ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:19/3191)

Tort kawowo-kakaowy 233

Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne.  W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany(...)zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :). Każdy blat ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następni smarujemy masą śmietanową Blaty ciasta smarujemy dżemu układamy na przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry. Wierzch tortu obsypujemy kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku. Bok tortu

Gotuj z Mąką
Gwiazda makowiec 136

pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy(...)boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy makowej. Przykrywamy nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy. Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami. Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy

Lena Gotuje
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 239

Lubię łączyć różne smaki,  dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy.  To takie ciasto trzy w jednym  - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową.  Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący.     Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki mąki(...)łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.  Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem. Wierzch ciasta możemy posypać orzechami  lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 331

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik.   Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny(...)śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego

Salonik smaków
Aniołek 132

Ciasto w jasnych kolorach, doskonałe np na przyjęcie komunijne. Kruche ciasto kolorystycznie wręcz zlewa się tutaj z masą budyniową. Niewątpliwie ma to swój urok, prawda? Przygotowanie ciasta, choć trzeba tutaj upiec osobno 4 blaty i przygotować masę budyniową, zajmie Wam mniej niż 2 godziny. Wyrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, następnie pieczemy ciasta, jedno po drugim. Pod koniec przygotowujemy masę(...)wieczór) jest przyjemnie mięciutki, choć najbardziej smakował mi na 2-3 dzień po upieczeniu. Polecam. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła 125 g cukru 1/2 szkl. gestej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka Masa budyniowa: 750 ml mleka 180-200 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej

Smaki Na Talerzu
METROWIEC 112

wymieszać szpatułką do połączenia się składników.  Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać równomiernie masy ciast. Zaczynając od środka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40- 45 min., do suchego patyczka.  KREM: Krem przygotować według wskazówek na opakowaniu(...)małym ogniu.  SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową tzn. stawiamy jasny plaster ciasta, ciemny smarujemy masą karpatkową i przykładamy do jasnego. Tak postępujemy do końca. Na sam koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej kroić z ukosa

Kuchnia Paulettes
Domowa masa makowa 172

kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki: 500 g suchego maku(...)składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez białek) lub mrozić. Smacznego! domowa_masa_makowa_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Karpatka 162

Nasze wspaniałe delikatne polskie ciasto karpatka. Karpatka to ciasto przełożone dwoma płatami ciasta parzonego, charakterystycznie pofalowanego przełożone masą budyniową. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, kroję w kwadraty. Jest pyszne, uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową(...)chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Odłożyć na bok, ostudzić. Do wystudzonej masy dodać 5 jajek, proszek do pieczenia lub sodę, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Piekarnik nagrzać grzaniem góra plus dół do 200 C (bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować masłem i posypać

Zasmakuj Kuchni
Puszek 211

swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:)) upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta); Masa migdałowa: 150 g cukru kryształu; 3 łyżki słodkiego mleka; 2 łyżki płynnego miodu; 150 g masła; 300 g płatków migdałowych; Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe(...)paczka okrągłych biszkoptów; 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej; Przełożenie ciasta: Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę. Moja uwaga: śmietanę należy przygotować tuż

In my kitchen
Kopytka 177

okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy(...)ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego! Wycinamy 1/4 ziemniaków Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną Wbijamy jedno jajko Zagniatamy ciasto do jednolitej masy Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie Rolujemy rękoma wałeczek i tniemy kopytka Na wrzątek wrzucamy partię kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię Kopytka wykładamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 171

będą potrzebne do masy makowej) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła       oraz 200 g miękkiego masła do wysmarowania ciasta Masa makowa: 200 g białego suchego maku 80 g marcepanu 1/2 szklanki cukru spora garść rodzynków spora garść migdałów 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej mogą być jeszcze orzechy włoskie(...)masa jest już tak dobra, że nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem :-)  6. Z białek wraz z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wyciągamy z lodówki na pół godziny przed wałkowaniem. 7. Ciasto dzielimy na dwie części, bo nie damy rady go rozwałkować w całości. Wałkujemy, silnie podsypując mąką Schar, na grubość

Kawa z mlekiem
Sernik gotowany 312

minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjmujemy wraz z papierem z formy i tak samo przygotowujemy kolejne 2 porcje (ostatnią zostawiamy już w formie). Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy na 3 porcje (dokładniej zostanie zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera(...)Zamiast ciasta półkruchego można użyć herbatników (popularne petitki), otrzymamy sernik bez pieczenia. - Do masy serowej, jeżeli ktoś lubi, można dodać bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji

mojewypiekiinietylko
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 158

zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową choinkę(...)arkusze ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce

Ugotować
Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino" 341

średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 25-30 minut - ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty.   Masa: serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie(...)dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę. Ubitą masę dodajemy do serka i miksujemy. Na górę ciasta należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Składamy ciasto - blat ciasta - masa cappuccino - blat ciasta - ubita śmietana- posypać cappuccino :) odstawiamy do lodówki aby ciasto dokładnie stężało. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 380

orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C.  2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba(...)masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów. Po orzechy i miód warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania