ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:6/3191)

Murzynek - proste ciasto czekoladowe 204

Potrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek(...)ubijanego wcześniej białka.  Blaszkę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasta podgrzać pozostałą masę kakaową (1/5) i polać nią ciasto jak polewą. Można posypać orzechami, kokosem lub zostawić bez posypki. Blacha: keksówka o długości ok. 30cm

Mania Wypiekania
Zakręcone bułeczki z serem 205

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Gdy ciasto lekko wyrośnie, rozwałkować je tworząc 40 cm kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować połowę ciasta masą twarogową i złożyć ciasto na pół przykrywając masę. Pokroić na paski grubości 3 – 4 cm i każdy kawałek skręcić przez środek 2 razy (patrz krok(...)drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu. Krok po kroku: 1. Przygotować zaczyn 2. Rozpuścić masło z cukrem 3. Zrobić masę 4. Wyrobić ciasto 5. Ciasto rozwałkować, przełożyć masą i złożyć na pół 6. Pokroić na 16 pasków 7. Zwinąć każdy pasek 8. Piec na złoty kolor Pobierz wersję

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik na kruchym, ciemnym cieście nadziany kwaśnymi owocami 155

przełożyć do miski i połączyć za pomocą robota kuchennego. Na sam koniec wbić jajka i masę jeszcze chwilę miksować (tylko do połączenia się jajek z masą serową). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Do rozmrożonych owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i całość lekko wymieszać. Następnie na masie serowej ułożyć(...)tarce o dużych oczkach).  Piec w 180ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie sernik ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.  Przygotowywanie kruchego ciasta Masa serowa przed i po zmiksowaniu Etapy przygotowywania ciasta: 1/2 kruchego ciasta, masa serowa, rozmrożone owoce, 1/2 startego kruchego ciasta Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Sernik Izaura 227

Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Ciągle miksując dodać jajka oraz 2-krotnie zmielony ser. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem(...)wyścieloną papierem do pieczenia formę (o wymiarach 20 cm x 30 cm) wylać i rozsmarować równomiernie ciasto, a na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 – 60 minut, do czasu zarumienienia. Wystudzone ciasto polać zimną polewą, rozsmarować równomiernie po górze i posypać kokosem. Krok po kroku: 1. Część

KuchniaWeDwoje.pl
Mazurek z kajmakiem i masą 158

roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek(...)idealny, chodź innych też nie odmawiam Mazurek z kajmakiem i masą Składniki: Ciasto: 2 jajka 125 g masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu łyżeczka sody Masa: 500 ml mleka 140 g cukru kopiata łyżka mąki tortowej kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 250 g margaryny Dodatkowo: 400 g kajmaku (u mnie z firmy Helio ) około 70 g płatków

PatiGotuje
TORT MILKY WAY + FILMIK 417

gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy i rozsmarowujemy resztę masy.  Wyrównujemy boki ciasta i odkładamy go do lodówki. W między czasie zrobimy drugą masę. MASA 2 - bardzo zimną śmietanę(...)Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy. Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy  gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto metrowiec 144

części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie(...)sklejać. Ciasto kroi się po ukosie. Dobrze jest wstawić ciasto do lodówki aby masa się związała z ciastem (a nie tak jak u mnie na zdj ; ) ).  Pozostałą masą ciasto posmarować z wierzchu i zrównać jego wysokości. (niestety mi masy brakło bo zaszalałam z przekładką) Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo

Pychotkaaa
Metrowiec 121

części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła. Przełożenie(...)sklejać. Ciasto kroi się po ukosie. Dobrze jest wstawić ciasto do lodówki aby masa się związała z ciastem (a nie tak jak u mnie na zdj ; ) ).  Pozostałą masą ciasto posmarować z wierzchu i zrównać jego wysokości. (niestety mi masy brakło bo zaszalałam z przekładką

Pychotkaaa
CZEKOLADOWE CIASTO Z KOKOSEM I KASZĄ MANNĄ 203

łyżeczka proszku do pieczenia MASA KOKOSOWA 5 łyżek kaszy manny 120 g wiórków kokosowych 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto; Wszystkie składniki ciasta zmiksować na puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą części ciast wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze(...)Masa kokosowa Wszystkie składniki masy kokosowej zagotować często mieszając do momentu aż zgęstnieje. Po 25 wyjmujemy ciasto z piekarnika, na nie wylewamy jeszcze ciepłą  masę kokosową wyrównujemy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić  do wystygnięcia, następnie polać polewą . Najlepiej smakuje schłodzone  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Metrowiec 439

Pianę dodawać łyżkami do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (24/10) i piec około 30min w 170C. Wystudzić. Ciemne ciasto upiec w taki sam sposób jak jasne ciasto. Masa budyniowa: szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka (zimnego) dodać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka dodać rozpuszczone maki i mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń(...)pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć. Ciasta pokroić na około centymetrowe "kromki". Posmarować pierwszą "kromkę" ciasta masą budyniową i połączyć z drugą "kromką" ciemnego ciasta. Robić tak na przemiennie.  Pozostałą masą budyniową posmarować metrowca. Metrowca włożyć do lodówki aby nasze "kromki" dobrze się skleiły

Amatorka kuchenna
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 341

zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciastoMASA SEROWA twaróg 0.5 kg.  margaryna 100 g.  cukier puder 100 g.  jaja 5 szt.  mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Margarynę utrzeć(...)Odstawić.  POLEWA: masa krówkowa 1 mała puszka mleko 5 łyżek Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto.  PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa. Wstawić do lodówki na noc.  * białka z ciasta kruchego do odstawienia, mogą się przydać przy innym cieście

Kuchnia Paulettes
Miodownik z kremem z kaszy manny 143

wody dowolna posypka na polewę Wykonanie ciasta: Do garnka wkładamy margarynę, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze(...)ostygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy

Pomysłowa kuchnia
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 1038

koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty(...)trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową: W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru (ok.10 minut). Następnie dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy

CookYourself
Marlenka 414

kilku miodowych warstw  przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą.  Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle(...)posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania  złotego  koloru.  Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty  przełożyć  masą , wierzch ciasta posmarować  masą i posypać skruszonym ciastem, zmielonymi orzechami i startą czekoladą.   Ciasto odstawić aby zmiękło

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA NUTĄ MALIN 156

Wiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu. Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować(...)energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera oraz cukier waniliowy i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.   Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.  Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką

Kuchnia w oparach