Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole. Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy(...)zrobienia. Pierniki zazwyczaj są dość zwarte, sycące i dość pracochłonne, a po ich zjedzeniu nie mamy ochoty na inne świąteczne pyszności. Piernik z mascarpone spełnił moje oczekiwania w 100%. Po upieczeniu piernik jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, ma przyjemny lekko korzenny smak piernika i miodu. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i delikatnym piernikowym smaku, który świetnie przełamuje serek mascarpone
Kuchcik gotujePiernik. Można go lubić, a można za nim nie przepadać. Tylko czy na pewno jedliście prawdziwy, staropolski piernik ? Mam na myśli taki dojrzewający, z bardzo dużą ilością miodu. Dla mnie to prawdziwy rarytas. Jedno z najstarszych polskich ciast, pieczone było na wyjątkowe okazje np. śluby (podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat!) czy były wręcz elementem posagu szlacheckich panien(...)staropolskiej kuchni i przy polskim stole” M. Lemnis i H. Vitry (z której pochodzi poniższa receptura) za najlepsze polskie rzeczy uznawano wg przysłowia “gdańską gorzałkę, toruński piernik, krakowską pannę i warszawskiego trzewika”. Jego smak do dziś potrafi zachwycić – to dzięki tzw. dojrzewaniu . Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem długo leżakuje. Minimum to 2 tygodnie
Poezja smakuponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)wypiek :) Składniki na formę 26x12: 25 dag masła 3 jajka 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa
Bon Appetit MałgorzatyPyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typu 450 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 200g powideł śliwkowych Polewa(...)pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik gotowy :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprzed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku(...)jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem
Moje pyszne gotowaniePiernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :) Wymiary foremki : 29 x 11 cm Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki(...)szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa
Słodkości i nie tylkoJuż prawie grudzień, zatem sezon przedświąteczny możemy uznać za otwarty. A w sezonie przedświątecznym wszystko pachnie piernikiem! Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam korzenne aromaty. Piernik, który Wam dziś proponuję, to wersja szybka i nieskomplikowana. Zdecydowanie inna od piernika staropolskiego, na którego ciasto musi przeleżakować swoje. Ja nigdy nie mam cierpliwości do wypieków, które trzeba przygotowywać z takim wyprzedzeniem(...)piernikowego szczęścia wystarczyło - jest pyszne! ;-) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 200 g miodu - 150 g masła - 4 jajka - 100 ml śmietany 18% - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżeczki kakao - skórka starta z połowy pomarańczy - 1/2 łyżeczki soli - 1,5 łyżeczki sody - 1 słoik powideł - 50 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej - łyżka masła Miękkie masło utrzeć
Magda KucharzyPiernik chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu(...)masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać
Pasja SmakuPiernik francuski pain d'epices słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru. Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina nieco piernik żydowski , jednak w przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi smażona skórka pomarańczowa . Wytrawny piernik francuski jest(...)pyszny, ale niezbyt słodki. Dlatego, moim zdaniem, bardziej pasowałaby do niego nazwa miodowy chlebek piernikowy. Piernik francuski rewelacyjnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz posmarować go masłem lub dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek (foie gras) albo z deską serów. Francuskie ciasto korzenne pain
Cztery FajeryŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zacząć przygotowywać blog na ich nadejście. Zaczynamy od piernika staropolskiego , który ze względu na długi czas dojrzewania ciasta najlepiej zacząć przygotowywać na 5-6 tygodni przed świętami, ale można to zrobić jeszcze teraz, ponieważ nawet dwa tygodnie wystarczą, aby ciasto wystarczająco dojrzało. Sięgając po ten przepis zauważyliśmy, że jest on identyczny do naszego(...)przepisu na pierniczki, różnica polega jedynie na dodaniu przyprawy do pierników, a nie samodzielnym przygotowaniu aromatycznej mieszanki. Składniki na długo dojrzewający piernik staropolski Piernik: 500 g miodu 1 1 / 2 szklanki cukru 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 250 g masła 2 opakowania przyprawy do piernika 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów
niecodziennikparypieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-) Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię(...)pierniczki , a one i tak zmiękną same za parę dni :-) Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 2,5 dag drożdży (czyli 1/4 standardowej kostki) 2,5 dag miękkiego masła (czyli 1/8 kostki masła) Lukier: (Inspiracja: kulinarneprzeboje.pl) 500g cukru pudru białka od 2 jajek
Anielska Kuchnia Aniwszystko nabiera świątecznego charakteru. I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam świeczki i cieszę się nastrojowymi cieniami na ścianach. A później zakopię się pod kołdrą i będę patrzeć w moje zasypane śniegiem okno. A jeszcze później C. wróci(...)pracy i ogrzeje mi zmarznięte stopy. Aromat piernika unosi się u nas od piątku - wtedy zaczęłam piec ciasteczka. Zapełniłam już dwie puszki, ale wątpię, żeby w stanie nienaruszonym dotrwały do Świąt. To nic - mam mnóstwo pomysłów, co jeszcze mogę do nich schować. Dzisiaj chciałabym pokazać kolejne biscotti - twarde, chrupiące ciasteczka. Zrobiłam je tak, jak pierwsze, które pojawił się na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie(...)kupnej przyprawy, tu nie ma mąki ani kakao, które stanowią wypełniacz dla tych ze sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu 15 g kardamonu 10 g mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :) porcja na ok 160 pierników Składniki: 200 g masła 550 g miodu 250 g cukru(...)mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy. Do miski przesiać
Niezły Młynekzeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny piernik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka(...)pieczone było dopiero w dniu jego ślubu- i właśnie taki piernik, który leżakuje kilkanaście lat można nazwać długo dojrzewający J rrarossa@gmail.com
RAROSSAKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki na jedną keksówkę: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag cukru kryształu 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód 2 łyżeczki kakao(...)płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag roztopionego masła 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej 3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl
Apetyczna babeczka