Zbiór moich ulubionych ciast na Święta Bożego Narodzenia. Są to pyszne, kremowe serniki, pierniki, keksy, ciasta drożdżowe, pięknie wyglądające makowce i udekorowane pierniczki. Znajdziesz tu także pięknie prezentujące się ciasto Leśny mech oraz Milky way, tradycyjne szarlotki, ciasto marchewkowe lub zielone ciasto ze szpinakiem. Z kilkunastu propozycji wybierz coś dla siebie. Na Święta Bożego Narodzenia, Sylwester oraz inne uroczyste okazje(...)Zapraszam po sprawdzone przepisy na smaczne i dość łatwe przygotowaniu ciasta. Pierniki Pyszne, proste pierniki pachnące korzennymi przyprawami i miodem. Na początek polecam Ci mój sprawdzony przepis na piernik bez miodu , który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Na mojej świątecznej liście znajduje się także piernik francuski . Pain d’épices
Zasmakuj KuchniPrzyprawa do piernika to dodatek, który największą popularnością cieszy się w okresie świątecznym. Dodajemy ją bowiem do ciast takich jak piernik oraz do ciastek pierniczków . Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tę przyprawę zakupić, jeśli jednak mamy w domu składniki, które ją tworzą, dlaczego nie zrobić jej samemu? Robiąc ją samemu mamy możliwość dowolnego łączenia przypraw, jednych możemy dodać więcej(...)innych mniej. Podstawą każdej przyprawy do piernika są przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki, anyż czy gałka muszkatołowa. Mają one intensywny, piękny zapach i dzięki nim każde ciasto nabiera niepowtarzalnego aromatu. Jak zrobić przyprawę do piernika? Jeśli macie w domu wszystkie składniki tejże przyprawy w formie mielonej, to wystarczy je jedynie ze sobą połączyć. Natomiast w przypadku tych przypraw, które
MeCooksPyszny piernik z mlecznym kremem Szybki piernik z powidłami śliwkowymi, miodem i adwokatem. Świąteczne, wilgotne ciasto z kremem budyniowym. Sprawdzony przepis na prosty piernik z powidłami i kremem. Krem do piernika pyszny i wyjątkowo prosty, tylko 3 składniki. Subtelne połączenie smaków, które zamienia zwykły piernik w wykwintne i dekoracyjne ciasto. A adwokat jest nie tylko słodkim, alkoholowym dodatkiem do ciasta(...)także znakomitym aromatem. W myśl powiedzenia stary piernik to też ciacho pobaw się smakiem. 😉 Pyszny piernik z kremem budyniowym, kremem karpatkowym lub innym kremem z masłem i mlekiem w proszku, każdy krem mleczny się tu sprawdzi. Piernik świąteczny przekładany, który zyskuje na smaku gdy zwilgotnieje. To znakomite proste ciasto, które jest nie tylko smaczne ale i bardzo dekoracyjne. Jak zrobić
Dieta moja pasjaPiernik to obowiązkowy wypiek na święta, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Delikatny, aromatyczny i pięknie pachnący przyprawami korzennymi. Coś niesamowitego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjny piernik zazwyczaj przekładany jest powidłem śliwkowym. Ja postanowiłam nieco odejść od tradycji i przygotowałam piernik z masą krówkową. Powiem Wam, że to połączenie smakuje super. Wystarczy przeciąć upieczony i przestygnięty piernik(...)posmarować go gotową masą krówkową. To nic trudnego, a coś nowego. Jeśli macie ochotę skosztować, zapraszam na przepis! PIERNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ – PRZEPIS Składniki 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 g masła 200 g cukru 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki
Przepiski.plmojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny :) Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów dzieciństwa, wtedy(...)piernik robiła moja babcia, a nikt nie przebije babcinych wypieków. Piernik jest wilgotny, lekko słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony
moj przepis namojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać przepisu, którego wcześniej nie upiekę, nie wypróbuje i nie nakarmię rodziny :) Być może przepis przyda Wam się na inną okazję lub po prostu w przyszłym roku. Piernik jest genialny, najlepszy od czasów dzieciństwa, wtedy(...)piernik robiła moja babcia, a nikt nie przebije babcinych wypieków. Piernik jest wilgotny, lekko słodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony
moj przepis nalukrem pomarańczowym 5 od 22 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 70 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 180 kcal Świąteczne pierniki korzenne z pomarańczową nutą. Pierniki polane lukrem, obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką i migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: POMARAŃCZOWE PIERNIKI 100 g twardego masła 150 g drobnego cukru do wypieków(...)mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 70 g miodu naturalnego 2 jajka z chowu ekologicznego skórka otarta z 2 pomarańczy LUKIER I DEKORACJA 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczy słupki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: POMARAŃCZOWE PIERNIKI W rondelku umieść zimne masło pokrojone
ProstePesto.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniki świąteczne to najpopularniejszy wypiek, który przygotowujemy na coroczne Święta Bożego Narodzenia. Zazwyczaj pieczemy je nieco wcześniej, aby do samych świąt zdążyły zmięknąć. Domowe pierniczki to niezastąpiony i bardzo ważny element podczas przygotowań do świąt. Nic tak nie kojarzy nam się ze świętami, jak zapach świeżo upieczonych pierniczków. Dekoracje świątecznych pierników należy wykonać kilka dni przed świętami(...)ponieważ ich smak jest bardzo kuszący. W naszym domu nie mogą leżeć na widoku, ponieważ dziwnym trafem robi się ich coraz mniej W naszym domu za pieczenie świątecznych pierników zabieramy się już w listopadzie, zazwyczaj w połowie miesiąca. Samo ich przygotowywanie wprowadza mnóstwo świątecznego i rodzinnego klimatu. Wspólne pieczenie pierniczków to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale także
Przepiski.plIlość 50 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Alpejskie pierniczki doskonałe do jedzenia od razu po upieczeniu. Oblane płynną mleczną czekoladą i udekorowane posypką. Świąteczne pierniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIERNIKI ALPEJSKIE 2 całe jajka 2 żółtka jaj 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 łyżka sody oczyszczonej(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 120 g masła 200 g płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA PIERNICZKÓW lukier cukier puder polewa z mlecznej czekolady ozdobna posypka cukrowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon
ProstePesto.plinternecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą. Składniki: 750 dag mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 350 g miodu naturalnego 200 g masła 0,5 szklanki cukru(...)duże jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 op. przyprawy do piernika (po 40 g) 0,5 łyżeczki soli Masło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego
Salonik smakówjakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy(...)dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto
Bon Appetit MałgorzatyBoże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje. Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych(...)mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka
W kuchennym oknie Ewyspodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić(...)garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie większe. Przy tak dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołają. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić. Składniki na pierniki(...)mąki 0,5 szklanki cukru 25 g przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 130 g miodu 0,5 kostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną
Ciastkozercyroku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas! Pierniczki receptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej 200g masła o zaw. tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej(...)mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy z przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier
Sajkofanka smakuzabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl . Mój pod pierzynką z kajmaku czekoladowego, ale w zupełności wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem. Składniki na jedną foremkę keksową: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem
Apetyczna babeczkaPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 50 dag miodu 30 dag cukru pudru 20 dag margaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika(...)dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku
Świat CiastaSzybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik. Składniki: -1 szklanka cukru -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 jajko -1 łyżka kakao -4 łyżki dżemu -4 łyżki oleju -1 łyżeczka sody oczyszczonej -przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem ( np. śliwkowy
Maminek kulinarnyŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki: 40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao(...)łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji Wykonanie: Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy
Z Majeczką w kuchniszklanki cukru 250 g margaryny 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Miód, cukier i masło podgrzać w garnuszku o grubym dnie, aż do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Wystudzić. W mleku rozpuszczamy sodę. Do dużej miski przekładamy masę miodową, dodajemy mąkę, mleko z sodą, jajka(...)sól oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 tygodni. Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed świętami. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna jest
Smaczna PyzaSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 7 sztuk, śliwki 10 sztuk, cukier puder - ile potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier, przyprawa do piernika mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach - masa będzie "zważona" ale to ma tak być(...)postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem i dobrze smakuję z gruszkami, śliwkami....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświęta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy
Aga w kuchniWiemy wszyscy jak bardzo tuczące, niezdrowe i kaloryczne potrafią być nasze ulubione słodkości. Dlatego postanowiłam zrobić własne, czekoladowe ciasto, które osłodziłam duużą ilością czekolady. Oczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny
Mango PapajaJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny(...)łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniePostanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec prawdziwy, długo dojrzewający piernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka(...)śmietanki 30%, łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł
Z miłości do słodkościSpecjalnie dla Gosi postanowiłam zrobić domową przyprawę do pierników. Mimo, że mam już kupną to mogę potwierdzić że domowa jest o niebo lepsza. Wyrazista w smaku i musiałam złamać trochę smak cukrem. Dodatek cukru sprawił że jest pyszna także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę. domowa przyprawa do piernika Składniki : * łyżka cynamonu(...)ostry smak uzyskałam. Goździki , kardamon oraz anyż włożyłam do mocnego woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta. Nie jest więc potrzebny młynek by przygotować sobie domową przyprawę do piernika
Magiczne Życie MartyPiernik staropolski długo dojrzewający. Można powiedzieć, że mój apetyt na słodycze przed świętami jest na pełnych obrotach! Na Boże Narodzenie nie może zabraknąć piernika , który dojrzewa w chłodnym miejscu bardzo długo. Już czas by wykonać ciasto, pośpiesz się. A piernik jest miękki i delikatny, według prostego i starego przepisu. Delektowanie się tym piernikiem, sprawia ogromną przyjemność. Każdy uwielbia ten klasyczny(...)staropolski piernik , który smakuje wyśmienicie. Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie
Zdrowy Styl Joannypiernik z bakaliami robi się u mnie w domu na każde Boże Narodzenie. Jest bogaty w dodatki i zawsze dłuży mi się czekanie, aż wreszcie będziemy mogli go zjeść. Z Martą nie odmówiliśmy sobie przyjemności spróbowania naszego wypieku – oczywiście dla dobra strony, żeby mieć pewność, że jest godny polecenia. Dzień po upieczeniu robiliśmy zdjęcia, i kolejne kawałki piernika(...)bakaliami zniknęły w naszych ustach, przynajmniej ocalała połówka ma teraz solidną porcję polewy. Składniki na piernik z bakaliami 250 g margaryny 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki wody 4 łyżki kakao 4 jajka szczypta soli 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 100 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach
niecodziennikparyŁatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku . Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ(...)DNIKI: Piernik: masło (130 g) cukier (120 g) jajka (4 małe lub 3 duże) miód (200 g) kwaśna śmietana 18 % (200 g) mąka pszenna (280 g) kakao (10 g) przyprawa do piernika (1,5 łyżki) soda oczyszczona (0,5 łyżeczki) sól (szczypta) Ptasie mleczko: śmietanka kremówka 30% (400 ml.) galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie
RITA food channelDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić(...)musimy odpalać piekarnika Nie musimy się martwić czy ciasto wyrośnie czy nie. Będzie więc idealne również dla tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni…Słowem, same plusy;) Pierniki oczywiście musiały być oryginalne, czyli toruńskie. W tym celu przyszło mi odwiedzić ich sklep firmowy na Starym Mieście. Od progu już uderza zapach pierników przeplatany zapachem czekolady i nadzienia. Pierników
Mieszam w GarnkuAromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo smaczny i typowo świąteczny wypiek. PIERNIK: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g margaryny lub masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki wody 1 łyżka miodu MASA DO PIERNIKA: 150 g okruchów z piernika 50 g orzechów włoskich mielonych 150 g powideł śliwkowych 25 g czekolady gorzkiej 25 g czekolady mlecznej 2 łyżki śliwowicy POLEWA: 25 g czekolady gorzkiej 25 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego
https:KKuchniaMniamTaki piernik gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Przyznam się, że robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych(...)kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika :) Fakt, wymaga od nas czasu, ale zapewniam, że warto! Jeśli jednak zapomnicie w listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową . Wesołych Świąt! Składniki: (na 3 duże pierniki) Ciasto: 1,2 kg mąki pszennej 2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl
Nastoletnie Wypiekaniestole , zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Gryczane choinki piernikowe Składniki: (na 6-8 choinek) 250 g mąki gryczanej 50 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła 100 g melasy 50 g cukru 1 jajko lukier królewski: 50 g białek 250 g cukru pudru 1/3 łyżeczki soku z cytryny Mąki(...)kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić. Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio .. 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szkl.śmietany 1/2 szkl.oleju 3 jajka 2 czubate łyżki masy kajmakowej Helio dodatki: orzechy włoskie Helio orzechy laskowe Helio polewa biała Helio polewa mleczna Helio żurawina suszona Helio daktyle
Moje domowe kucharzeniePierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników . Składniki: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka sody oczyszczonej 50 g drożdży 50 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Do miski przesiałam mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i wsypałam sól. W drugiej misce zmiksowałam masło na puszystą masę
Blondynka GotujePiernik..szybki do zrobienia...z dodatkiem powideł, różnych bakalii..oblany gotową polewa Helio.. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szkl.oleju 2 łyżki miodu 10 dkg powideł śliwkowych Orzech orzechy Piątnica rodzynki Piątnica polewa dekoracyjna Helio Jajka utrzeć z cukrem.Doda
Moje domowe kucharzenieroku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić się w masę cierpliwości, liczyć się z tym, że jakaś ściana nam się zawali ( mi złamał się dach,ale na szczecie upiekłam dodatkowy) Nie ma co się poddawać jak ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem(...)Ilony <3 SKŁADNIKI : Składniki: 600 g mąki pszennej 1 jajko 250 g margaryny 250 g miodu naturalnego 150 g cukru 30 g kakao 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań) lukier królewski 1 białko jaja ok 2 szklanek cukru pudru(cukier bardzo drobno zmielony i przesiany) dodatkowo elementy ozdobne brokat jadalny
Basia w kuchniefekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej 1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty(...)lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik
Niezły Młynekzeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej przyprawy do piernika . Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i kardamonu. Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania, zajmie to nam dosłownie chwilę, a przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie(...)składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna. Przyprawa do piernika II Czas przygotowania: 10 minut Proporcje na pierniczki z 1,5 kg mąki Składniki: 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityMiałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa. Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia(...)foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić. Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPiernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników po pół łyżeczki cynamonu
Apetyczna babeczkawłaśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy(...)aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy dopiero decyduje czy ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com
RAROSSAZapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik