Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami. Czym różni się od żuru? PRZEPIS

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami. Czym różni się od żuru? PRZEPIS

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami. Czym różni się od żuru? PRZEPIS

Wiele osób uważa, że barszcz biały i żurek to dwie nazwy tej samej zupy, tymczasem jest między nimi zasadnicza różnica – to mąka, z której robiony jest zakwas. Barszcz biały gotujemy też trochę inaczej niż żur. Barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej, bazą żuru jest zakwas z mąki żytniej. Barszcz jest delikatniejszy, zwykle gotujemy go tylko z białą kiełbasą i zaciągamy śmietaną, do żurku pasuje kiełbasa wędzona i boczek, dobrze smakuje bez śmietany. Barszcz podaliśmy z pysznym dodatkiem &#... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Polska

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.