piernik - 5661 przepisów (strona:2/378)

Piernik staropolski 208

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki

mojewypiekiinietylko
Piernik litewski z bakaliami 247

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/ma

UgotujmyTo.pl
Piernik z suszonymi śliwkami 158

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy. Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo

Smakołyki Bereniki
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 280

Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku   , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm

Smaczne Zdrowe
Świąteczny piernik po świętach 83

Pozostając w świątecznym klimacie pragnę podzielić się z Wami przepisem na piernik. Przyznaje, że to mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba(...)lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę to nie odpuszczam i prędzej czy później wracam do feralnego przepisu. Uczę się na własnych błędach. Tym razem piernik udany, a fakt, że już go nie ma świadczy o tym, że dobry. Wspomnę tylko, że inspiracją był dla mnie piernik świąteczny Magdy Gesler. Sporo jednak pozmieniałam.   Przekładany piernik

Przysmaki Karolki
Świąteczny piernik z marcepanem 88

sama się dziwię, że na blogu nie ma żadnego przepisu na piernik. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na piernik dla zapracowanych,  szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię:  wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki  i pysznie(...)korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku . Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml (1 szklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu

Mia Cucina Sofieta
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 60

Przełomowy moment, gdy pokładające się pod stopami jesienne liście, kierują myśli jedynie do zbliżających się świąt. Nastało odliczanie, rozglądanie się za prezentami, oczekiwanie pierwszego śniegu i... czas piernika. Ale, że biały puch nie wdziera się jeszcze do naszych butów, a pan z brodą ma jeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny(...)pyszny, wyjątkowy. Przetrwał "aż" 17 godzin. Byliśmy bezlitośni - nie zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby nie fakt, że z piekarnika wyskoczył po 1 w nocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy: - kostka masła - szklanka brązowego cukru - 5 łyżek miodu naturalnego - słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty - Pół opakowania cynamonu - 3/4 opakowania przyprawy piernikowej - gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu

Wypisz Wymaluj
Piernik z powidłami i masą kokosową 541

Piernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki: 125 g margaryny Palma z Bielmar 200 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki(...)powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej typ 500 50 mąki orkiszowej typ  650   Masa kokosowa 200 g kokosu 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka żelatyny

Ala piecze i gotuje
Piernik na prażonej mące żytniej 62

pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku. W te Święta również będzie pieścił moje podniebienie- jest tak smaczny! :) Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 5-7 dni wcześniej i odłożyć zawinięty w folię(...)którą polecałam Wam w poprzednim poście). Po upieczeniu jest dosyć twardy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa :) Polecam, nie tylko od Święta! Piernik : * mąka żytnia 720- 3 szklanki * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * miód- szklanka * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek

Kraina Miodem Płynąca
Piernik z marchwi 358

Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu(...)dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać

Smakołyki Bereniki
Piernik żydowski lekach 5

Piernik żydowski lekach - tradycyjne ciasto miodowe Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani długiego czasu dojrzewania. Można go zrobić nawet bez miksera i na dzień lub dwa przed świętami. Lekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę(...)pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik marchewkowy 235

Jednym z moich ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe , głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości(...)naszym świątecznym stole i to nie tylko w tym roku, ale i w następnych… Zapraszam na pyszny piernik marchewkowy Piernik marchewkowy Składniki na piernik: 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki

UgotujmyTo.pl
Piernik staropolski dojrzewający 249

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 140

orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą(...)piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać

Ciastka - domowe słodkości
Piernik, który zawsze się udaje 75

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :) Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki(...)śliwkami :( Składniki 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta Składniki na polewę 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Piernik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 117

Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik. Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki. Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki): - połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum(...)tygodnie wcześniej (przepis:  patrz tutaj ) - marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej) - polewa czekoladowa Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto dzielimy na pół.  Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm) Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy

W mojej holenderskiej kuchni
Szybki piernik z powidłami 149

Szybki piernik z powidłami – wykonamy go bowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo(...)dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa – bo znika szybko. Szybki piernik: 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (3/4 kostki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki gęstej śmietany

Poezja smaku
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 75

Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków(...)Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania