ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:7/3191)

PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 201

sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody z podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy(...)tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy okazji trochę "urośnie" aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 455

ciasta "3 Bit bez pieczenia" jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu(...)wykładamy dolną część ciasta. Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę herbatników, masę budyniową, górny biszkopt, masę śmietanową. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą."3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, a najlepiej całą noc.Moje posty

Słodka Strona
Makowiec 168

się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam! Składniki(...)oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku i mąkę z proszkiem i kaszę manną. Dokładamy jabłka i masę makową. Miksujemy. Dodajemy do ciasta masę makową i bakalie. Mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach

Pobite gary Barbary
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1531

blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się(...)ubić na sztywno - do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji - jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście masę kajmakową - ciasto schładzać w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia pianki jogurtowej, choć najlepiej smakuje, gdy poleży tam co najmniej 1 dobę (lub 2-3 dni w przypadku blatów

Smakołyki Bereniki
Ciasto śnieżka 481

dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody(...)lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania. 8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec 537

masy makowej ubijamy ze szczypta soli 4 białka (2 pozostałe od ciasta kruchego + 2 od masy serowej). Ubite białka dodajemy porcjami do masy makowej i delikatnie mieszamy. Na ciasto kruche wykładamy masę makową, równamy powierzchnię. Na masę makową wykładamy masę serową. Z masy serowej i makowej zostawiłam po 6 łyżek, które wykorzystałam na tartaletki makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy(...)temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi

mojewypiekiinietylko
Krówka 231

powiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)ciasto nakładamy pozostałą masę kajmakową. Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzechy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wówczas blaty ciasta nawilgną masą). Smacznego

paapilotkaa
Krówka 787

powiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)ciasto nakładamy pozostałą masę kajmakową. Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzechy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wówczas blaty ciasta nawilgną masą). Smacznego

paapilotkaa
Ciasto Ferrero Rocher 2526

Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)masy ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać 14. Odłożyć część masy do dekoracji 15. Do reszty masy dodać ciastka oraz orzechy 16. Biszkopt przeciać na 4 częsci 17. Ciasto przełożyć masą z dodatkami 18. Wierzch ciasta wysmarować odłożoną masą 19. Ciasto udekorować zmielonymi orzechami, starą czekoladą oraz różyczkami z masy Poprzedni 1 z 19 Następny   Jakie chcecie, abym przygotowała kolejne

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 168

cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały(...)Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy

Moniki Smakołyki
Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką 130

Niektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca(...)masa nabierze puszystości i powietrza.   Składniki pozostałe: 2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g) WYKONANIE: blat ciasta cytrynowego ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej  okruszki pozostałe z ciasta Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną 145

kolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki 1. Jabłka obrać zetrzeć,  w rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany 30-36 % - 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto

Apetyczna babeczka
Ciasto piernikowo serowe 161

łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części.  Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka(...)roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 495

mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa.  Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się(...)następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy

Słodka Strona
Rogale marcińskie wg Aleex 110

posypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się zachowywać określony standard. Wykorzystałam przepis Bajaderki z forum CinCin. Rogale udały się(...)rozczyn. 2. Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta: mleko, jajka, cukier i sól, ekstrakt z wanilii. Rozetrzeć palcami. 3. Dodać roztopione I przestudzone masło. Wyrobić krótko, do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno pozostać lepiące. 4. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. 5. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować

W mojej kuchni