ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:49/3191)

Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''. 165

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy. 4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy(...)będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić

Izabelawkuchni
Makowczyki 149

cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić(...)napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki

Obiad gotowy
NieTłusty Czwartek 158

drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto przykryj bawełnianą szmatką i pozwól mu odpocząć i urosnąć. 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, połóż na stolnicy(...)ostygnięciu możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja nie powinna być niczym ograniczona! SMACZNEGO! Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju kokosowego, firmą Laboratorium BIOOIL. (function(){ znwv=document.createElement("script");znwv

Mostek w kuchni
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 163

białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna decorada do posypania Sposób przygotowania:  Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia. Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny(...)prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej i prawej strony podwinąć pod spód powstałej rolady. Rolada musi leżeć na środku

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Dyniowiec 169

Bardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom! Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g musu z dyni 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)gotującego mleka, budyń dyniowy doprowadzamy do zagotowania. Po ugotowaniu budyniu dodajemy masło dokładnie mieszając, do powstania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części wyłożyć na pierwszą część ciasta 3/4 masy dyniowej przykryć drugą częścią ciasta posmarować pozostałą masą dyniową całość udekorować startą na tarce czekoladą. Smacznego

kgwjanczewo
Szybkie ciasto z orzeszkami 192

całą pewnością bardzo słodki :) I przypomina smakiem jeden ze znanych batonów dostępnych w sklepach :) Więcej nie powiem, po prostu musicie spróbować sami :) Szybkie ciasto z orzeszkami – składniki (na dużą keksówkę) 200g mąki puszka masy kajmakowej 100 orzeszków niesolonych łyżeczka cukry waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła do pieczenia 50g cukru 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada(...)papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 180 st. C) i pieczemy przez ok. 25-30 minut do momentu kiedy ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia. Wierzch smarujemy masą kajmakową, którą następnie posypujemy orzeszkami. Do rondelka z grubym dnem roztapiamy pokruszoną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Eklerki 156

kulką do ciasta, aż powstanie jednolita masa odchodząca od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić masę. Wbijać po jednym jajku, miksując do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką. Wyciskać paski o wymiarach około 10 x 3 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut

Pieguskowa Kuchnia
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 148

ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą(...)Formowanie – rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Cielaczek" czyli murzynek z serem 2564

były robione 100 lat temu :). Koniecznie muszę do niego wrócić i wykonać nowe.  Dla kogo: dla lubiących ciasta z serem białym dla kochających kontrasty dla fanów zwykłych ciast bez mas :) Składniki na ciasto: 250g masła 1,5 szklanki cukru 2  szklanki mąki 4 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 4 łyżki wody(...)końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wykonanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.  Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Oryginalny przepis możecie znaleźć tu . Ja wprowadziłam lekki zmiany

Mania Wypiekania
Cynamonowy Zawijaniec, czyli Cinnamon Roll po mojemu 187

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka mleka 3,2% masa cynamonowa: 3/4 kostki masła 1 łyżka cynamonu 1 kubek brązowego cukru lukier: 2 łyżki mleka 0,5 kubka cukru(...)mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, wbijamy jajka, dolewamy ekstrakt z wanilii i mleko dolewamy masło przygotowujemy masę cynamonową- energicznie mieszając składniki  formę smarujemy masłem, wylewamy ciasto masę cynamonową wykładamy na wierzch ciasta, robimy esy floresy pieczemy 20-25 minut w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto

Luźna Kuchnia
Kunafa - ciasto wyśmienite 228

Składniki  Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta  1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku(...)dodać rozdrobnione orzechy) Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko dociskając, tak aby powstała równa warstwa. Masę serową nałożyć na ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.i również wygładzić, a następnie nałożyć drugą połowę ciasta ponownie wygładzając i lekko dociskając. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 439

cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie masy : Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy(...)łyżkami dżemu malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej

Sama słodycz i szczypta chili
Griwech z syropem 171

dodać je do mąki wymieszanej z solą. Wymieszać. Rozbełtać jajko i dodać do mąki. Wymieszać. Do mąki dodać stopione masło raz ocet winny lub spirytus. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić, by je odgazować. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować wzdłuż, złożyć na 3 i ponownie rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 111

białka * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * szczypta soli Dodatkowo:  * śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zrób to smacznie
FAWORKI 140

spirytusu Tłuszcz do smażenia Cukier puder do posypywania Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól, cukier puder, olej. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy

Fiołkowe Talerze
Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty 124

taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać. Przygotowujemy ciasto. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos. Sałatę dusimy

R'n'G Kitchen
Pierogi z jabłkami 116

cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze śmietaną

R'n'G Kitchen
Jabłka w cieście twarogowym 157

zmielić przez maszynkę, lub dokładnie ugnieść. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić w grube plasterki. Na każdym krążku

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 101

nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz

R'n'G Kitchen
Bardzo kruche faworki. Najlepszy przepis! 170

cukru pudru - olej do smażenia - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę i ocet.  Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto "bijemy" ze wszystkich stron drewnianym ubijakiem - kulą przez około 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie niezwykle kruche.  Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na blacie delikatnie posypanym mąką

Pan i Pani Smith w kuchni