ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:32/3191)

Ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii 405

laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące), jogurt, nasiona z laski wanilii, sok z cytryny i mieszamy.  Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki. Całość mieszamy(...)obsypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Masę na ciasto przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki, osuszamy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce wykładamy na masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy przez około 50-60 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy . Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem

kulinarnyJa
Smakosz wg Siostry Anastazji 157

jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać(...)Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. Masa budyniowa Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki. Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy

Pychotkaaa
Karpatka 191

trwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku z grubym dnem(...)studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy skórkę z cytryny - mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na jeden z blatów ciasta parzonego i przykrywamy drugim delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 153

Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne(...)gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C. Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku

Smakowy Raj
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 406

Orzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki(...)się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy

Słodka Strona
Snikers pomarańczowy z kajmakiem 128

minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać z orzechami włoskimi. Chwilę pogotować aż płyn odparuje. • Na jedno ciasto wyłożyć orzechy. • Ciasto bez orzechów piec w temp(...)budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. • Na koniec dodać po łyżce masy kajmakowej. • Na ciasto bez orzechów wyłożyć podgrzany dżem pomarańczowy, wystudzić. • Masę kajmakową wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ciastem z orzechami

To co kocham
Ciasto Zebra 104

posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy(...)tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 176

wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne . Ciasto podałam na porce lanie  Bogucice(...)miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści . Warstwy ciasta : 1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych 2. Połowa masy grysikowej 3. Drugie ciasto  4. Masa grysikowa  5. Trzecie ciasto posmarowane od spodu powidłami  6. Polewa  7. Wiórki kokosowe  Odstawić na noc do lodówki . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z gruszkami 132

mną i zamierzam wam teraz wynagrodzić ten czas ciszy i porozmieszczać dobrymi smakołykami. Jakoż mamy jesień zapraszam na ciasto z gruszkami.  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 żółtka masa: 1/3 szklanki cukru 330 g śmietany kwaśnej 18% budyń śmietankowy  aromat śmietankowy 3 białka Dodatkowo : 3 twarde gruszki  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez(...)wszystko dokładnie mieszkamy. ( można dodać kilka kropel olejku zapachowego) Masę wylewamy na ciasto  Gruszki myjemy i obieramy a następnie kroimy na cienkie plasterki, które kładziemy na wierzch masy. Ciasto wykładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Gdy ostygnie można go podawać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 128

składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę(...)Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki). Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Strucla z makiem 107

grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi    do środka, a następnie ciasto z masą zwinęłam w roladę. Końce podwinęłam pod spód.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C . Struclę przełożyłam na papier   do pieczenia i całą zawinęłam w papier dookoła, zachowując trochę miejsca(...)polałam roztopiona polewą czekoladową.   Po zastygnięciu lukru mogłam już pokroić struclę. Nie mogłam się doczekać jaka wyszła. Bo zawsze wzorek wewnętrzny jest inny. Wystarczy dodać trochę więcej masy, albo ciasto rozwałkować na inną grubość. Ale jedno się nie zmienia... zawsze   jest   pyszna, aromatyczna, wilgotna i zawsze sięgamy po następny kawałek       Polecam tę struclę

Kuchnia u Krysi
Krówka inaczej, wykwintne ciasto na różne okazje 300

sztywną pianę, powoli dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już delikatnie łyżką. Wylać ciasto do formy w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec 35 minut. Zostawić do ostudzania nie wyciągając(...)masę śmietanową na biszkopt, rozłożyć równomiernie. Orzeszki rozsypać na śmietanie. Masa krówkowa lub kajmakowa – otworzyć puszkę i wstawić do gorącej wody, lekko podgrzać, żeby masa stała się lekko lejąca. Zanim jednak posmarujecie nią ciasto musi przestygnąć ale ciągle powinno być płynne. Ułatwi to rozsmarowanie. Delikatnie rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Oczywiście przykryć folią aluminiową

Kuchnia Pokoleń
Delicja orzechowo-kakaowa z galaretkami 142

budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 4. Galaretki powinny być lekko tężejące. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt kakaowy połowa masy budyniowej(...)rzędy biszkoptów kocich języczków (zostawić niewielkie odstępy między rzędami na galaretkę) tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian Posmarować biszkopt orzechowy od spodu pozostałą masą budyniową i ułożyć na cieście masą do dołu. Na wierzch zrobić polewę, posmarować i posypać tartymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na 2, a nawet 3 dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pychotka kokosowo- cappuccinowa 1424

Uwielbiam ciasta biszkoptowe przekładane ciekawą masą. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowo- kokosowe z masą cappucinową, To jedno z ciast, które mogłabym jeść codziennie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 1,5 łyżki(...)dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu do masy dodać proszek cappuccino oraz spirytus. Utrzeć. 4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu.  5. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polewać wierzch ciasta. Gotowe ciasto oprószyć wiórkami kokosowym i wstawać na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słonecznikowiec 207

Słonecznikowiec to ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt(...)wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu.  *Uwaga: mleko skondensowane możecie zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta i całość posypać  podprażonymi oraz karmelizowanymi ziarna słonecznika.  Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przed i po upieczeniu Prażenie ziaren słonecznika Ucieranie budyniu z miękkim masłem

Ugotować