ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:14/3191)

Mleczna kostka Toffi 393

kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy.   foremka 24x24cm   Ciasto:  250g mąki pszennej,  łyżeczka sody oczyszczonej,  100g cukru,  100g(...)czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry.  Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło:  Świat wypieków

Z miłości do słodkości
Ciasto w Pasy 102

łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy ze śmietaną( uwaga masa szybko tężeje. WYKONANIE: ciasto miodowe* można nasączyć kawą   masa jabłkowa truskawkowa   ciasto miodowe   masa jabłkowa agrestowa   ciasto miodowe krem kawowy ciasto miodowe polewa Smacznego

Domowe ciasta
Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania 675

aromatu.\r","\r","Masa serowa\r","Sk\u0142adniki masy serowej wymiesza\u0107 razem.\r","\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do foremki wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Na ciasto wy\u0142o\u017cy\u0107 mas\u0119 serow\u0105 i owoce.\r","Mo\u017cna posypa\u0107 kruszonk\u0105.\r","\r","Piec w 180 stopniach do suchego patyczka."]} Drukuj Szybkie ciasto drożdżowe z owocami(...)jajka, sól i mąkę. Zacząć wyrabiać, pod koniec dodając olej i kilka kropel aromatu. Masa serowa Składniki masy serowej wymieszać razem. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wyłożyć masę serową i owoce. Można posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju

Mieszam w Garnku
Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe 132

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2  szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone(...)porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę. 5. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 156

Ciasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady.  Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie(...)sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie smakować wybornie. Serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Poprzez dodanie do ciasta masy dyniowej z aromatycznymi przyprawami i czekoladą ciasto nabiera tego unikatowego smaku i charakteru związanego z ciągle jeszcze chyba dla nas nowym zwyczajem Halloween. Ciasto robi się dość łatwo, jest

SMYKWKUCHNI
Bakaliowa Odyseja 492

piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa(...)przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta. Do przygotowania ciasta wykorzystałam rodzynki BIO, które otrzymałam do testowania od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem. 104

masłem. Łączymy oddzielnie składniki suche i składniki mokre, najlepiej w oddzielnych misach. Gdy dobrze je wymieszamy – łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C, aż do tzw. suchego patyczka. Przydatne: Czas przygotowania i pieczenia(...)Tortownica miała średnicę ok. 25 cm. Można zrobić to ciasto na odrobinie większej tortownicy bądź blaszce, tylko wówczas będzie ono niższe. Ciekawym pomysłem będzie przełożenie ciasta masą na przykład taką, jak w przepisie na Leśny Mech (klik) . Smacznego

rozgotowana
Ciasto Pszczółka 156

Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych 150 g masła 200 g cukru 6 łyżek mleka Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane z cukrem. Wszystko razem(...)będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować. Składanie ciasta 1 blat ciasta cienka warstwa powideł masa budyniowa warstwa powideł blat ciasta z masą kokosową polewa z rozpuszczonej czekolady ciasto pszczółka

O kuchni z uczuciem
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 149

Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.  Masy serowe: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń(...)mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej

Czerwień i błękit
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 150

myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie(...)rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bezalkoholowej Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżka przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła

PatiGotuje
Trójkolorowe serduszko 126

odstawiamy do zastygnięcia. Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka oraz olej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tej samej formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową(...)łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 315

sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej(...)rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 136

cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie gwiazdy:  Ciasto dzielimy na 2 części(...)Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko

Lili w kuchni
Kruche ciasto z malinami i przepyszną pianką 394

Przepyszne ciasto z cudną masą w środku. Wszyscy byli zachwyceni, ciasto zniknęło w „sekundę ” Bardzo delikatne, skłaniam się powiedzieć, że to jest jedno z lepszych ciast. Do miski wrzucić pocięte na mniejsze kawałki masło, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Ciasto można wymieszać za pomocą miksera lub rękoma, ale trzeba to zrobić szybko. masa musi nabrać(...)rozłożyć na bokach też. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut. I odstaw do wystygnięcia. W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder, następnie proszki budyniowe. Na koniec nie przerywając mieszania powoli cienkim strumieniem wlewać olej. Wylać masę na podpieczony dół obsypać

Kuchnia Pokoleń
Tarta kokosowa 161

duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz(...)kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy śmietanki, miksujemy i na sam koniec uprażony kokos, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min. (do suchego patyczka). Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Tarte odstawiamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania