minut w 170stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową. U mnie ciasto urosło z górką więc górną część pokruszyłam ozdabiając ciasto. Masa przygotowanie : 250g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki zmiksować razem na gładką masę, którą przełożyć wystudzone ciasto
W garach u Gosiniż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA KAWOWA - kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić- składniki na masę powinny być w temperaturze(...)/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka TARTA KAWOWA- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku
Smakołyki Berenikicukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania mazurka 1 mała puszka masy kajmakowej bakalie do ozdobienia mazurka *** Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy z niego kształt jaja (mazurek oczywiście może też być kwadratowy lub prostokątny). Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(...)Mazurka smarujemy z wierzchu niewielką warstwą mleka. Przed pieczeniem ciasto wewnątrz mazurka dobrze jest nakłuć w kilku miejscach widelcem, ja o tym zapomniałam i mój mazurek urósł troszkę wyższy niż powinien *** *** Mazurka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15- 20 minut- aż się ładnie zrumieni *** *** Masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu
Blog z Apetytemmoże być również groch). Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.200stopni i piec ok.15min. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez chwilę do zarumienienia się ciasta (ok.5min.). Masa cytrynowa: Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować. Gdy spód jest już lekko zarumieniony zmniejszyć temperaturę do ok.180stopni. Wylać masę cytrynową na ciasto - ale ostrożnie by masa nie wyciekła(...)posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostanie śmietana kremówka i nie ma do czego jej zużyć można ją ubić i podawać razem z tartą ( krem nakładać bezpośrednio przed podaniem ciasta). Mi zostało troszkę masy cytrynowej, ponieważ z jednej strony ukruszyło mi się ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią zrobić by została smacznie wykorzystana
W kuchni u MonikiSkładniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole. SKŁADNIKI Masa(...)Ciasto . Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą. Robimy to na małym ogniu, dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1 jajku. Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze
W kuchennym oknie Ewyserków Danio 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa/brzoskwiniowa Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,a następnie po jednym żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy budynie. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut w 180˚C. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Do śmietany dodajemy serki(...)jednym – a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części Jeden blat ciasta układamy w formie której piekliśmy biszkopt, na pierwsze ciasto wylewamy masę, przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki, a pózniej jeszcze posypujemy cukrem pudrem
Moje Wyrobysyna na urodziny. Ze zdjęć tylko nie jestem zadowolona, bo robiłam na szybko i wyszły, jak wyszły. Tort na pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie(...)Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami migdałów, górę posypujemy kokosem i układamy pralinki. Tort zostawiamy
kruche babeczkiUwielbiam to migdałowe ciasto, jeżeli jesteście smakoszami marcepana- pokochacie to ciasto . Masa budyniowa dopełnia jego niesamowity smak. Zaczynamy: Składniki na ciasto: 150 gr mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 56 gr zmielonych migdałów 175 gr drobnego cukru- caster sugar 175 gr masła 4 jajka Składniki na krem budyniowy: 4 żółtka 75 gr drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)lodówki. Po ostygnięciu ciasta I stężeniu masy (masa ma być jak gęsta śmietana) ciasto kroimy na dwie części- nakładamy 1/3 masy, przykrywamy. Resztę masy rozprowadzamy na gore ciasta. Masa ma utworzyć czapę. Na patelni prażymy 50 gr płatków migdałowych I posypujemy ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Smaki Edytyzrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka; 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej; 200 ml śmietany(...)cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez
In my kitchenszklanka cukru WYKONANIE: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny. Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto. Masa serowa: Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka. Przepis na rosę : Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną(...)pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie
W kuchennym oknie Ewyśmietany 18% (2 czubate łyżki) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki mleka 160 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto Cappuccino – Składniki na masę cappuccino: 660 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 60 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki) 5 łyżeczek żelatyny 9 łyżek cappuccino (ok. 75 g) 2 czubate łyżki(...)ubijającego śmietankę (wlewać powoli!) i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Składanie ciasta i chłodzenie: Ostudzony biszkopt namoczyć pędzelkiem kawą rozpuszczalną (opcjonalnie, jeśli lubicie mocno wilgotne spody ciast). Następnie nałożyć masę cappuccino, a kolejno masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać startą na małych oczkach mleczną czekoladą (lub gorzką – jak wolicie). Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin (minimum
Kulinarne Przebojezmielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniasmarujemy powidłem śliwkowym. Taki miodownik najlepiej spożywać na drugi, a nawet trzeci dzień od przełożenia. Blaty robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wtedy miodownik jest najlepszy :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3 jajka L 4 łyżki płynnego(...)puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Przełożenie ciasta: blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa - płatki migdałów
kruche babeczkidużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Z powyższych składników gotujemy krem(...)łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą
MojaQchnia.plmleko, kakao, cukier wymieszać, zagotować, aż wszystko się połączy. Odstawić do wystygnięcia, Po tym czasie dodać żółtka, ponownie wymieszać. Z tej masy odlać 1/4 szklanki do późniejszego posmarowania ciasta. Do reszty masy dodać powoli mąkę z proszkiem. Dokładnie mieszając. Białka(...)ubić na sztywną pianę. Dodać delikatnie do ciasta. Przelać masę do keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 25-30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta pozostawioną masą. Piec jeszcze 4 minuty. Gotowe
Tagebuch po polsku