ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:23/3191)

Kruchy placek makowy 192

lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak  i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować.  składniki: kruche ciasto 125 g masła(...)gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczajaco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę wyłożyć na ciasto w tortownicy, ładnie wyrównać. Na masie ułożyć osączone i pokrojone na kwałki brzoskwinie, lekko wciskając w masę. Na wierzch zetrzeć ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki. Tortownicę wstawić

Monia miesza i gotuje
Gwiazda makowa z marcepanem 93

składników zostawiam na 20 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże “ruszyły” dodaję resztę mąki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić(...)wychodziła na zewnątrz. Teraz pozostaje tylko nadać kształt mojej gwieździe makowej! Na środku przygotowanego ciasta stawiam wąską szklankę, dokoła nacinając ciasto, na kształt promieni słońca. Powstałe fragmenty ciasta skręcam dwukrotnie, aby masa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut. Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier

Cookery.pl
Gwiazda makowa z marcepanem 110

składników zostawiam na 20 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże “ruszyły” dodaję resztę mąki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić(...)wychodziła na zewnątrz. Teraz pozostaje tylko nadać kształt mojej gwieździe makowej! Na środku przygotowanego ciasta stawiam wąską szklankę, dokoła nacinając ciasto, na kształt promieni słońca. Powstałe fragmenty ciasta skręcam dwukrotnie, aby masa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut. Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier

Cookery.pl
Tort jabłkowy 140

biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku(...)wysmarować dżemem 19. Położyć pierwszy blat ciasta 20. Wysmarować biszkopt masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć ostatnim biszkoptem i docisnąć 24. Wierzch ciasta wysmarować resztą masy budyniowej 25. Ciasto posypać po górze płatkami migdałowymi Poprzedni krok 1 z 25 Następny krok Artykuł Tort jabłkowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pyszotka 148

porcjami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż w masie nie ma grudek. Złożenie ciasta : Na deskę do ciasta położyć pierwszą połowę kruchego ciasta, orzechami do wierzchu. Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę bezę, na którą wyłożyć pozostałą część masy a na nią drugą połowę ciasta orzechami do dołu. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny(...)pianę z białek podzielić na dwie części i dodać do pieczenia kruchego ciasta. Złożyć w sposób: powidło, beza, orzechy. Użyłam budyniu waniliowego. Możecie zastąpić go budyniem śmietankowym. Lubisz ciasta z masą budyniową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na ciasto Snikers. The post Pyszotka appeared first on MeCooks

mecooks
Seromakowiec na Kruchym Cieście 134

Seromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne, a przy tym pięknie prezentujące się ciasto - idealne na święta. Seromakowiec na Kruchym Cieście - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka(...)ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy masę makową - wyrównujemy. Na mak wylewamy masę serową. Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie tworzymy kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez

Słodka Strona
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 170

opowiadamy tym najmłodszym jak to kiedyś było. Czas spędzony na pieczeniu ciast jest wtedy bardzo miło spędzony. Pełen zabaw, śmiechu i opowiadań. Uwielbiam ten magiczny czas.   Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka(...)margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego

Gotuję Testuję
MAKOWIEC FRANCUSKI 180

Makowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch(...)równej szerokości prostokąty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszy płat ciasta francuskiego. Smarujemy go roztopionym masłem, za pomocą pędzelka i rozsmarowujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy drugim płatem ciasta, które również smarujemy masłem i wykładamy kolejne 1/3 porcji masy makowej. Przykrywamy trzecim płatem ciasta i powtarzamy czynności tak jak poprzednio. Przykrywamy czwartym płatem ciasta, a wierzch smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
USTA ADAMA 139

siebie odstępach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, ucieramy na gładką masę.  Ciasto wlewamy najpierw w wolne miejsca obok biszkoptów, a następnie przykrywamy ciastem biszkopty. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.  MASA : Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu(...)Dobrze ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i równo smarujemy. POLEWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, najlepiej w mikrofalówce. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku, podgrzewamy aż się rozpuszczą. Gdy zacznie nam się gotować wyłączamy, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wierzch ciasta smarujemy gdy nasza polewa jest już gęsta, nie spłynie nam wtedy z masy. Placek

Pani na deser
KORA ORZECHOWA 222

czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy  wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę  z wysokimi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 30 minut, potem wyjmujemy na blat(...)miseczki, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć masło do puszystości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.Przełożenie  ciasta:Masę budyniową dzielimy na 3 części. Układamy: 1 blat ciasta orzechowego, na to rozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund w przygotowanym wcześniej ponczu

Walijskie Pichcenie
Kostka truskawkowa 145

Truskawkowo mi ... wciąż.  Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową. Ciasto podałam z truskawkami.   Kostka  truskawkowa ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej   stopioną  czekoladą. Przygotuj  polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody. Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając

Gotuj Sam!
Ciasto cappuccino 351

ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.   Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy  3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)śmietankowego cappuccino w proszku Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń. Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy. Przekładamy ciasto: ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaowe Wierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao

Moje Kuchenne Rewelacje
Babeczki z masą makową 132

cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół(...)foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów. Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym

Camilla w kuchni
Rarytas z krakersem i karmelem 205

blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe

Różne smaki w kuchni
Rarytas z krakersem i karmelem 212

blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania