońsku to danie, które robi się tak samo(...)tradycyjną i smakuje podobnie. W okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw to taka wersja fasolki szparagowej po bretońsku jest lżejsza, idealna na letni obiad. Moja fasolka szparagowa po bretońsku została przygotowana z dwóch gatunków fasoli, a mianowicie z płaskiej fasoli tyczkowej i żółtych, okrągłych strąków, bo takie mam z własnego ogrodu. Jednak tę potrawę można przygotować z fasolki
Danka PichciPyszna, chrupiąca sałatka z fasolki szparagowej, jajek i marynowanych pieczarek. Prosty w przygotowaniu pomysł na zdrową i pożywną przekąskę lub dodatek do obiadu i dań z grilla. Sałatka świetnie smakuje na zimno jak i w temperaturze pokojowej. Składniki możesz uzupełnić również o takie dodatki jak suszone pomidory, ser feta lub grillowany kurczak. Dzięki temu sałatkę z łatwością dopasujesz do własnych(...)upodobań smakowych lub do tego, co aktualnie masz w spiżarni. Podstawą naszej sałatki jest ugotowana, żółta fasolka szparagowa, pokrojona na kawałki wielkości kęsa. Fasolkę połączyliśmy następnie z ugotowanymi na twardo jajkami, marynowanymi pieczarkami oraz czerwoną cebulką i pomidorkami. Wszystkie smaki łączy natomiast musztardowy sos winegret. W sałatce lubimy również używać kombinacji posiekanej natki pietruszki i koperku. Czasami lubimy ją podać
Kuchnia Na WypasieLekka, aromatyczna zupa z fasolki szparagowej z makaronem bez śmietany. Podobnie jak my, z pewnością i Ty na wiosnę masz ochotę na zupy jarzynowe ze świeżych warzyw. Zupa z fasolki szparagowej żółtej lub zielonej na skrzydełkach, to pomysł na pyszny wiosenny lub letni obiad z kilku składników. Możesz do niej dodać marchewkę, pietruszkę, kalafiora lub brukselkę. Wszystko zależy od tego(...)masz aktualnie pod ręką. Wykorzystaj swoje ulubione zioła, dodaj zielony groszek lub pomiń kurczaka i przygotuj pyszną zupę w wersji wegetariańskiej. Zapewniamy, że zupa z fasolką szparagową na maśle, to również świetny wybór, który zaskakuje smakiem i łatwością wykonania. Jeśli zupę chcesz przygotować poza sezonem lub zwyczajnie jesteś pod presją czasu, do przepisu wykorzystaj fasolkę szparagową konserwową. Danie z powodzeniem
Kuchnia Na WypasieKorzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania.Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste.Składniki:-fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l )-sól-przyprawa warzywna-woda Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy warzywnej(...)wrzucamy fasolkę.Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę. Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików.Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 l wody.Zakręcamy i gotowe.Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut.Smacznego
Maminek kulinarnyDużo czytałam ostatnio o zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy
Walijskie Pichcenie