ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:18/3191)

Sernik na kruchym spodzie z malinami 179

Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto(...)ugnieść ręką). Na przygotowany spód wylać masę serową. Maliny obtoczyć w mące i wysypać na masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nią ciasto. Masa jest płynna, więc maliny i starte ciasto częściowo się w niej zanurzają. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać

Bullio
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 192

pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać ciasto) na masę makową: 500 ml mleka 200g mielonego maku 5 łyżek miodu 1 łyżka masła ok. 150g migdałów pokrojonych garść sparzonych rodzynek 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej opcjonalnie skórka otarta(...)ciepłego mleka i poczekać parę minut, aż zaczną pracować – ciasto wtedy lepiej wyrasta). Do gotowego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, roztopione letnie masło i dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę (można użyć miksera z hakiem). Ciasto zagnieść w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W międzyczasie przygotować masę makową (jeśli uprzecie się

Pociąg Do Kuchni
TORT MARS + FILMIK 203

łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ( 120 g ) 1/2 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia herbatka do nasączenia ciasta           masa : 400 ml śmietany 30 %  3 śmietan fixy aby masa się dobrze zastygła lub nawet 4  3 batoniki mars + 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe(...)mlekiem i ciągle mieszamy, studzimy.  Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy ostudzone marsy, dodajemy nutellę i śmietan - fixy, chwilkę miksujemy.  Biszkopt nasączamy słodką herbatką. Na blat ciasta wykładamy część masy, na to ponownie ciasto, nasączamy, rozkładamy resztę masy i wyrównujemy brzegi.  Tort chłodzimy. Po 1-2 godzinach rozkładamy na wierzchu kajmak. Natomiast marsy rozpuszczamy w garnku

Kulinarne Fantazje Marioli
Diabelskie ciasto czekoladowe - Devil's Food Cake 211

przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Masa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 % 125 ml wody 170 g masła 30 g ciemnego cukru muscovado Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Masło pokroić(...)mieszając od czasu do czasu. Jeden z blatów ciasta odwrócić do góry dnem, położyć na paterze. Posmarować równomiernie 1/3 masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą czekoladową formując fantazyjne zawijasy łyżką lub wykończyć ciasto gładko w zależności od preferencji. Smacznego! :-) Przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home

maniapieczenia
MIODOWNIK 179

pieczenia i wykładamy do niej jedną część ciasta, którą pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, to samo robimy z drugą częścią ciasta na 3 część ciasta   wykładamy gorącą masę orzechową , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy do formy(...)której piekliśmy , wkładamy   jedną część ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego , przykrywamy kolejną częścią ciasta na którą wykładamy resztę kremu, na samą górę wykładamy trzecią część ciasta z masą orzechową gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24godzin przechowujemy w lodówce. Masa orzechowa :    margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy

Słodkie zapomnienie
Tort z m&ms'ow 287

czekoladą (przestudzoną) i wszystko ze sobą łączymy. W drugiej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. W trakcie mieszania pamiętamy, aby ilość ruchów zmniejszyć do minimum. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 50 minut ( do suchego patyczka). Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto(...)wciąż płynna. Krok 6 – składanie Na tacy układamy 1 kawałek ciasta, nasączamy ponczem brzoskwiniowym, kolejno smarujemy przestudzoną frużeliną malinową i wykładamy ½ masy. Na nią kolejny kawałek ciasta – poncz – frużelina – masaciasto. Powstałą bazę należy lekko docisnąć. Każdy wafelek z osobna należy posmarować z jednej strony „klejem do cukierków” i przyklejać   do brzegów ciasta. Przy końcu pozostawić szparę na szerokość

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 772

przelać masę na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.   Wykonanie masy kawowej: Możesz wykonać masę wg przepis poniżej lub skorzystać z przepisu na masę kawową z Ciasta Poezja  - myślę, że wtedy trzeba powiększyć ilość składników nawet o połowę.  Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko(...)galaretkę. W tym momencie można włożyć ciasto na chwilę do lodówki, by galaretka się ścięła. Gdy galaretka całkowicie się zetnie rozsmarować na niej drugą połowę masy kawowej. Na masie kawowej położyć ciasto bakaliowe i oblać je polewą czekoladową.  Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa

Mania Wypiekania
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 508

opublikowanych postów uzbierało się 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody(...)dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko

Tagebuch po polsku
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 223

katastrofa: zważyło mi się masło, albo przynajmniej tak to wyglądało. Pomyślałam, że jak się schłodzi w lodówce to ten efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki(...)budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Gdy jest już zimy, ucieramy masło na puch i dodajemy budyń ciągle miksując, ale na niewielkich obrotach. Po połączeniu wszystkiego przekładamy masę na ciasto, wstawiamy je do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Gdyby coś wam się nie udało tak jak mi to ubijcie 250 ml śmietany 36% z z łyżką cukru pudru też będzie

Relaxtime
Słoneczna Latina 2777

Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem(...)przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat. Ucieram. 4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe z wiśniami 242

może do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej  śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak  na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy

kgwjanczewo
Tort kawowo-kakaowy 306

Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne.  W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany(...)zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :). Każdy blat ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następni smarujemy masą śmietanową Blaty ciasta smarujemy dżemu układamy na przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry. Wierzch tortu obsypujemy kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku. Bok tortu

Gotuj z Mąką
Gwiazda makowiec 170

pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy(...)boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy makowej. Przykrywamy nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy. Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami. Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy

Lena Gotuje
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 269

Lubię łączyć różne smaki,  dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy.  To takie ciasto trzy w jednym  - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową.  Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący.     Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki mąki(...)łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.  Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem. Wierzch ciasta możemy posypać orzechami  lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 366

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik.   Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny(...)śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego

Salonik smaków