ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:16/3191)

Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 613

rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu , kiedy masło się stopi  zdejm ij  z ognia, dodaj czekoladę.  Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać. Wersja na thermomix   Przygotowanie :   Gruszki   Gruszki o bierz,  zetn i j  ko ńce  z resztką kwiatostan ów  i wydrąż przy(...)rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu , kiedy masło się stopi  zdejm ij  z ognia, dodaj czekoladę.  Po 2 minutach  wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto  kiedy polewa zacznie zastygać

SzczyptaSmaQ
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 282

tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne – około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy(...)tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm). Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy

Słodkie okruszki
Jabłecznik z masą orzechową 351

jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu(...)odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;)) Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło

kuchcikownia
PRZEKŁADANIEC SEROWY KOKOSOWO-KAKAOWY 120

jest to tradycyjny sernik, ponieważ nie piecze się go w piekarniku, ale gotuje w garnku, więc na pewno nam nie opadnie :)  SKŁADNIKI Ciasto kakaowe: 4 jajka,  3/4 szkl. cukru,  1 op. cukru waniliowego,  1/2 szkl. oleju,  2 szkl. mąki pszennej,  1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao(...)reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto. Polewa kakaowa: Margarynę, cukier i mleko podgrzewamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kakaowe – połowa masy serowej- wkładka kokosowa- masa serowa – ciasto

słodki bratek
Bułeczki drożdżowe z serem 201

Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła roztopionego szczypta soli mleko do posmarowania ciasta masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru(...)przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej. Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze. Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać

Kuchcik gotuje
Ciasto Hrabina 26962

minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram. 5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam(...)szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.   Przełożenie : jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta Do nasączenia biszkoptów użyłam kawy VASPIATTA MATTINO, którą otrzymałam do testowania od sklepu  www.sklep.coffea.pl . Kawa jest bardzo aromatyczna. Doskonale nadaje się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z Masą Kawową 1401

Ciasto z masą kawową – jedno z moich ulubionych z czasów bycia nastolatką. Robione na wyjątkowe okazje, urodziny, imieniny, święta. Konkretne, bardzo podzielne, długo zachowujące świeżość, pięknie się krojące i co najważniejsze smakiem zachwycające. Dwa kruche ciasta, każde z nich z konfiturą i pianą – bakaliową i orzechową. Samodzielnie genialne w smaku a przełożone mocno kawowym kremem to istna bajka(...)ognia, wrzucamy połamana czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po czym całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia czekolady. Polewamy ciasto. The post Ciasto z Masą Kawową appeared first on Made

Made By Mom And Son
Krucha tarta z masą serową z ricotty 206

łupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera ricotty (250g) - 2 jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki(...)ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę. Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem

CookYourself
Ciasto ala Bounty 472

Ciasto ala Bounty .Ciasto ala bounty to połączenie ciasta kakaowego z pyszną masą budyniowo kokosową.składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 1,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 16 g 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody 5 jajek Wykonanie: 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić(...)mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szkl mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia. Polewa : 2 tabliczki czekolady milka lub goplana 3 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 233

aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder(...)złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną  i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można

Słodka Strona
Ciasto Apetyczny Kokosowiec 173

Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)25x35cm (blaszka z papierem do pieczenia), można rękoma lub ciasto krótko zagnieść, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki ( patrz FILM ). Ciasto ponakłuwać widelcem. Dokończymy masę kokosową: 5. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 6. Gotową

Mała Cukierenka
Ciasto miodowe z serem i gruszkami 119

pachnie miodem i nim smakuje. Ciasto przekroić w poprzek na pół i przełożyć gorącym serem. Na wierzchu wyłożyć masę z gruszek i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i przeszło smakiem.  Masa serowa:  W garnku na niezbyt dużej mocy palnika ciągle mieszając rozpuścić masło z cukrem i wanilią. Następnie dodać ser, a gdy stanie się płynny roztrzepane jajka(...)zimnym mleku. Gotować (około 10 minut) na małej mocy palnika, aż masa stanie się gęsta i z trudem będzie odchodzić od łyżki. Gorącą masą serową przełożyć przekrojone ciasto miodowe.  Masa z gruszek: Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gruszki włożyć do garnka i dodać sok z cytryny, cukier (ilość dostosować do stopnia słodkości gruszek) i masło, gotować

Kuchcik gotuje
Ciasto japońskie 173

Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni(...)przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z wystudzoną żelatyną. Dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczone wcześniej ciasto *** *** Na masie serowej robimy za pomocą małej łyżeczki wzdłuż formy kilka rowków. W zagłębieniach układamy tężejącą frużelinę z wiśniami *** *** Następnie drugim końcem łyżeczki delikatnie mieszamy frużelinę z masą serową *** *** Ciasto wstawiamy

Blog z Apetytem
Wiśniowa delicja na specjalne okazje 123

sekund Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Po wyjęciu patyczka z ciasta, musi być suchy. Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie masy wiśniowej – Sok wlać do garnka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać. Gotować aż masa zgęstnieje(...)następnie dodać wiśnie i wymieszać delikatnie. Odstawić do przestygnięcia. Letnią masę wiśniową rozłożyć na zimnym cieście. Jeśli sok nie jest za słodki można go lekko dosłodzić. Ja nie dodałam cukru ponieważ było wystarczająco słodkie. Przygotowanie masy ze śmietany – śmietanę ubić, Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby napęczniała. Następnie wlać odrobinę wrzącej wody, tyle

Kuchnia Pokoleń