fasolka - 6917 przepisów (strona:6/462)

Przepis - Fasolka po Bretońsku 410

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, fasolka jest bardzo smaczna, treściwa i stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności(...)szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne) 2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie 1 łyżeczka majeranku sól do smaku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej woda Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę: Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową 200

zrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak, którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii. Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)sólWykonanie:Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową. Gdy ziemniak zmięknie wrzucamy do tej samej wody makaron i gotujemy (te trzy składniki razem) zgodnie z czasem na opakowaniu makaronu.Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wrzucamy z powrotem

Anielska Kuchnia Ani
FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO 156

Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę.  Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań.  Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół(...)dodaję 1/3 puszki groszku. Składniki żółta fasolka szparagowa marchew groszek czubata łyżka masła płaska łyżka mąki sól cukier Wykonanie:  Marchew obieramy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy marchew i fasolkę, zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa

Walijskie Pichcenie
Fasolka w maślano-miodowym sosie na budyniu jaglanym ^^ 100

Wczoraj wieczorem ugotowałam sobie fasolkę i stwierdziłam, że pół kilo to jednak troszeczkę za dużo jak na jeden raz. Postanowiłam dodać ją do śniadania, jednak miałam wątpliwości czy wkomponuje się w słodki budyń jaglany. Na szczęście moje obawy się nie ziściły i śniadanko mogę zaliczyć do jednego z ulubionych ^^ Fasolka pokryta maślano-miodowym sosem, na jogurcie i budyniu jaglanym(...)dodatkiem kakaa i cynamonu, to jest to co łasuchy lubią najbardziej :P   ~ Budyń jaglany z fasolką szparagową, miodem, siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym, kakaem i cynamonem ~ Składniki: 30g kaszy jaglanej 5g siemienia lnianego 150g fasolki szparagowej 150g jogurtu naturalnego dowolne słodzidło + gorzkie kakao, miód, cynamon, łyżeczka masła Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Fasolka szparagowa z bułką 116

Fasolka szparagowa z bułką fasolka szparagowa -0,5 kg woda -2 l sól -0,5 łyżeczki cukier -0,5 łyżeczki bułka tarta -4 dag masło -5 dag PRZYGOTOWANIE: Przed myciem usuwami końce z fasolki. Fasolkę wrzucić do garnka z zimną wodą,dobrze umyć, opłukać. Następnie zalać wodą,dodać sól i cukier,zagotować. Od momentu zagotowania fasolki,gotujemy jeszcze(...)minut. Odcedzić fasolkę na sicie. Masło rozpuścić na patelni,dodać tartą bułkę,mieszając doprowadzić do zrumienienia się bułki. Fasolkę wyłożyć na talerze,polać masłem z bułką

Kuchnia Danusi
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 205

można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie   lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu(...)odkrywamy. Składniki: 6 porcji  4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości

Moniki Smakołyki
Sałatka z fasolką szparagową 281

Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki(...)czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek

Ala piecze i gotuje
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 196

Dzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kamis do smaku 2 łyżki śmietany 18% oliwa do smażenia Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię(...)słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybraną świeżymi listkami oregano

Monia miesza i gotuje
Fasolka szparagowa z marchewką na zimę 164

ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar . Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają  ciekawego  smaku i aromatu. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej 2 marchewki 2 cebule 0,5 łyżeczki soli Zalewa(...)octu winnego z białego wina Jamar 250 g cukru 4 goździki 1 liść laurowy większy Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki

Ala piecze i gotuje
Fasolka + cienka biała kiełbasa + coś 140

Zauważyłam , że potrawy przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu . Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym) w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna

Buniabaje w kuchni
Przepyszna fasolka szparagowa à la fasolka po bretońsku - pyszny i szybki obiad 77

Witam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 4 litrów dania około(...)fasolki szparagowej 700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii) około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej) 1 cebula (około 120 g) 3 ząbki czosnku do smaku: 1 łyżeczka z górką papryki słodkiej pieprz, sól, papryka ostra 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe do gotowania fasolki: 1 litr wody do gotowania fasolki oraz ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru

Uwaga Babcia Gotuje
SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM 61

Była już przepyszna wersja fasolki   FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI   a teraz kolejna jej niebiańska odsłona. Tym razem schabowy z serem, fasolką, edamame i groszkiem. Schabowy z serem jest w tej wersji pyszny, chrupiący i ten ciągnący się serrrrrrr! Do tego aromatyczna fasolka szparagowa z rozkoszną fasolą edamame i frapująco pękającym na języku groszkiem to już istne(...)GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI     KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM

globuskulinarny
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 184

Błyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi 210

jeszcze trochę zapasów fasolki szparagowej, czas więc ją dobrze spożytkować:) tym razem przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej,  2 łyżki orzechów włoskich,  2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,  2 łyżki natki pietruszki.  Fasolkę umyć, gotować w osolonym(...)wrzątku około 4 minuty. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Wymieszać z posiekaną cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do fasolki.  Dressing:  łyżka octu balsamicznego,  łyżeczka musztardy Dijon (użyłam Kamis),  2 łyżeczki oleju z pestek winogron,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).   Wszystkie składniki sosu dokładnie

Z miłości do słodkości
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 169

piękną pogodą wsłuchując się w śpiew ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około

Przysmaki Karolki
Fasolka szparagowa po bretońsku 18

Fasolka szparagowa po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku gotowanej z suchych ziaren fasoli. Jest to danie, które przygotujemy w ciągu 40 minut, ponieważ fasolka szparagowa jest miękka i gotuje się ją szybko. Ponadto nie ma konieczności jej namaczania, jak w przypadku suchych ziaren fasoli. Poza tym fasolka szparagowa po bretońsku to danie, które robi się tak samo(...)tradycyjną i smakuje podobnie. W okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw to taka wersja fasolki szparagowej po bretońsku jest lżejsza, idealna na letni obiad. Moja fasolka szparagowa po bretońsku została przygotowana z dwóch gatunków fasoli, a mianowicie z płaskiej fasoli tyczkowej i żółtych, okrągłych strąków, bo takie mam z własnego ogrodu. Jednak tę potrawę można przygotować z fasolki

Danka Pichci
Sałatka z fasolki szparagowej 107

Pyszna, chrupiąca sałatka z fasolki szparagowej, jajek i marynowanych pieczarek. Prosty w przygotowaniu pomysł na zdrową i pożywną przekąskę lub dodatek do obiadu i dań z grilla. Sałatka świetnie smakuje na zimno jak i w temperaturze pokojowej. Składniki możesz uzupełnić również o takie dodatki jak suszone pomidory, ser feta lub grillowany kurczak. Dzięki temu sałatkę z łatwością dopasujesz do własnych(...)upodobań smakowych lub do tego, co aktualnie masz w spiżarni. Podstawą naszej sałatki jest ugotowana, żółta fasolka szparagowa, pokrojona na kawałki wielkości kęsa. Fasolkę połączyliśmy następnie z ugotowanymi na twardo jajkami, marynowanymi pieczarkami oraz czerwoną cebulką i pomidorkami. Wszystkie smaki łączy natomiast musztardowy sos winegret. W sałatce lubimy również używać kombinacji posiekanej natki pietruszki i koperku. Czasami lubimy ją podać

Kuchnia Na Wypasie
Lekka zupa z fasolki szparagowej 43

Lekka, aromatyczna zupa z fasolki szparagowej z makaronem bez śmietany. Podobnie jak my, z pewnością i Ty na wiosnę masz ochotę na zupy jarzynowe ze świeżych warzyw. Zupa z fasolki szparagowej żółtej lub zielonej na skrzydełkach, to pomysł na pyszny wiosenny lub letni obiad z kilku składników. Możesz do niej dodać marchewkę, pietruszkę, kalafiora lub brukselkę. Wszystko zależy od tego(...)masz aktualnie pod ręką. Wykorzystaj swoje ulubione zioła, dodaj zielony groszek lub pomiń kurczaka i przygotuj pyszną zupę w wersji wegetariańskiej. Zapewniamy, że zupa z fasolką szparagową na maśle, to również świetny wybór, który zaskakuje smakiem i łatwością wykonania. Jeśli zupę chcesz przygotować poza sezonem lub zwyczajnie jesteś pod presją czasu, do przepisu wykorzystaj fasolkę szparagową konserwową. Danie z powodzeniem

Kuchnia Na Wypasie
Fasolka szparagowa w zalewie 154

Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania.Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste.Składniki:-fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l )-sól-przyprawa warzywna-woda   Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i  przyprawy warzywnej(...)wrzucamy fasolkę.Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę.   Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików.Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 l wody.Zakręcamy i gotowe.Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut.Smacznego

Maminek kulinarny
FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ 199

Dużo czytałam ostatnio o  zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy

Walijskie Pichcenie
Fasolka po Bretońsku 145

trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula  liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła ( nie jest to konieczne , ale nie którzy wylewają nawet pierwszą z zagotowania - tak pozbywamy się(...)części smaku - zawsze można wziąć espumisan ;) )  Wlewamy dwa razy tyle wody co fasolki Dodajemy polowe boczku jeśli mamy wędzony to właśnie tą część - od razu odcinamy skórkę z drugiego boczku ( znajdującą się na dole ) i też dodajemy do fasolki dokładamy jeszcze ziele angielskie i listek laurowy Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości Dodajemy koncentrat jeśli jest

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sałatka ziemniaczana z fasolką 156

idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z  mojego ulubionego bloga  Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki(...)chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś, pomidor, fasolka. 171

fakt, że moja Latorośl, która kiedyś płakała na widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło. Łosoś w curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli(...)kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę.  Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy

Przysmaki Karolki
Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (porcja - 310 kcal) 223

Kotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :) Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm ): 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej) 1 jajko ugotowane na twardo 0,5 roztrzepanego jajka 4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie(...)Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze 40 min) 2. Ostudzone jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka. 3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy i gotowe :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal Uwagi

Malowane smakiem
Faza na białą fasolkę;) 129

Nigdy nie sięgałam po takie białko, nie ciągnęło mnie, nie uważałam, że to smaczne czy pożądane dla mnie. Teraz mi się odmieniło;) Przedstawiam 2 przepisy na dania z białą fasolką, z którą pierwszy bliższy kontakt miałam przy okazji przygotowywania  smalcu/pasty . Obydwa powstały na zasadzie: mam namoczoną fasolkę i co dalej?;) Obydwa stanowiły dla mnie proste danie obiadowe, po którym(...)prawdziwe smakołyki i to jest najdziwniejsze;) Nie mogę dopisać u Ciebie komentarzy, nie masz włączonej opcji z adresem URL:( Basia3005 , ja chyba na wszelki wypadek będę moczyć codziennie jakąś fasolkę;) Na kolację też bardzo dobre takie danie:) Patyska , zapraszam do korzystania) Pozdrawiam! basia3005 2012/02/14 19:20:12 Zrobilam wersje z pieczarkami, pychotka ... Sowa dania ze straczkow zostawiam zawsze na weglowe

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 158

Taki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie(...)Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 225

Danie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować

Pasja Smaku
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 169

Składniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku(...)Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego!     Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Zielona fasolka i bób z masłem i bułką tartą 137

zaczęłam się zastanawiać... Pierwsze (ba! i nie ostatnie!) co wpadło mi do głowy to właśnie taki dodatek do obiadu. K był zachwycony! Składniki: szklanka bobu  100 gram zielonej fasolki szparagowej  dwie łyżki masła  odrobina oliwy z oliwek sól czosnek dwie łyżki bułki tartej Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (nie chcemy przecież aby stracił swój wspaniały, zielony kolor(...)przez 10-15 minut- wszystko zależy od tego czy bób jest młody czy stary. Pod koniec gotowania doprawiamy solą. Odcedzamy bób, ściągamy z niego skórkę. W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową- na początku odcinamy końce i gotujemy przez 5-7 minut. Tak by nadal była al dente. Po ugotowaniu (lub przed) fasolkę kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło wraz

Mango Papaja
Fasolka szparagowa z bułką tartą 266

Jest ktoś kto nie lubi fasolki szparagowej ? Chyba nie! U mnie króluje co lato pod każdą postacią, ale najbardziej smakuje mi ciepła prosto z wody. Jednak domownicy uwielbiają tą z bułka tartą i ta chyba jest najbardziej znana. Polecam! * pół kg fasolki szparagowej * 3 łyżki masła * łyżka bułki tartej * sól Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Masło rozpuścić, dodać(...)bułkę tartą, przesmażyć. Dodać fasolkę, wymieszać. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Fasolka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 117

Zostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Składniki na jedną porcję: fasolka 1/2 wiązki szpinaku kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki oscypka(...)też miałam do wykorzystania) zgnieciony spory ząbek czosnku łyżka oleju Fasolkę włożyłam do rozgrzanego garnka na parę, a w międzyczasie przygotowałam sos: 1. na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuciłam pokrojony szpinak (sł), chwilę dusiłam pod przykryciem 2. dodałam czosnek (o) 3. odrobinę soli (sn) 5. dorzuciłam pokrojone pomidory (k) 6. 2 łyżki startego oscypka (g) Na ugotowanej fasolce rozłożyłam kupkami masę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową 159

Otrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso. Składniki: 3 szt piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia(...)Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej strony,  posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron

Ala piecze i gotuje
Pikantne kotleciki na fasolce 142

starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag   mielonego z piersi   indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem(...)goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące

Buniabaje w kuchni