powiecie na połączenie kruchego, miodowego ciasta, masy kajmakowej, śmietankowo- cytrynowej masy i prażonych orzechów laskowych? Brzmi smacznie? To zachęcam do wypróbowania przepisu na Krówkę. Mniaaaaam! Krówka Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g masła, 4 łyżki miodu, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki drobnego cukru, masa śmietankowo- cytrynowa: 660 ml śmietany(...)ciasto nakładamy pozostałą masę kajmakową. Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzechy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wówczas blaty ciasta nawilgną masą). Smacznego
paapilotkaaCiasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)masy ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać 14. Odłożyć część masy do dekoracji 15. Do reszty masy dodać ciastka oraz orzechy 16. Biszkopt przeciać na 4 częsci 17. Ciasto przełożyć masą z dodatkami 18. Wierzch ciasta wysmarować odłożoną masą 19. Ciasto udekorować zmielonymi orzechami, starą czekoladą oraz różyczkami z masy Poprzedni 1 z 19 Następny Jakie chcecie, abym przygotowała kolejne
KuchniaWeDwoje.plcukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały(...)Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy
Moniki SmakołykiNiektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca(...)masa nabierze puszystości i powietrza. Składniki pozostałe: 2 małe słoiczki domowego bądź kupnego dżemu z czarnej porzeczki( ok 300 g) WYKONANIE: blat ciasta cytrynowego ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego+ ½ dżemu porzeczkowego 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej blat ciasta cytrynowego + 1/4 masy kajmakowej okruszki pozostałe z ciasta Smacznego
Domowe ciastakolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki 1. Jabłka obrać zetrzeć, w rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany 30-36 % - 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto
Apetyczna babeczkałyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka(...)roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy
Słodka Kraina Wypiekówmleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się(...)następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy
Słodka Stronakokosowe: Żółtka i cukier utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia, dodać do utartych żółtek, zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa jednakowe placki. Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami(...)Masło utrzeć do puszystości. Dodać wystudzoną masę żółtkową. Trufle pokroić, dodać 3 łyżki mleka. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do utartego masła. Przełożenie: ciasto kokosowe - masa truflowa - ciasto orzechowe - masa truflowa - ciasto kokosowe - polewa Przed świętami zastanawiałam się, jak sprytnie pokroić ciasto, aby za bardzo przy tej czynności nie ucierpiało. Sprawdźcie sami, jak to się
Bita śmietankaposypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się zachowywać określony standard. Wykorzystałam przepis Bajaderki z forum CinCin. Rogale udały się(...)rozczyn. 2. Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta: mleko, jajka, cukier i sól, ekstrakt z wanilii. Rozetrzeć palcami. 3. Dodać roztopione I przestudzone masło. Wyrobić krótko, do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno pozostać lepiące. 4. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. 5. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować
W mojej kuchnikruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta. Przygotowanie masy serowej : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku(...)każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech wystaje trochę poza blachę. Ciasto równomiernie rozprowadzić Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową
Proste Potrawydodać cukier puder i zielony barwnik spożywczy. Zagnieść masę, aż nabierze jednolitego zielonego koloru. Ciasto wyjąć z lodówki i zmierzyć sznurkiem lub nitką. Przyciąć sznurek do wymiarów ciasta. Gotową masę marcepanową rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia do rozmiarów sznurka. Następnie zmierzyć rozwałkowaną masę przy pomocy przygotowanego sznurka sprawdzając czy wszędzie ma pożądaną wielkość. Konfiturę morelową włożyć(...)boki ciasta (sam biszkopt). Rozwałkowaną masę marcepanową umieścić na wierzchu ciasta. Delikatnie przycisnąć. Przy pomocy dłoni dociskać powoli masę marcepanową do boków ciasta. Odciąć nożykiem nadmiar masy marcepanowej. Ciasto udekorować kandyzowanymi owocami wedle uznania. Jeśli owoce nie trzymają się wierzchu tortu, można je "przykleić" odrobiną konfitury morelowej. Jeśli zostanie nieco masy marcepanowej, można ją ponownie rozwałkować i wyciąć
maniapieczeniaczekoladowa Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta. Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób(...)gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem i masą kokosową Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Pobite gary Barbarymieszamy, żeby nie powstały grudki. Gęsty budyń odkładamy do ostudzenia, wówczas ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i na końcu łyżka po łyżce dodajemy masę kokosową. Do momentu złożenia ciasta masę można trzymać w lodówce. Dodatkowo : – szklanka wody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę Pierwszy blat układamy na dnie naszej blaszki (zostawiłam papier(...)nasączamy go wodą z cytryną. Równomiernie rozkładamy na nim konfiturę, a następnie 3/4 masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy, nasączamy go wodą z cytryną i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki, a wiórki kokosowe wrzucamy na suchą patelnie i delikatnie podgrzewamy aby zmieniły kolor na lekko złocisty. Wówczas posypujemy nimi wierzch ciasta. Ja dodatkowo rozpuściłam dwie kostki
Relaxtimemiski. W rondelku podgrzej śmietanę z cukrem, prawie do zagotowania. Następnie przelej ją do miski z czekoladą, mieszaj do czasu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. Ciasto przekrój na 3 części. Na spód ciasta wyłóż d żem z czarnej porzeczki, przykryj drugą częścią ciasta. Połowę masy wyłóż na ciasto, wyrównaj, a następnie przykryj trzecią częścią ciasta(...)Pozostałą masę wyłóż na wierzch i na boki. Wyrównaj dokładnie. Gotowe ciasto wstaw na parę godzin do lodówki. Smacznego
365 dni dookoła kuchniłyżką w wysmarowanej margaryną i posypanej mąką prostokątnej formie. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę(...)gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Masa śmietanowa : Żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku ( nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie
kuchcikownia