piernik - 5967 przepisów (strona:3/398)

Piernik staropolski dojrzewający cz.2 127

Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik. Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki. Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki): - połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum(...)tygodnie wcześniej (przepis:  patrz tutaj ) - marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej) - polewa czekoladowa Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto dzielimy na pół.  Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm) Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Szybki piernik z powidłami 161

Szybki piernik z powidłami – wykonamy go bowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo(...)dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa – bo znika szybko. Szybki piernik: 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (3/4 kostki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki gęstej śmietany

Poezja smaku
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 86

Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków(...)Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny

RAROSSA
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 67

słodkimi specjałami. Sernik czy Pierniczki? - odwieczne pytanie dotyczące najlepszego, cukierniczego umilacza tych dni. Dla tych, którzy wybrać nie potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona(...)serka 3xmielonego - 200 g serka mascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych   /Przepis na pierniki: tutaj . - skórka pomarańczowa domowa pół szklanki POLEWA: - chałwa 200g - pół tabliczki czekolady mlecznej - 2-3 łyżki masła - 2-3 łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch

Wypisz Wymaluj
Piernik przekładany masą jogurtową 982

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także(...)cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) Przygotowanie: ciasto  100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu

Niezły Młynek
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 98

jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało. Rodzinne stanie przy piekarniku i oczekiwanie na wielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się do ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki(...)stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek - Cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody

Wypisz Wymaluj
Staropolski piernik 164

kilka, a czasem kilkanaście dni. Nie wiem, czy należy się tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?  Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem(...)Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli

Sajkofanka smaku
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 77

pisaki, słodkie gwiazdki itd. Składniki 1 kg mąki 1 kostka margaryny Kasi 400 g cukru pudru 400 g miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki przyprawy do piernika Świąteczne pierniczki – przepis Suche składniki (mąka, cukier, soda, przyprawa do piernika) wymieszać w misce. Dodać margarynę i posiekać ciasto . Wlać miód i dodać jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto należy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marchewkowy piernik na oleju rzepakowym. 49

Macie już pomysły na świąteczne wypieki? Koniecznie dopiszcie do menu ten przepis. Nie dawno będąc u koleżanki jadłam piernik.... Piernik?! Myślałam, że to jest piernik. Zajadałam z największym apetytem, a tu ci niespodzianka to nie piernik tylko ciasto marchewkowe. Momentalnie twarz zrobiła mi się czerwona, o zgrozo nie odróżniam piernika od ciasta marchewkowego? Od razu pomyślałam o wszelkich niejadkach(...)wpływać na układ nerwowy. Więc zaoszczędźmy sobie nerwów zadbajmy o siebie i nasze ciało spożywając olej rzepakowy np. w wigilijnym śledziu, muffince czy moim cieście marchewkowym udającym, że jest piernikiem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka oleju rzepakowego 1,25 szklanki cukru 2 szklanki drobno startej marchewki - ok 3 duże marchewki 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki

QuchniaKaroli
Szybki piernik żydowski z bakaliami 247

Już pisałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak wiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania :)! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie . Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu . Piernik jest pyszny(...)jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Mięciutki piernik na piwie 50

odwlecze, to nie uciecze. ;-) Kto powiedział, że muszę piec świąteczne wypieki tylko w czasie świąt? ;-) Jednemu przepisowi nie mogłam się jednak oprzeć, nawet pomimo braku czasu - zwłaszcza, że na piernik miałam już ochotę od dawna. Przepisy na pierniki, które w składzie miały ciemne piwo, intrygowały mnie od dawna. W końcu znalazłam taki, który przekonał mnie, że muszę go wypróbować(...)teraz, zaraz! Przekonała mnie do tego  Darianna  i muszę przyznać, że słusznie zrobiłam, dając się uwieść jej wypiekowi. To naprawdę fantastyczny piernik! Puszysty i wilgotny zarazem, niekłopotliwy w wykonaniu i bardzo długo trzymający idealną świeżość. Polecam! Składniki: 250 ml ciemnego piwa (u mnie Karmi, ale warto rozważyć Guinnessa) 150 g miodu 3 duże jajka 200 g cukru

Magda Kucharzy
Piernik z nadzieniem truskawkowym 179

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy

Słodkości i nie tylko
Piernik herbaciany ( szybki ) 230

Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :) Składniki: * 30 dag miodu * 20 dag cukru * 1 jajo * 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne ) * 1 łyżeczka sody * 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)Zagotować wodę. W 1/2 szklanki wrzątku zaparzyć herbatę - pozostawić do wystygnięcia. W zimnej herbacie rozpuścić sodę. Miód z cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć.  Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być

kolorowotorcikowo
Piernik staropolski dojrzewający 82

bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik").  Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki(...)Składniki na 3 pierniki: 500 g miodu naturalnego 1-1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Do przełożenia:  ok. 1 kg powideł śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa

My Culinary Art
Piernik Staropolski 1463

Piernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama.  Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki . Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto!   Składniki(...)szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka 0,5 łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce) Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewałam stopniowo. Cały czas mieszałam, aby cukier się dobrze rozpuścił. Doprowadziłam do wrzenia. Następnie wystudziłam. W czasie kiedy masa miodowa stygła skompletowałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania