Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Przepis na : śniadanie

Przepis na szakszukę pochodzi z kuchni Bliskiego wschodu, a dokładniej z Tunezji, choć Izraelici również uznają się za twórców tego dania. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to nic innego jak “ wielki bałagan ”. Nie zgadzam się z tym twierdzeniem - dla mnie każdy składnik tego dania idealnie się ze sobą komponuje, także wizualnie. W oryginalnym przepisie na szakszukę powinniśmy użyć świeżych, sparzonych i obranych ze skórki pomidorów, papryczki chilii i świeżej papryki. Z racji tego, że mamy jeszcze zimę i po... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Katie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Autor

wkuchnikatiewkuchnikatie

Kulinarny świat Kasi i Pawła Spróbujecie tutaj nowych smaków jak również przypomnicie sobie zapachy unoszące się w rodzinnym domu! http://www.wkuchnikatie.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

szpinak, sos pomidorowy, dieta, sosy, śniadania, pieczywo

Inne przepisy z W kuchni Katie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.