Pozostając w świątecznym klimacie pragnę podzielić się z Wami przepisem na piernik. Przyznaje, że to mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba(...)lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę to nie odpuszczam i prędzej czy później wracam do feralnego przepisu. Uczę się na własnych błędach. Tym razem piernik udany, a fakt, że już go nie ma świadczy o tym, że dobry. Wspomnę tylko, że inspiracją był dla mnie piernik świąteczny Magdy Gesler. Sporo jednak pozmieniałam. Przekładany piernik
Przysmaki Karolkisama się dziwię, że na blogu nie ma żadnego przepisu na piernik. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na piernik dla zapracowanych, szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie(...)korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku . Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml (1 szklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu
Mia Cucina SofietaPrzełomowy moment, gdy pokładające się pod stopami jesienne liście, kierują myśli jedynie do zbliżających się świąt. Nastało odliczanie, rozglądanie się za prezentami, oczekiwanie pierwszego śniegu i... czas piernika. Ale, że biały puch nie wdziera się jeszcze do naszych butów, a pan z brodą ma jeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny(...)pyszny, wyjątkowy. Przetrwał "aż" 17 godzin. Byliśmy bezlitośni - nie zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby nie fakt, że z piekarnika wyskoczył po 1 w nocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy: - kostka masła - szklanka brązowego cukru - 5 łyżek miodu naturalnego - słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty - Pół opakowania cynamonu - 3/4 opakowania przyprawy piernikowej - gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu
Wypisz Wymalujstole zawsze czekały tradycyjne świąteczne ciasta przygotowane przez babcie – puszysty sernik wiedeński i sernik krakowski, keks i inne ciasta z bakaliami, makowiec zawijany, ciasto miodowe oraz oczywiście pierniki i pierniczki. Szukasz pomysłu na ciasto wigilijne? Jeśli tak, to sięgnijmy razem po najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie, którymi zajadają się nasze rodziny. Przygotowanie ciasta na Boże Narodzenie wcale(...)jest trudne. Najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie. Poznaj nasz najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie - zdjęcia poniżej przeniosą Cię wprost do przepisu. Piernik staropolski i piernik żydowski – najlepsze sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowe pierniki Na pierwszy rzut idzie piernik staropolski . To miodowe ciasto przekładane z powidłami śliwkowymi jest z jednej strony proste, z drugiej – pełne magii. Piernik
Cztery Fajeryprzepis, który wyróżni się na świątecznym stole, czyli proteinowy piernik z wiśniami. Wśród ciężkich dań warto zadbać o równie pyszną, ale lżejszą propozycję – zobacz przepis na ciasto z odżywką białkową! Piernik jest jednym z najbardziej znanych ciast, które przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis zawiera odżywkę białkową, która przede wszystkim sprawia, że ciasto ma większą zawartość białka(...)dodatkowo dodaje smaku. Z podanych poniżej proporcji upieczesz piernik w małej keksówce o wymiarach 20×10 cm – otrzymasz więc 10 porcji ciasta. Każda z porcji to około: 200 kalorii, 10 g białka, 22 g węglowodanów, 8 g tłuszczu. Jak zrobić ciasto z odżywką białkową? Oprócz podstawowych składników jak mąka, jajka, olej, czy mleko, do przygotowania ciasta potrzebujesz również
Via GustoPiernik to jedno z tych tradycyjnych słodkości, które kojarzą się z przytulnymi chwilami spędzonymi w rodzinnym gronie, szczególnie podczas świąt. Bezglutenowy piernik to odpowiedź dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu lub cenią zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych przepisów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej pysznej wersji bezglutenowego piernika i jak możemy go przygotować w domu. Po czym poznać bezglutenowy(...)piernik? Bezglutenowy piernik to wersja tego tradycyjnego wypieku, która nie zawiera glutenu – białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. Dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu jest to doskonała opcja, by cieszyć się smakiem piernika bez obaw o zdrowie. Wersja bezglutenowa jest równie aromatyczna, wilgotna i pełna przypraw, co tradycyjna odmiana tego ciasta. Jak przygotować bezglutenowy piernik? Przygotowanie bezglutenowego piernika nie jest
Ania i Marcin gotująPiernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki: 125 g margaryny Palma z Bielmar 200 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki(...)powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej typ 500 50 mąki orkiszowej typ 650 Masa kokosowa 200 g kokosu 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka żelatyny
Ala piecze i gotujepierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku. W te Święta również będzie pieścił moje podniebienie- jest tak smaczny! :) Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 5-7 dni wcześniej i odłożyć zawinięty w folię(...)którą polecałam Wam w poprzednim poście). Po upieczeniu jest dosyć twardy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa :) Polecam, nie tylko od Święta! Piernik : * mąka żytnia 720- 3 szklanki * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * miód- szklanka * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek
Kraina Miodem PłynącaKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu(...)dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach 260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać
Smakołyki BerenikiPiernik przekładany jabłkami to najlepsze ciasto na świąteczny deser. Prosty przepis na pyszny piernik z jabłkami, a do tego łatwy do przygotowania. Ciasto piernikowe cudownie smakuje i pachnie, a przełożenie z jabłek sprawia, że piernik jest delikatnie wilgotny. Piernik z masą z jabłek jest zdecydowanie lżejszy i mniej słodki niż tradycyjny piernik z powidłami. Świąteczne ciasto, które znika jako pierwsze(...)patery ze świątecznymi słodkościami. Podstawową sprawą, aby piernik przekładany jabłkami był aromatyczny i smaczny jest dobrej jakości przyprawa do piernika . Zazwyczaj przyprawę do piernika robię sama, ale jeśli akurat się skończy, to w sklepie szukam takiej, która w swoim składzie nie ma mąki ani cukru. Dobra przyprawa powinna składać się z samych przypraw tj. cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela
Kuchcik gotujePiernik żydowski lekach - tradycyjne ciasto miodowe Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani długiego czasu dojrzewania. Można go zrobić nawet bez miksera i na dzień lub dwa przed świętami. Lekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę(...)pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJednym z moich ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe , głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości(...)naszym świątecznym stole i to nie tylko w tym roku, ale i w następnych… Zapraszam na pyszny piernik marchewkowy Piernik marchewkowy Składniki na piernik: 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki
UgotujmyTo.plDziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce
Słodko-Słony Świat IlonyPiernik długodojrzewający mojej babci 🤶 Czyli najbardziej wyjątkowy przepis na nadchodzące święta! Z tego przepisu zrobicie zarówno piernik długodojrzewający (staropolski) jak i pierniczki. Długie leżakowanie ciasta sprawia, że zyskuje ono głęboki i szlachetny smak. Maksymalna data wyrobienia ciasta: 21.11 ale najlepiej ciasto wyrobić JUŻ! Maksymalna data pieczenia: 12.12 🎄 Jak zrobić idealny piernik długodojrzewający? Do zrobienia piernika użyj najświeższe możliwe składniki(...)długą datą ważności. Wybierz przyprawę do piernika bez cukru. Chcesz kupić przyprawy, nie cukier. Cukier dodamy sobie sami. Podczas piernika zachowaj jeszcze wyższą higienę niż zawsze. Czyste ręce, czysta miska, garnek, szklanki i łyżki. Nie oblizuj ich! Wytrzyj ścianki miski gdy ciasto będzie już gotowe do leżakowania. W jakiej misce trzymać ciasto na piernik długodojrzewający? Ciasto trzymaj w szklanej
Czarnawisienkaorzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą(...)piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać
Ciastka - domowe słodkości