Jesienny weekend spędzony w większości w kuchni czas zakończyć przekazaniem przepisu na pyszne orzechowe ciasto dalej. Częstujcie się. :) CIASTO ORZECHOWE z MASĄ ORZECHOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 150 g mąki razowej 150 g mielonych orzechów 250 g masła 4 jajka 220 g miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki mielonych(...)skórkę z cytryny. polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniała. Ciasto przekładamy masą orzechową i polewamy czekoladą. Dekorujemy według uznania
Bon appetit mon amieubijania dodajemy po jednym żółtku ,wodę i olej. Mąkę ,proszek i kakao przesiewamy przez sitko i w dwóch częściach dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką ,aby zachować puszystość ciasta. Masę przelewamy delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175 stopni na około 20 minut. Ciasto po przestygnięciu przecinamy wzdłuż na dwie części(...)razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce
Ladylaura.Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie cukier puder i białą masę między dwoma warstwami ciemnego ciasta. Ptysie te będą też doskonale pasować na Karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Czyż te ptysie nie są urocze? Składniki na 9 sztuk: ½ szklanki wody(...)ciasto dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Czekamy kilka minut aż masa ostygnie i dodajemy pojedynczo 3 małe jajka cały czas ubijając, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, jeśli nie mamy wystarczy ciasto przełożyć do woreczka strunowego i odciąć końcówkę. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnazwą, w starym zeszycie mojej Mamy, zapisany jest przepis na biszkopt z masą cytrynową. To pyszne ciasto moja Mama niegdyś często robiła podczas letnich, upalnych dni. Postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i wykonać go ponownie. Kartki już mocno pożółkłe, więc ciężko było rozszyfrować całość, ale dałam radę:) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Szczerze mówiąc nie miałam odwagi przygotować ciasta z tych proporcji, a Mama już dokładnie nie pamiętała, czy biszkopt piekła z tego, czy innego przepisu. Mój biszkopt wyszedł bardzo delikatny, choć trochę się kruszył (czyżby to ta mąka ziemniaczana?), więc jak macie jakiś swój sprawdzony przepis na biszkopt z 6 jaj, możecie go wykorzystać. Masa na początku nie ma zbyt ciekawej
Smaki Na Talerzumasę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Masa W rondelku gotujemy 3/4 mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i resztą mleka. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się(...)mleka i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wykładamy masę na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając. Wierzch ciasta można posypać kakao lub polać polewą zamiast tradycyjnie używanego cukru. Smacznego! Weronika
Health-Fit-LifeWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja jednak zachęcam do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) Składniki na ciasto miodowe(...)pieczemy troszkę dłużej.Warstwy ciasta:1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową.Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy .Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami.SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliJest to banalne w przygotowaniu, przepyszne ciasto. Banalne, bo robione z herbatników, gotowej masy kajmakowej z puszki i gotowego kremu z torebki. Idealne dla zapracowanych, leniwych :) i niedoświadczonych! Sceptycznie do niego podeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo(...)Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Gotowe
Rozpustne gotowaniełyżki PRZYGOTOWANIE: Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao
Kuchnia DanusiPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka(...)wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny. Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 40 minut
Czerwona Porzeczkamiski z mąką i drożdżami dodać 1 żółtko i 1 jajko. Dodać resztę cukru i mleka. Za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć(...)ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce
Słodkie inspiracjeoraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Całość wlać na ciasto posypane kawą. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Ciasto po upieczeniu zostawić w blaszce do ostygnięcia. Masa 250 g masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 żółtka Wodę, cukier, kakao i masło podgrzać. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym(...)będzie zimna wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania delicji 2 galaretki dałam zielone Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeją. Składanie ciasta ciasto masa kakaowa delicje galaretka Ciasto delicje kawowe
O kuchni z uczuciemEnergicznie mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiej masy i odstawiam do przestudzenia. 19 Wystudzone ciasto przekładam delikatnie na płaski talerz lub deskę, uważając, żeby się nie pokruszyło. 20 Wylewam masę daktylową na ciasto i odstawiam na 10 minut. 21 Następnie łyżką nakładam przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową i rozprowadzam po cieście. 22 Dekoruję uprażonymi orzechami laskowymi. 23 Mazurka można podawać(...)razu po kompletnym wystudzeniu, wtedy masa czekoladowa będzie płynna. 24 Ciasto można przechowywać w lodówce a przed podaniem należy je wyciągnąć aby osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy masa czekoladowa będzie bardziej stała. 25 Jeśli, po wyjęciu z lodówki, chcę aby masa zrobiła się trochę bardziej płynna to podgrzewam mazurka w piekarniku z funkcją grzania górnego ok. 5-10 minut w zależności
Book of spellsokoło 50 minutach, a podejrzewam, że dwa mniejsze potrzebowałyby około 30-35 minut. ) Foremkę wyjmij na kratkę i poczekaj 20 minut, po czym wyjmij delikatnie ciasto i zostaw na kratce do całkowitego ostudzenia. Masa do środka i na wierzch: 150g masła, miękkiego 150g serka kremowego (typu Philadelphia) ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii 300g cukru pudru orzechy włoskie(...)jakieś 50g, posiekane z grubsza, do dekoracji Umieść masło, serek i ekstrakt z wanilii w misce i ubij mikserem do gładkości. Dodaj cukier puder i dokładnie ubij, aż masa będzie gładka. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj masą, przykryj wierzchem ciasta i posmaruj pozostałą masą. Posyp orzechami. Moje uwagi: * ciasto, o ile jest pyszne, o tyle nie najlepiej się piecze
Lejdi of the houseroku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku. K ruche ciasto: 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach. W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić. Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były
Jadło i czytadłouproszczonej, tym razem bez masy karpatkowej, przygotowałam tylko jedną masę- budyniową i podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam kakao i w ten sposób uzyskałam dwie różne masy. Snickers to ciasto z gatunku tych, które z każdym kolejnym dniem smakują coraz lepiej, dlatego warto (a nawet trzeba) przygotować je przynajmniej dzień wcześniej. U mnie mała blaszka, o wym.27,5x22(...)masła W rondelku roztopić masło z dodatkiem mleka. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut. Następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowe