ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:18/3191)

Czyżby jeżyny? 115

tartę w brzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji(...)mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi  i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa

les mirabelles
Ciasto miodowe z orzechami 200

dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy masę miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego.W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy(...)niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 375

oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną(...)masę makową i zwijam w rulonik. Tak przygotowany rulonik wkładam w środek ciasta.  Tak przygotowane ciasto odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta i masy makowej, to możemy upiec drożdżówkę. Pieczenie makowca: Przed pieczeniem ciasto maluję mlekiem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik na kruchym spodzie z malinami 91

Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto(...)ugnieść ręką). Na przygotowany spód wylać masę serową. Maliny obtoczyć w mące i wysypać na masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nią ciasto. Masa jest płynna, więc maliny i starte ciasto częściowo się w niej zanurzają. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać

Bullio
Sernik na kruchym spodzie z malinami 125

Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto(...)ugnieść ręką). Na przygotowany spód wylać masę serową. Maliny obtoczyć w mące i wysypać na masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nią ciasto. Masa jest płynna, więc maliny i starte ciasto częściowo się w niej zanurzają. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać

Bullio
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 126

pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać ciasto) na masę makową: 500 ml mleka 200g mielonego maku 5 łyżek miodu 1 łyżka masła ok. 150g migdałów pokrojonych garść sparzonych rodzynek 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej opcjonalnie skórka otarta(...)ciepłego mleka i poczekać parę minut, aż zaczną pracować – ciasto wtedy lepiej wyrasta). Do gotowego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, roztopione letnie masło i dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę (można użyć miksera z hakiem). Ciasto zagnieść w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W międzyczasie przygotować masę makową (jeśli uprzecie się

Pociąg Do Kuchni
TORT MARS + FILMIK 159

łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ( 120 g ) 1/2 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia herbatka do nasączenia ciasta           masa : 400 ml śmietany 30 %  3 śmietan fixy aby masa się dobrze zastygła lub nawet 4  3 batoniki mars + 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe(...)mlekiem i ciągle mieszamy, studzimy.  Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy ostudzone marsy, dodajemy nutellę i śmietan - fixy, chwilkę miksujemy.  Biszkopt nasączamy słodką herbatką. Na blat ciasta wykładamy część masy, na to ponownie ciasto, nasączamy, rozkładamy resztę masy i wyrównujemy brzegi.  Tort chłodzimy. Po 1-2 godzinach rozkładamy na wierzchu kajmak. Natomiast marsy rozpuszczamy w garnku

Kulinarne Fantazje Marioli
Diabelskie ciasto czekoladowe - Devil's Food Cake 170

przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Masa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 % 125 ml wody 170 g masła 30 g ciemnego cukru muscovado Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Masło pokroić(...)mieszając od czasu do czasu. Jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze. Posmarować równomiernie 1/3 masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą czekoladową formując fantazyjne zawijasy łyżką lub wykończyć ciasto gładko w zależności od preferencji. Smacznego! :-) Przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home

maniapieczenia
MIODOWNIK 133

pieczenia i wykładamy do niej jedną część ciasta, którą pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, to samo robimy z drugą częścią ciasta na 3 część ciasta   wykładamy gorącą masę orzechową , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy do formy(...)której piekliśmy , wkładamy   jedną część ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego , przykrywamy kolejną częścią ciasta na którą wykładamy resztę kremu, na samą górę wykładamy trzecią część ciasta z masą orzechową gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24godzin przechowujemy w lodówce. Masa orzechowa :    margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy

Słodkie zapomnienie
Tort z m&ms'ow 233

czekoladą (przestudzoną) i wszystko ze sobą łączymy. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. W trakcie mieszania pamiętamy, aby ilość ruchów zmniejszyć do minimum. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 50 minut ( do suchego patyczka). Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto(...)wciąż płynna. Krok 6 – składanie Na tacy układamy 1 kawałek ciasta, nasączamy ponczem brzoskwiniowym, kolejno smarujemy przestudzoną frużeliną malinową i wykładamy ½ masy. Na nią kolejny kawałek ciasta – poncz – frużelina – masaciasto. Powstałą bazę należy lekko docisnąć. Każdy wafelek z osobna należy posmarować z jednej strony „klejem do cukierków” i przyklejać   do brzegów ciasta. Przy końcu pozostawić szparę na szerokość

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 690

przelać masę na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.   Wykonanie masy kawowej: Możesz wykonać masę wg przepis poniżej lub skorzystać z przepisu na masę kawową z Ciasta Poezja  - myślę, że wtedy trzeba powiększyć ilość składników nawet o połowę.  Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko(...)galaretkę. W tym momencie można włożyć ciasto na chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową.  Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa

Mania Wypiekania
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 464

opublikowanych postów uzbierało się 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody(...)dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko

Tagebuch po polsku
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 175

katastrofa: zważyło mi się masło, albo przynajmniej tak to wyglądało. Pomyślałam, że jak się schłodzi w lodówce to ten efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki(...)budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Gdy jest już zimy, ucieramy masło na puch i dodajemy budyń ciągle miksując, ale na niewielkich obrotach. Po połączeniu wszystkiego przekładamy masę na ciasto, wstawiamy je do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Gdyby coś wam się nie udało tak jak mi to ubijcie 250 ml śmietany 36% z z łyżką cukru pudru też będzie

Relaxtime
Słoneczna Latina 2729

Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem(...)przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat. Ucieram. 4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe z wiśniami 197

może do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej  śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak  na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy

kgwjanczewo