piernik - 7329 przepisów (strona:9/489)

Piernik staropolski - część 2, pieczenie 189

Świąteczne zamieszanie spowodowało, że nie miałem nawet czasu dodać drugiej części przepisu na piernik staropolski . Jednak sądzę, że każdy zna ów przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych(...)pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane

Food Square
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 188

męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on,  piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą . Mistrzostwo smaku. RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE(...)łyżki - cukier puder trzcinowy pół szklanki /POLEWA: - czekolada mleczna pół tabliczki - czekolada gorzka pół tabliczki - mleko 2-3 łyżki - masło 1/4 kostki - otarta skórka z pomarańczy WYKONANIE: PIERNIK:  Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku, na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia piwo i redukujemy do uzyskania 1 szklanki. Podczas podgrzewania, wrzenia piwo się pieni i powoli zmienia kolor

Wypisz Wymaluj
Piernik staropolski - część 1, ciasto 182

miesiąc już Święta, więc to niemal ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę(...)nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie  już  znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki pszennej 500 g miodu 250 g masła 2 szklanki cukru

Food Square
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 244

reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika".  SKŁADNIKI: - Cynamon(...)Opis: Piątnica) Kupisz go tutaj: Kliknij .  Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.      Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ

Wypisz Wymaluj
Pierniki żytnie z melasą 222

polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop 2 jaja 1 szklanka cukru(...)kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do skarmelizowania: 2-3 łyżki cukru  6-7 łyżek wody 1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na małej patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści

Apetyczna babeczka
Świąteczny piernik leżakujący, część I 181

Podobno ciasto na prawdziwy, staropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże jajka(...)mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie)      W teorii przygotowanie ciasta na piernik sprowadza się do rozpuszczenia masła i miodu, po ostudzeniu dodajemy porcjami przesianą mąkę i resztę składników, zagniatając ręką. W praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie

sama złodycz
Świąteczny piernik leżakujący, część II 204

też nie pamiętałam. Chodzi o ten przepis . Na tyle przyzwyczaiłam się do widoku ciasta w lodówce, że musiałam je podświadomie uznać za jej integralną część, dlatego zamiast upiec piernik tydzień temu, żeby miał czas na zmięknięcie, upiekłam go dopiero teraz. No ale...      Jak się ukazuje dojrzewające ciasto naprawdę dojrzewało, nic nie spleśniało ani nic nie umarło(...)wyjęciu z lodówki jest jedynie dosyć twarde, więc należy je dłuższą chwilę powyrabiać. Ja do swojego piernika dodałam opakowanie migdałów i rodzynek, jednak na dobrą sprawę można niczego nie dodawać i 2-3 dni przed świętami przełożyć powidłami lub inną masą.      Piernik pieczemy w 170 stopniach co najmniej godzinę - mój ma wysokość ok. 5 cm i musiałam

sama złodycz
PIERNIK 167

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak. 25 dek. masła(...)łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 szklanki mleka      2 łyżki śmietany 18%  3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam

RAROSSA
Piernik staropolski 48

Piernik staropolski to ciasto, które charakteryzuje się swoim specyficznym smakiem i zapachem. Zazwyczaj jest wykonane z mąki, miodu, przypraw korzennych oraz dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa. Piernik jest znany ze swojej długiej historii i tradycji, a jego przygotowanie wymaga czasu i precyzji. Jego wyróżniającą cechą jest również to, że często jest ozdabiany ręcznie wycinanymi dekoracjami, co nadaje(...)unikalnego charakteru.  Piernik to bardzo smaczne ciasto, które zachwyca swoim specyficznym smakiem i zapachem. Jego smak zależy od składników, z których jest przygotowywany, a także od dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa, które dodaje się do ciasta. Piernik długo dojrzewajacy jest smaczny również dzięki przyprawom korzennym, takim jak cynamon, goździki czy kardamon, które nadają mu charakterystycznego aromatu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik staropolski – odcinek II 84

Czas czytania: 3 min Dziś druga część odcinka pod tytułem – Piernik staropolski. Pieczenie. W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta jest konieczne do tego, aby piernik był wyśmienity i smaczny. Zapewniam Was, że kilka dni leżakowania surowego ciasta wystarczy, aby piernik wyszedł wspaniały. Niekoniecznie trzeba przygotowywać ciasto tak jak za dawnych czasów na kilka(...)tygodni przed świętami. Dziś dzielimy ciasto na trzy porcje i pieczemy, a następnie przekładamy powidłami i marcepanem. Marcepan trzeba rozwałkować na placek o wielkości wypieczonych pierników. Na pierwszym placku położyć marcepanowy plaster, a następnie posmarować powidłami, koniecznie śliwkowymi! Kiedy całość jest już złożona owijamy ogromny piernik pergaminem, a na jego wierzchu układamy deskę do krojenia i obciążamy. Tak przygotowany piernik

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik na ostatnią chwilę 79

Czas czytania: 3 min Piernik na ostatnią chwilę, jeden z najlepszych pierników, pokochacie go za smak i łatwość przygotowania Piernik na ostatnią chwilę, ale nie martwcie się, „na ostatnią chwilę” nie oznacza, że będzie gorszy od na przykład piernika staropolskiego dojrzewającego długie tygodnie. Dzisiejszy piernik jest REWELACYJNY ! Po pierwsze jest szybki do przygotowania, wystarczy, że odmierzycie składniki suche(...)jednym naczyniu i składniki mokre w drugim, a następnie połączycie je razem. Jeśli chodzi dodatki potrzebne do piernika, to trzeba przygotować czekoladę na polewę, przyprawę korzenną . I to, co jest konieczne to słoik powideł śliwkowych . Powidła dodajemy do surowego ciasta oraz przekładamy nimi upieczone placki. Ciasto po upieczeniu jest rewelacyjne, puszyste delikatne i wilgotne. Piernik nie musi leżakować przed podaniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 149

Pyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze(...)smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać dobrej jakości przyprawę do piernika, która w składzie nie zawiera mąki, gdyż to właśnie od zawartych w niej przypraw korzennych, zależy intensywność aromatu i smaku piernika. Krem z masłem orzechowym świetnie łączy się ze smakiem piernika i nadaje mu delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą

Kuchcik gotuje
Piernik z powidłami 198

Piernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa(...)się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊. Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity , więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy, dodanie przyprawy

Kuchcik gotuje
Piernik Staropolski z marcepanem! 259

Piernik Staropolski z marcepanem! Każdy z nas przygotowuje chociaż jeden piernik na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiłam na piernik staropolski z marcepanem i konfiturą z pomarańczy. To moja wariacja na temat przepisu na piernik według Pawła Małeckiego. Bardzo zależało mi na tym aby piernik w tym roku podczas Świąt wyglądał i smakował troszkę inaczej niż zwykle. By był(...)aromatyczne, są lekko słodkie, a zarazem kwaskowate. I na pewno będą piękną odmianą od standardowej konfitury śliwkowej. Dodatek marcepanu to strzał w dziesiątkę. Bardzo polecam Wam ten przepis. Piernik jest po prostu cudowny w smaku i taki wyjątkowy i unikatowy jednocześnie. Ogromnie Wam polecam! Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia? składniki na ciasto PIERNIK STAROPOLSKI - 200 g masła

SMYKWKUCHNI