piernik - 5967 przepisów (strona:6/398)

Przepis na Piernik z Polewą | Pyszny i Prosty 132

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną. Polecam wypróbować przepis na piernik. Do przygotowania piernika będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm x7,5 cm 350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g miodu płynnego(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kardamonu możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny Przygotowanie: Białko ubijam na sztywną pianę i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do mąki dodaję sodę, kakao, przyprawy

Uwaga Babcia Gotuje
Razowy piernik żytni 57

pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam. Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki(...)pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię. Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania

Mieszam w Garnku
Piernik mocno czekoladowy 40

polska tradycje swiateczna wpisane sa pierniki,koniecznie  na miodzie i pachnace korzennymi przyprawami.Bez nich trudno wyobrazic sobie swieta.Kazdy ma swoj najlepszy przepis powielany przez cale lata.Mnie jednak zawsze kusi cos nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pecznieje i pecznieje.Okladka grudniowego  numeru "Mojego Gotowania" kusi do wyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest(...)prosty,ograniczajacy sie tylko do wymieszania skladnikow.Moze i Wy sie skusicie. Skladniki na duza keksowke: 150 g masla 100 g cukru muscovado 200 g miodu 3 lyzeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERNIK SUŁTAŃSKI 104

równocześnie trzy żony J    ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia to faktu że serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz(...)dżem z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO 40 dag dżem z czarnej porzeczki 25 dag bakalii

RAROSSA
Piernik na Boże Narodzenie 261

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów(...)piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 jajka szklanka cukru słoik powideł śliwkowych około 250 g 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia i sody przyprawy korzenne: cynamon, kardamon

upichcic
Piernik- szybki i łatwy ;) 5043

byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt... Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;) Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;) Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką blaszkę uważam za średniej wielkości :) Składniki(...)szklanka mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki sody 1 jajko pół szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki mleka 2 łyżki powideł śliwkowych Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy. Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy. Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno

Czerwona Porzeczka
Piernik staropolski ETAP I 47

Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie  ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym(...)roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam. Zaczynamy pierwszy etap przygotowywania piernika, zacznijcie ze mną ! :) Składniki : 1/2 kg miodu 25 dag masła 2 szkl cukru (dałam mniej) 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 torebki przyprawy do piernika  Przygotowanie: Miód, masło

charlotte gotuje
Pierniki świąteczne 85

Pamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)osobliwej kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed Świętami. Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 50 g przyprawy do piernika 2,5 łyżeczki sody 250 g miodu 1 kostka margaryny 4 jajka Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy. Gotowe ciasto

Ciastkozercy
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 181

kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu. Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce(...)roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy:   - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy

W mojej holenderskiej kuchni
łatwy piernik z kremem budyniowym... 53

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą(...)bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik z kremem śmietankowym 238

Pyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem

Kuchnia Danusi
Panforte - włoski piernik 475

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech , a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują 75

Każdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym. Przepis na ten niecodzienny sernik został(...)przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik. Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią

Raj dla Podniebienia
Piernik staropolski 27

czas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej(...)Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty w papier do pieczenia. Ta ilość wystarcza na upieczenie dużego piernika i drobnych pierniczków. Jeśli macie ochotę to zrobimy to razem! Składniki: • 1/2 kg miodu • 1,5 szklanki cukru • 25 dkg masła • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka

To co kocham
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 100

listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski. W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną.   W tym roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia(...)składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników     (foremka 30x25 cm)   W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające       Składniki: 500 g prawdziwego miodu 250 g dobrego masła (82%) 400 g  cukru 1 kg mąki pszennej tortowej 3 jajka (ze wsi) 120 ml zimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania