Jest to banalne w przygotowaniu, przepyszne ciasto. Banalne, bo robione z herbatników, gotowej masy kajmakowej z puszki i gotowego kremu z torebki. Idealne dla zapracowanych, leniwych :) i niedoświadczonych! Sceptycznie do niego podeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo(...)Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotowe
Rozpustne gotowaniełyżki PRZYGOTOWANIE: Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao
Kuchnia DanusiPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka(...)wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny. Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 40 minut
Czerwona Porzeczkamiski z mąką i drożdżami dodać 1 żółtko i 1 jajko. Dodać resztę cukru i mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć(...)ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce
Słodkie inspiracjeoraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Całość wlać na ciasto posypane kawą. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Ciasto po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia. Masa 250 g masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 żółtka Wodę, cukier, kakao i masło podgrzać. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym(...)będzie zimna wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania delicji 2 galaretki dałam zielone Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeją. Składanie ciasta ciasto masa kakaowa delicje galaretka Ciasto delicje kawowe
O kuchni z uczuciemEnergicznie mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiej masy i odstawiam do przestudzenia. 19 Wystudzone ciasto przekładam delikatnie na płaski talerz lub deskę, uważając, żeby się nie pokruszyło. 20 Wylewam masę daktylową na ciasto i odstawiam na 10 minut. 21 Następnie łyżką nakładam przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową i rozprowadzam po cieście. 22 Dekoruję uprażonymi orzechami laskowymi. 23 Mazurka można podawać(...)razu po kompletnym wystudzeniu, wtedy masa czekoladowa będzie płynna. 24 Ciasto można przechowywać w lodówce a przed podaniem należy je wyciągnąć aby osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy masa czekoladowa będzie bardziej stała. 25 Jeśli, po wyjęciu z lodówki, chcę aby masa zrobiła się trochę bardziej płynna to podgrzewam mazurka w piekarniku z funkcją grzania górnego ok. 5-10 minut w zależności
Book of spellsokoło 50 minutach, a podejrzewam, że dwa mniejsze potrzebowałyby około 30-35 minut. ) Foremkę wyjmij na kratkę i poczekaj 20 minut, po czym wyjmij delikatnie ciasto i zostaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Masa do środka i na wierzch: 150g masła, miękkiego 150g serka kremowego (typu Philadelphia) ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii 300g cukru pudru orzechy włoskie(...)jakieś 50g, posiekane z grubsza, do dekoracji Umieść masło, serek i ekstrakt z wanilii w misce i ubij mikserem do gładkości. Dodaj cukier puder i dokładnie ubij, aż masa będzie gładka. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj masą, przykryj wierzchem ciasta i posmaruj pozostałą masą. Posyp orzechami. Moje uwagi: * ciasto, o ile jest pyszne, o tyle nie najlepiej się piecze
Lejdi of the houseroku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku. K ruche ciasto: 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach. W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić. Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były
Jadło i czytadłouproszczonej, tym razem bez masy karpatkowej, przygotowałam tylko jedną masę- budyniową i podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam kakao i w ten sposób uzyskałam dwie różne masy. Snickers to ciasto z gatunku tych, które z każdym kolejnym dniem smakują coraz lepiej, dlatego warto (a nawet trzeba) przygotować je przynajmniej dzień wcześniej. U mnie mała blaszka, o wym.27,5x22(...)masła W rondelku roztopić masło z dodatkiem mleka. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowetemperaturze pokojowej - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - masło roztopić, ostudzić - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, tuż przed wykonaniem ciasta pokroić w większą lub mniejszą kostkę (według własnego uznania) - jajka ubić z cukrem na puszystą masę - do masy jajecznej dodać(...)roztopione i ostudzone masło, wymieszać - mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem - składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do momentu uzyskania gładkiej masy - ciasto powinno wyjść gęste - do ciasta dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 50-60 minut
Smakołyki Berenikinadal będzie gorąca, dodawać do niej malutkimi porcjami serek. Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji(...)Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenwarstwę kremu nałożyć ubitą na sztywno śmietanę. Uformować ze śmietany kształt kopuły, posmarować śmietaną również bardzo cienko boki ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na 1 - 1,5 godziny. W tym czasie śmietana zgęstnieje, usztywni się. Przygotowanie masy marcepanowej: Masę marcepanową wrzucić do miski dodać wybrany barwnik spożywczy. Zagnieść masę, aż nabierze jednolitego koloru podsypując cukrem pudrem do momentu, aż masa(...)wykończyć tort marcepanem znajduje się przy przepisie tortu Cassata TUTAJ Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkowaną masę marcepanową umieścić na wierzchu ciasta. Przy pomocy dłoni dociskać powoli masę marcepanową do ciasta formując kopułę. Nadmiar masy marcepanowej odciąć nożykiem. Na szczycie umieścić marcepanową różyczkę. Oprószyć tort cukrem pudrem. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniarozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym(...)soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta. Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej. Obficie posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy
W kuchennym oknie Ewydelikatnie pierwszy blat tortu. Rozprowadzamy połowę dżemu. Na dżem wykładamy część masy ciasteczkowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem tortu, jego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku(...)masy wykorzystałam mniejszą ilość (200 g) masła Opakowanie ciastek amaretti miało 200g. Kilka ciastek (14 sztuk) odłożyłam do dekoracji, resztę zmieliłam. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Wierzch dodatkowo posypałam też niewielką ilością zmielonych migdałów. Źródło
Smaki Na Talerzustanie się jednolite i zacznie odchodzić od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie dodać jajka, sól i proszek do pieczenia i przy użyciu miksera połączyć wszystkie składniki na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę 35x24 wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić połowę ciasta na blasze i piec 30 minut w 180 stopniach. Drugą część ciasta upiec(...)powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałach