ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:43/3191)

Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 201

upiekłam coś  co stworzyłam zupełnie sama od podstaw.. nie korzystając z żadnych przepisów  a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także  masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową. Jest naprawdę pyszna. Robiłam(...)naczyniu mieszamy jogurt  z sosem sałatkowym. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut samo ciasto i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy ciasto masę serową a na koniec polewamy całość jogurtem zmieszanym z sosem sałatkowym i pieczemy kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Najlepsze na ciepło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tarta serowa z brokułem 272

sera żółtego4 jajka2 łyżki śmietanysólpieprzszynka lub kiełbasabrokułPrzygotowanie:Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około

Lawendowe Niebo
Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji 1950

Może będę się powtarzać, ale przepisy Siostry Anastazji bardzo trafiają w mój gust. Nie inaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka, rozrabiamy

Smaki Na Talerzu
Bułeczki francuskie z migdałami 203

Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy jeden z arkuszy ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo migdałową, którą rozkładamy na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu korzystając(...)migdałami – wyśmienite na deser, śniadanie, do szkoły, czy też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo migdałowa wspaniale się wkomponowała w ciasto francuskie. O smaku już nawet nie wspomnę. Jedno tylko powiem – gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią

mojewypiekiinietylko
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 182

gładką masę. Podzielić na pół, jedną część wyłożyć na blaszkę (na papier do pieczenia), drugą natomiast włożyć do zamrażalnika. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić, ułożyć na cieście. Masa jogurtowa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru duży budyń śmietankowy - na 1 litr mleka (wykorzystujemy proszek) 1 litr dobrego gęstego jogurtu brzoskwiniowego (można zamienić na śmietanę(...)wiórek kokosowych Białka ubić na bardzo sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodawać cukier puder, proszek budyniowy, wiórki. Na najmniejszych obrotach miksera dodać jogurt. Masę wyłożyć na ciasto. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut ( z termoobiegiem).  Smacznego, pozdrawiam,  Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik w biszkopcie orzechowym 208

Sernik i ciasto orzechowe, przełożone masą maślano-śmietanową. Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam  tutaj  jak szukałam ciasto(...)dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części. Polewa: Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką, do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej i wyrównać. Następnie wyłożyć sernik i rozsmarować resztę masy śmietanowej, a na to drugi blat ciasta. Polać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce przynajmniej

talerz przyjemności
Ciasto krówka z orzechami 258

400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki(...)budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto rabarbarowe z pianką 139

czas 1,5 minuty wyjąć ciasto z naczynia i zagnieść w jednolitą masę. Reszta jak wyżej. 2. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i podpiec ciasto przez 20 minut. 3. Przygotowanie masy budyniowej – odcedzić ananasy, rabarbar umyć i pokroić w małe kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek budyniowy, śmietanę, mąkę ziemniaczaną. wszystko dokładnie(...)sekund dodać owoce i wymieszać już kopystką reszta jak wyżej 4. Podpieczone ciasto wysmarować roztrzepanym białkiem, użyć białka przeznaczonego na piankę. Oczywiście tylko tyle żeby posmarować dno ciasta. Wylać masę budyniowo-owocową. 5. Ponownie wstawić do piekarnika 180 C i piec 40 minut. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia przygotować piankę . Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto hit, kakaowy przekładaniec 558

kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w  wykonaniu wcale nie było trudne. Ciasto to nosi nazwę hit. Składa się z 4 cienkich kakaowych spodów, które są przełożone całkiem ciekawą masą :-) Przepis pochodzi stąd  klik SKŁADNIKI  *przepis na dużą blaszkę SPODY KAKAOWE -520g mąki pszennej tortowej -pół kostki margaryny(...)miksujemy na gładką masę.  Mleko wraz z margaryną gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy masę, i mieszamy dokładnie do gładkiej konsystencji. Gorącą masą przekładamy spody, ostatni spód smarujemy masą. Ciasto studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie możemy posypać startą czekoladą lub przyprószyć kakao. Nie polecam gotowych posypek. Ciasto jest bardzo smaczne, obecność śmietany w masie daje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto twix 156

Bardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości!  Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie tylko tą warstwą od oryginału, aczkolwiek warstwa jest dość cienka), rozpływający się w ustach karmel i gruba warstwa czekoladowego ganache. Obłęd! Moje ciasta zazwyczaj w towarzystwie rewelacyjnych trunków! Tym razem postawiłam na wybornego Stanislav(...)składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy na schłodzone ciasto kruche i pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach C. Tak przygotowane ciasto schładzamy. W rondelku rozpuszczamy cukier i masło. Następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy

MamaOskarka
Biało-czerwone - ciasto kibica 297

wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę. Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką warstwę wierzchnią, (tylko ten twardszy , spieczony wierzch ) Pokruszyć go. Pozostałe ciasto(...)włożyć znów do formy i wylać na nie mus truskawkowy. Wstawic na ok pół godziny do lodówki aby stężął. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokryć masą śmietanową. Ciasto można tera podzielić na prostokątne porcje i na każdej z nich utworzyć  biało czerwoną flagę , posypują połowę każdego kawałka okruchami czerwonego ciasta . Smacznego : Do Boju POLSKO !!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam

Malinowa Kawiarenka
Domowe bajgle 150

drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy ok. 400g mąki, sól oraz brązowy cukier. Mieszamy wszystko razem dopóki składniki nie zaczną formować kulki ciasta. Powoli dodajemy pozostałą mąkę do reszty masy. Tak powstałe ciasto przenosimy na blat i ugniatamy ok. 10 minut. Ciasto powinno być twardsze, ale zarazem gładkie i elastyczne. Wszystkie składniki ciasta powinny być dobrze połączone, bez śladów surowej mąki(...)przeźroczyste. Jeśli ciasto jest suche i rwie się dodajemy odrobinę wody i ugniatamy kolejne kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki i jeszcze raz ugniatamy masę. Tworzymy bajgle: Ciasto dzielimy na ok. 125g kawałki by uzyskać standardowe bajgle. Można oczywiście zrobić mniejsze. Z ciasta formujemy kulki, następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy

Mostek w kuchni
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 211

misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki

Garniec Magalie
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 196

Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka(...)kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 166

czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo-orzechowąSkładniki:(na keksówkę 27x8 cm)150 g miękkiego masła140 g cukru3 jajka160 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnej czekolady (70%)25 g mlecznej czekolady25 g białej czekolady4 bananykruszonka:50 g miękkiego masła30 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżka cynamonu65 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)masy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wmiksować do masy.3 banany zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do ciasta.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia.Orzechy drobno posiekać. Wymieszać suche składniki na kruszonkę, dodać masło, rozetrzeć palcami.Wyłożyć kruszonkę na ciasto. Ostatniego banana pokroić w plasterki, powciskać pionowo w ciasto.Piec w 170 st. C. przez 45-60 minut.Wystudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze