ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:10/3191)

Orzechowiec 137

torebki cukru waniliowego Glazura orzechowa 3 łyżki masła 150 g - 200 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podzielić na 2 części. Blaszkę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na blaszce, można pomóc(...)minut w temp. 180 stopni C. Masa orzechowa: Masło, miód włożyć do rondelka rozpuścić, wrzucić orzechy, mieszać aby masa się nie przypaliła, odstawić. Na drugim placku ciasta rozłożyć równomiernie masę orzechową, wstawić do piekarnika i piec tak jak pierwszy placek. Nie martwić się, że przy wyjmowaniu ciasto wydaje się z wierzchu jakby surowa, tak się dzieje za sprawą miodu

kgwjanczewo
OWOCOWY RAJ 108

Pogoda za oknem przestała Nas rozpieszczać,ale mam propozycję ciasta,które z pewnością Wam przypadnie do gustu i zasmakuje.Prawdziwy raj dla podniebienia.Owoce i masa śmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II:   30 dag mąki   5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego(...)oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody. Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki. Złożenie ciasta: Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa z borówkami- ciasto II- masa śmietankowa z porzeczkami- wierzch zalać tężejącymi galaretkami lub posypać kakao

Niespełnione zdolności kulinarne
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 633

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać(...)waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Dużą formę  wyłożyć papierem do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM 384

miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i  łączymy z piernikową masą ciasta. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min. Gdy ciasto się(...)cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką. - Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, na niego kładziemy plastry ananasa z puszki i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. - W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę

RITA food channel
Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 97

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne. Składniki: Ciasto: 5 jajek szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gram szpinaku Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) duży jogurt naturalny gęsty (330 ml) 3 łyżki nasion chia(...)nasiona napęczniały. Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę. 3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości). 4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Kakaowy biszkopt z masą cappuccino, biszkopcikami i kajmakiem 103

Początkowo zamysł na to ciasto był zupełnie inny, jednak w trakcie przygotowań postanowiłam zmienić to i owo. W efekcie otrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino. Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)Okrągłe biszkopty nasączamy delikatnie naparem kawowym i rozkładamy na masie. Rozprowadzamy na nich pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (ja dodatkowo posmarowałam drugi blat około 150-200 g masy kajmakowej, ale ciasto było przez nią zbyt słodkie). Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed momentem wrzenia. Wrzucamy do niej czekoladę, a po 1-2 minutach mieszamy aż do rozpuszczenia. Polewę

Smaki Na Talerzu
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 76

wierzch si\u0119\u00a0zez\u0142oci.\r","Ok. 15 minut przed ko\u0144cem, wierzch ciasta przesmarowujemy po\u0142ow\u0105 mas\u0142a.\r","Po wyj\u0119ciu z piekarnika, ponownie smarujemy wierzch ciasta mas\u0142em."]} Drukuj Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście Składniki *!Ciasto 500 g mąki (dałam 650) 250 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 4 spore(...)Odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę. W środku mąki robimy dołek i wkładamy drożdże ze śmietaną. Dodajemy masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki. Nadzienie Jabłka obieramy, kroimy w kawałki. 1/3 jabłek odkładamy na później, resztę jabłek wrzucamy do garnka z cukrem i cynamonem i dusimy

Mieszam w Garnku
Ciasto z zatapianą masą makową. Pyszne ciasto z makiem. 134

drugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że "makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :) Składniki: (polecana forma - kwadratowa(...)wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową - stąd moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapianą masą makową". Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować. Smacznego * przepis pochodzi z zeszytu

Słodkie okruszki
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 141

sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy(...)całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta. Masa cukrowa: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa

VioletoweKucharzenie
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 297

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej(...)łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę. Przełożenie: blat ciasta - masa - posypać kostkami galaretki - reszta masy- blat ciasta.  Można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik tęcza 163

wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylepić blachę ciastem, włożyć do piekarnika na 10 minut w temp.180 stop, podpiec ciasto. MASA  Ser, 3 całe jajka, szkl. cukru, budyń śmietankowy, sok z cytryny, olej i mleko. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać robotem. Masę serową podzielić na 3 części, do jednej(...)dodać barwnik zielony,do drugiej barwnik różowy i do trzeciej barwnik żółty, dobrze rozmieszać robotem. Masy wylać łyżką na podpieczone ciasto , masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec. Gotowe

Kuchnia Danusi
SERNIK TOFFI 189

sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka - plus 2 białak które zostały z ciasta kruchego 3/4 szklanki masy toffi SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jeżeli masę toffi przygotowujemy własnoręcznie, najlepiej zacząć od jej zrobienia, ponieważ przygotowanie jej zajmuje(...)najwięcej czasu . Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę, ciastem wyłożyć spód blachy. Masa toffi: Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 40 minut

RAROSSA
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 441

płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i -  wszystko to składa się na wyśmienite cias(...)złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, pszenną  i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek

Słodka Strona
Ciasto czekoladowe z kokosem 122

Ciasto czekoladowe z kokosem.  Jeśli jesteście miłośnikami koksu to polecam Wam właśnie to ciasto. Gruba warstwa masy kokosowej do tego czekoladowe ciasto i raj "w gębie". Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I oczywiście się nie zawiodłam. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj   Znajdziecie tam wiele słodkości i pyszności. Ciasto 350 g mąki pszennej(...)Masło, żółtka, cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypać do ciasta i zmiksować dolewając mleko. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Masa kokosowa 200 g wiórek kokosowych 200 g cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Białka ubić na sztywno, a pod koniec

O kuchni z uczuciem