każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (cm). Przekładamy o wyłożonej papierem do pieczenia blaszek i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę malinową: ok. 12 łyżek musu malinowego 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier(...)smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniasię zabielił :-) Mam nadzieję, że utrzyma się trochę . Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem. Nie dość, że wygląda ślicznie to jeszcze jest bardzo smaczne. Jest to ciasto łaciate z masą serową gotowaną. Ciasto wygląda pięknie, zdjęcia nie oddają jego urody :-) Każdy powinien to ciasto spróbować i upiec, bo warto. Jeśli chodzi o przepis, znalazłam go na blogu(...)dodajemy do mleka, i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującej się masy serowej i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Nastepnie połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy blat ciasta, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem. I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe. Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty. 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach(...)mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z miękkim masłem. 4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachdodać mąkę i proszek do pieczenia. Cisto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Druga warstwa – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier. Rozłożyć masę z białek na ciasto, obsypać migdałami Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 170 C piec 30 minut. Jak białka będą jeszcze białe i miękkie to zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze(...)żelatynę zamieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier puder. Możecie go ominąć. Wlać gęstniejącą żelatynę i dodać jagody. Delikatnie wymieszać ale już tylko łyżką. Wylać gęstniejącą masę na upieczone i zimne ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny. Ciasto jest przepyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńmieszaj bardzo energicznie (za pomocą trzepaczki), aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły. Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką(...)kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj po jednej łyżce budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły
coolinarnastrefa.blogspot.commieszaj bardzo energicznie (za pomocą trzepaczki), aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły. Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką(...)kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj po jednej łyżce budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły
coolinarnastrefa.blogspot.combiałko Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem. Ciasto rozwałkować dość cienko(...)prostokąt (około 25x30cm) najlepiej na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów. Od dłuższego boku zwinąć w roladę. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze
Cukiernia Pychotkiwersję. Polecam Wam również. Koniecznie upieczcie. Moja dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyzki kakao(...)mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 80 g startej mlecznej czekolady Składanie ciasta biszkopt dżem masa kajmakowa masa śmietanowa starta czekolada kostka alpejska
O kuchni z uczuciemprzez około 30-40 minut. Forma o wymiarach 23 cm x 38 cm. Uwaga: biszkopt upiec dwa dni wcześniej przed przełożeniem. Sposób przygotowania masy śmietankowej: Ściąć wierzch biszkoptu, wydrążyć środek tak, by zostawić spód i boki ciasta. Masło utrzeć(...)pulchną masę. Śmietanę ubić z cukrem. Ubiłam za pomocą blendera Braun MQ9. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę i pokruszoną część biszkoptu uzyskaną z wydrążenia ciasta. Przygotowaną masą wypełnić ciasto. Sposób przygotowania pierzynki: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę. Do ubijania tych składników użyłam blendera Braun MQ9 Pierzynkę delikatnie
Przepisy kulinarne babci AntoninyMoje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam(...)cukru pudru, który troszkę spłynął - mógłby być gęstszy Różyczki i srebrne kuleczki użyte do dekoracji Tort w przekroju z pysznymi owocowymi masami, lukier plastyczny idealnie przylega do ciasta dzięki masie maślanej *biszkopt trzeba wystudzić, dopiero później kroić, blaty będzie się kroić łatwiej i będą ładniejsze (ja kroiłam ciepły biszkopt więc blaty wyszły mi troszkę poszarpane). *blaty biszkoptowe najlepiej przekładać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebyło nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto(...)podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej(...)gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopnowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty. 5. Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Chwilę studzę
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka śmietany Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody i śmietany. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na części 2/3 i 1/3. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem(2/3 ciasta). Wstawić do lodówki(...)można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa śmietanowo-jogurtowa: -230g śmietany 12% -100g jogurtu naturalnego -90g cukru -2 jajka -1,5 łyżki mąki -800g śliwek bez pestek -garść malin Do miski
Receptura smakuwychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić(...)rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Owoce można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :)) 6. Ciasto „Mozaika” (przepis TUTAJ ). Delikatne, lekkie i kolorowe ciasto z masą śmietankową, na puszystym, kakaowym biszkopcie, z dodatkiem kolorowych galaretek. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda :)) Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane jednak trochę czasochłonne ze względu na stygnięcie i tężenie galaretek
Blog z Apetytem