ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:21/3191)

Seromak, czyli sernik z makiem 1861

szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód(...)żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek- masło utrzeć z cukrem

Smakołyki Bereniki
Sernik złota rosa 310

blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta

Kuchnia Danusi
Ciasto karpatka -wszystkim znane i lubiane tym razem z owocami mango 248

wyłożyć na blaszkę i piec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy od piekarnika miałam napisane 20 min ale piekłam 40 min aż było gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango odsączyć 2 kubki śmietany po 330ml śmietana 36 % 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru żelatyna 3 kopiate łyżki rozpuszczone(...)końcu żelatynę. Teraz dodajemy owoce pokrojone w kostkę i mieszamy łyżką, śmietany nie ubijać za długo żeby nie zrobił się serek , Teraz już możemy na 1 połowę ciasta wyłożyć masę a potem przykryć 2 połową ciasta i do lodówki a potem pokroić i posypać cukrem pudrem

Moje Wyroby
Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji 247

żółtko lub 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, cukier, miód i krojone orzechy. Podgrzewamy do temperatury wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Schłodzone ciasto przekładamy do dwóch blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu jednego z nich rozprowadzamy prażone orzechy. Wstawiamy(...)miski. Zalewamy je gorącym mlekiem, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę. Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dajemy biszkopt. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą

Smaki Na Talerzu
Murzynek z orzechami 216

przygotowanie go nie trwa długo, więc często się u mnie pojawia do popołudniowej kawki. Tym razem ciasto zostało lekko zmodyfikowane przed dodanie na wierzch masy orzechowej. Niby nic ale przez to ciasto smakuje rewelacyjnie.  Do posiekania orzechów użyłam krajacza uniwersalnego . Wystarczyło kilka pociągnięć sznurkiem i orzechy posiekane. Krajacz posiada 3 obrotowe ostrza umieszczone na różnych wysokościach pojemnika i antypoślizgową(...)wyłożyć na blaszkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Masa orzechowa: Posiekane orzechy i pozostałe składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na zimne ciasto. Odłożyć by masa orzechowa całkowicie stężała.  Przepis z książki Siostry Anastazji

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 231

Masę podgrzewam na średnim ogniu przez około 3-5 minut cały czas mieszając aż do zagęszczenia masy - ma mieć konsystencję pół tłustej śmietany. 9 Masę odstawiam do ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto(...)formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam na ciasto masę kajmakową i posypuję prażonymi migdałami. 16 Odstawiam ciasto na około 2 godziny do lodówki aby masa stężała. 17 Ciasto przechowuję w lodówce. Wyciągam około 15 minut przed podaniem

Book of spells
Brzoskwiniowiec 184

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej  wody    1 puszka brzoskwiń(...)przecinamy na pół. Do blaszki przekładamy spodnią część biszkoptu i ją nasączamy herbatą, następnie wykładamy masę śmietanowo brzoskwiniową z tym że zostawiamy około 1 szklanki masy na wierzch ciasta. Na masę śmietanową wykładamy górną część biszkoptu delikatnie dociskając. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i równo wygładzamy, na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Sama słodycz i szczypta chili
SZAMPAŃSKA WUZETKA 165

roku... Aby zakończyć rok 2017 postanowiłam upiec imprezowe ciasto - szampańską wuzetkę🍸 Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze mnie dodatkiem szampana. Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, pachnące szampanem, przełożone masą śmietanową. Smaki idealnie się równoważą, dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Przyznam, że sama zjadłam dwa kawałki pod rząd, a każdy kto mnie zna, wie, ze nie jestem(...)stopni na około 50 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Masa: Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywną masę. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 895

Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto(...)Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe

Słodka Strona
Ciasto z masą chałwową i bezami 482

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto z masą chałwową. Ciasto na każdą okazję. Doskonała propozycja na rodzinną imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości.  Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka(...)troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiśniowy kruszkonkowiec 122

Zastanawiam jak najprościej opisać Wam to ciasto. Góra chrupiąca jak kruszonka, środek lekko kwaskowaty a dół jak ciasto babkowe, ale nie suche. Przygotowanie masy z wiśniami – wiśnie odcedzić, sok zachować. Soku powinno być 50 ml. Jeśli jest mniej dolać wody lub soku wiśniowego. Wykonanie kruszonki – masło stopić i lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać(...)dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać razem. Podczas mieszania dodawać składniki suche. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Formowanie ciasta – dno blaszki o wymiarach 25 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozłożyć ciasto babkowe. Następnie zimną masę wiśniową. Na wiśniach pokruszyć ciasto na kruszonkę. Pieczenia

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kiwi bez pieczenia 1154

pierwszą część masy, część kiwi przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy, ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i ostudzić (galaretka na cieście powinna być zawsze sztywniejsza). Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce. Zwykła galaretka nie zetnie się na kiwi, chyba, że masz pod ręką galaretkę(...)masę. W oryginalnym przepisie było ok. 8 łyżek cukru. Dla mnie masa zdecydowanie była zbyt mało słodka, więc miksując już gotową dosładzałam cukrem pudrem. Pamiętaj, by dokładnie uszczelnić boki ciasta masą; w przeciwnym razie galaretka ucieknie pod spód. Dobrze, jeśli przed wylaniem galaretki, schłodzisz odrobinę ciasto. Pamiętaj, by owoce kiwi były dojrzałe i słodkie. W przeciwnym razie ciasto nie będzie

Mojewlasne.pl
Tort waniliowy na cieście majonezowym 135

cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy. Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy ) 1 jajo 5 żółtek(...)żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół. Złożyć w następujący sposób: połowa ciasta +masa ciemna +  wafel+ kajmak+ wafel+  masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao.  Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji

Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowy pomarańczowiec 257

szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki(...)pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy. Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty. Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas wykonania: ok 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Czekoladowe ciasto – murzynek 324

Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę mniejsza niż klasyczna lub okrągła ) lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 o C przez około 40 minut(...)lekkim przestudzeniu ciasta, podgrzewamy odłożoną masę i smarujemy nią ciasto. Możemy dodatkowo użyć kolorowej posypki. SMACZNEGO

Smaki Ewy