ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:51/3191)

Orkiszowa szarlotka z makową bezą 197

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak. Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto

Wanilia i Kardamon
Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi. 166

mój dom pachnie pieczonym, domowym ciastem. A taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądam. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki pysznie smakują z masą sernikową. Bardzo polecam mój sernik. Upieczcie koniecznie  i dajcie znać(...)jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin

Izabelawkuchni
Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno 150

Galaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania.  Składniki(...)szklance wody (każdą osobno!) i pozostawić do zastygnięcia. Następnie kolorowe galaretki pokroić w zgrabne kostki. Do formy przekładać kostki galaretek (różne kolory) i stopniowo zalewać je białą masą. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu białej masy.  Uwaga: - jeżeli do babki wykorzystacie zwykłą metalową formę to blachę z ciastem najlepiej włożyć na kilka sekund

Ugotować
Ciasto malinowo-piankowe 194

smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka malinObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając(...)rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli dodawać tężejącą galaratkę, cały czas miksując (fot.3). Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona (fot.4). Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami

Świat Ciasta
Sernik krówkowy 172

pokojową. Krówki pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i cukier. Stopniowo dodawać ser miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać mąkę, wymieszać. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Część masy serowej wlać do tortownicy, posypać równomiernie pokrojonymi krówkami, zalać resztą masy, posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik(...)jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę - masa zacznie gęstnieć. Nie wolno czekać zbyt długo bo masa zastygnie. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy.  Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą masą krówkową. Posypać uprażonymi migdałami. Smacznego

maniapieczenia
ciasto orzechowo-kokosowe z alkoholem 182

Nadal ubijając powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Po żółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec trzy biszkopty (lub jeden wysoki a później przekroić na trzy części) w 180*C około 30 minut.  Masa kokosowa: kokos zalać mlekiem i gotować na małym(...)końcu dodać wódkę,  Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej.  Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozłożyć pozostałą masę kokosową i posypać wiórkami. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1237

cukru. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Następnie wylewamy masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku(...)serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

psgotujemy
Cynamonowiec 332

margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Białka(...)ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Korzenne ciasto z całymi gruszkami! 151

podobnym rozmiarze blaszki kwadratowej, prostokątnej czy nawet dużych kokilek. Gruszki obierz ze skórki i ułóż na blaszce ogonkami do góry. Ja nie usuwam gniazd nasiennych, po prostu jedząc ciasto zostawiam je na talerzyku -proste! Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Odstaw. Przygotuj dwie miski, do jednej wybij żółtka, do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę robotem. Do miski(...)masę z żółtkami, wymieszaj dokładnie łyżką - masa jest dość gęsta, dodaj teraz ubitą pianę z białek i wymieszaj masę. Zrób to delikatnie, aby piana z białek napowietrzyła ciastoMasę wylej do foremki, lej ciasto powoli między poszczególne gruszki. Ciasto z gruszkami powinno zajmować 3/4 wysokości blaszki, urośnie podczas pieczenia i wypełni ją po brzegi. Ciasto piekłam w temp

SMYKWKUCHNI
Kawowa delicja. 203

Witajcie :) Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :)  Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru(...)ciasta na siebie dziurki muszą pasować. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Warstwy ciasta : 1. cały blat ciasta kawowego  2. połowa masy budyniowej 3. ciasto jasne z dziurkami 4. dziurki zalewamy tężejącą galaretką 5. w koło dziurek ciasto jasne smarujemy delikatnie masą tak żeby nie pobrudzić galaretki 6. Ciasto jasne przykrywamy ciastem ciemnym

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z mascarpone i owocami 128

Składniki: składniki na ciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki, 100 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego(...)żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto, wierzch posypujemy migdałami prażonymi z cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 144

każdą porcję ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku(...)masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy. Układanie ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast położyć drugą warstwę ciasta. Teraz rozłożyć ubitą śmietanę i pozostałą masę jabłkową. Trzecią część ciasta pociąć na 12 lub więcej kawałków i rozłożyć na górze ciasta

Kuchnia Pokoleń
Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) 277

przygotowany wcześniej „kisiel” z siemienia lub chii (9 łyżek zmielonych nasion zalewamy niepełną szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut). Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Gotowe ciasto studzimy i przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. Przepis(...)ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Z wiśniami postępujemy analogicznie. Przepis na masę kokosową: Z puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tylko twardą część. Możemy wykorzystać także domową śmietanę kokosową . Śmietankę kokosową przekładamy do garnka i ubijamy mikserem

Dieta bez mleka
PSZCZÓŁKA 148

proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę(...)Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Wystudzone ciasto przekroić na pół uważając by kroić nieco poniżej masy kokosowej. Następnie na spód ciasta rozsmarować masę budyniową i przykryć wierzchem ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Kostka karmelowa. 214

dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się(...)pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy i smarujemy resztą masy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy krokant i gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości się stopiły po nocy w lodówce :). Tak przygotowane ciasto

Rozpustne gotowanie