roku pierwszy raz będzie na święta piernik staropolski. Prawie na początku listopada nastawiłam ciasto do dojrzewania, odstawiłam do spiżarki i prawie o nim zapomniałam. Szczęśliwie siostra pochwaliła się, że będzie taki piec i dokładnie tydzień przed wigilią upiekłam swój i ja. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Wiem jednak, że wiele osób nie ma czasu na takie planowanie(...)rodzinnym zeszycie przekazywanych receptur figuruje pod nazwą biszkoptowy. Użycie piany z białek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i rośnie mocno nie tylko za sprawą dodanej sody. Podobny piernik, ale taki całkiem sauté był ulubionym ciastem mojego taty. Był jego największym amatorem, piernik na liście planowanych ciast zawsze się pojawił, pomimo tego, że czasem planowałyśmy z siostrami tak pokaźną
I tu będę miała takie teadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy piernik to idealny deser do gorącej kawy. Mięciutki, delikatny i puszysty, wręcz rozpływa się w ustach! Świąteczny piernik to świetny pomysł na deser, nie tylko w święta. Możemy go upiec w zwykły dzień, kiedy po prostu mamy na niego ochotę. Przepis na piernik jest bardzo prosty, sprawdźcie same! Poniżej zebraliśmy dla Was 15 ciekawych przepisów(...)domowy piernik, który może zagościć na Waszych stołach w tegoroczne święta a także podczas niedzielnego obiadu. Zapraszamy! 1. Wilgotny piernik z powidłami Przepis na: ilovebake (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Piernik “last minute” Przepis na: kwestiasmaku 3. Piernik staropolski Przepis na: kwestiasmaku 4. Piernik w 5 minut Przepis na: apetytnazielone 5. Rozpływający się w ustach piernik świąteczny Przepis
Damusia.plPiernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony(...)kolor dominuje w tym roku w moich wypiekach. To typowy świąteczny kolor i pięknie prezentuje się w wypiekach nie mniej na zdjęciach. Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik
codojedzeniaPrzepis na dietetyczny piernik z otrąb owsianych. Lekki i puszysty, niezbyt słodki. W sam raz dla osób będących na diecie, które mają ochotę na małe co nieco i są amatorami piernika. Dziś coś dla amatorów piernika. Piernik ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja do tego rodzaju wypieków dopiero się przekonuję i jestem gdzieś pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami. Rzadko(...)jest, to nim nie pogardzę. Przepis powstał, bo przypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam
DietologTradycyjny piernik w nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy(...)mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny
SMYKWKUCHNIPierniki i pierniczki…pachną już w niemalże w każdym domu. Pierniki czy małe lukrowane pierniczki to typowe świąteczne wypieki . Jak co roku zaczynam od wypieków pysznych pierniczków szwedzkich tak zwanych pepparkakor. Pierniczki są smaczne, kruche, nadają się do jedzenia i dekoracji. Te pierniczki są najlepsze! Piekę je bardzo często. Sprawdzony przepis na pierniki znajdziecie poniżej. Można je upiec nawet(...)kilka tygodni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki na choinkę Składniki: na około 40 pierników
codojedzeniaPrzepis na ten piernik krąży w internecie już od dawien dawna. Mnie się udało, za grosze, kupić książkę kucharską Marii Lemnis i Henryka Vitry, w której jest oryginalny przepis na ten piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się. To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje(...)tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik, to do roboty! Zdjęcie przedstawia 3 dniowe ciasto
CookYourselfJuż od kilku lat przymierzałam się do przygotowania takiego domku, ale zawsze zwyciężał brak czasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam
Z miłości do słodkościKoniec z wymówkami - nie piekę pierniczków/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie podstawowe składniki, do
kolorowotorcikowoNie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Składniki
Mechanik w kuchni;-D Czyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem! ;-) Dzisiaj pierniczyłam w kuchni
SMYKWKUCHNIOj namęczyłam się z tą chatką. Zapewne gdyby nie rada Bernadety , chatka pozostałaby w częściach. Na szczęście szpilki uratowały sytuację. Chatka nie jest
Sto kolorów kuchniCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki: ciasto
Z Majeczką w kuchniSkładniki 2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa , 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 szklanki startego na grubych oczkach kabaczka 2,5 szkl. mąki 0,5 szkl. oleju 1 1/3 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowotorcikowoPolowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje
Przysmaki KarolkiWitajcie Wiemy, że czas na piernikowe domki już minął ale naszym zdaniem dobrze udekorowany domek jest świetnym pomysłem na prezent nie tylko z okazji świat
cookplPiernik dla zbieganych. Dla tych, co nie lubią piec. Dla tych, co nie mają już czasu albo siły, ale jednak chcieliby upiec świąteczny piernik. Mam dla Was dopracowany świetny przepis na taki piernik last minute, który można zrobić na ostatnią chwilę i też będzie pysznie. szybki piernik, miękki piernik, Boże Narodzenie, pierniki, ciasta na święta polska Ilość: 1 Autor: Kasia(...)Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Piernik ekspresowy Pyszny piernik, który nie musi leżakować. Do upieczenia w ostatniej chwili. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Ciasto 125g masła 80g miodu 175g cukru trzcinowego 1 łyżka przyprawy do piernika 320g mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 200g maślanki 75g powideł śliwkowych
Pełny talerzPowoli nadchodzi czas na kompletowanie świątecznego menu. Ja baaaardzo polecam wam ten piernik sułtański. Jest niesamowicie smaczny. Blaty ciasta piernikowego przełożone kremem u mnie wersji orzechowej, a słodycz ciasta złamana jest kwaskowymi powidłami. Możemy upiec go kilka dni a nawet ponad tydzień wcześniej i przełożyć 1-2 dni przed Świętami. Wahacie się nadal? Wśród znajomych zebrał bardzo pozytywne recenzje(...)czasy wpadła mi w ręce kartka z przepisem z Olivii. Niestety nie wiem, z którego roku, ale to chyba mało ważne Tak czy siak, wybór tym razem padł na piernik sułtański. W oryginale wkremie są bakalie w tym figi czy rodzynki. To by u nas nie przeszło, bo największy miłośnik piernika, nie jada takich cudów. Dlatego u nas w kremie
Mieszam w GarnkuPożywna owsianka śniadaniowa z nutą piernikową. Płatki owsiane gotowane na mleku, z przyprawą korzenną i gorzkim ciemnym kakao. Udekorowana plasterkami banana, piernikami w czekoladzie i kostkami mlecznej czekolady. Sycące śniadanie, które dostarczy energii na długie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernikowa owsianka korzenna 5 od 9 osób Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Trudność: Łatwe Ilość 1 porcja Przygotowanie(...)Gotowanie 10 min. Kalorie 290 kcal Płatki owsiane gotowane na mleku, z gorzkim kakao oraz korzenną przyprawą piernikową. Podane z piernikami w czekoladzie i kostkami czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 30 g płatków owsianych 200 ml chudego mleka krowiego lub roślinnego 1 łyżka gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka zwykłego cukru DODATKI 2 pierniki
ProstePesto.plhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po raz pierwszy piekłam ten piernik w zeszłym roku a zbierałam się chyba z zamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny(...)ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 0,5 kg mąki pszennej orkiszowej 500 g miodu naturalnego u mnie gryczany 250 g masła 3 jajka 1,5 szklanki cukru
W garach u GosiCzas czytania: 2 min Piernik błyskawiczny, to jeden z lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej roboty konfiturą ze śliwe k z dodatkiem cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy(...)upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej, a na święta będzie idealny. Żeby piernik nie obsychał i nie kusił należy przechować go w zamkniętym pojemniku. Jeśli chodzi o przyprawy, które dodajemy do piernika można dobierać je wedle własnych upodobań, ja nie przepadam za goździkami, więc używam własnej mieszanki piernikowej, która ich nie zawiera. Zostawiam Wam wolną rękę w komponowaniu własnej
SprawdzonaKuchnia.plProsty Świąteczny Piernik z Miodem – Bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu piernik z dużą ilością miodu i korzennych przypraw. Cudownie pachnie, jest wilgotny i miękki, nie musi leżakować, od razu po upieczeniu wspaniale smakuje. Można przełożyć go powidłami śliwkowymi lub konfiturą malinową, pomarańczową. Jeśli nie chcemy robić kremu czekoladowego można go polać roztopioną, gorzką czekoladą lub posypać tylko cukrem(...)pudrem. Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Świąteczny Piernik z Miodem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 5 dużych jajek 300g płynnego, naturalnego miodu 220g masła – roztopionego i ostygniętego 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka
Mała Cukierenkahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po raz pierwszy piekłam ten piernik w zeszłym roku a zbierałam się chyba z zamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny(...)ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 0,5 kg mąki pszennej orkiszowej 500 g miodu naturalnego u mnie gryczany 250 g masła 3 jajka 1,5 szklanki cukru
W garach u GosiBoże Narodzenie to zapach pierników. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, bez którego nie ma tych Świąt, to właśnie piernik. Jeśli dodatkowo piernik jest przekłądany domowymi powidłami i lukrowany lub pokryty czekoladą, to jestem w niebie Dzisiaj zapraszam na szybką wersję – krajnkę piernikową. Taki klasyczny piernik czy ciasto na pierniczki, powinno najpierw leżakować w lodówce, potem po upieczeniu mięknąć(...)pudełku z dodatkiem jabłka lub wody. Takie prawdziwe pierniki, powinniśmy upiec dobre 2 tygodnie temu. Jeśli jednak nie mieliśmy czasu wcześniej na upieczenie pierników lub po prostu nie lubimy twardych pierników, to przychodzę z odsieczą w postaci krajanki piernikowej. krajanka piernikowa Krajanka piernikowa wychodzi miękka, ładnie wyrasta, nie wysycha i nie twardnieje. Ja wypatrzyłam przepis na nią jakieś dwa lata
Mieszam w GarnkuJeden z najbardziej chwalonych pierników. Wszyscy dookoła się nim zachwycają i chyba każdy o nim słyszał. W zeszłoroczne Święta zrobiłam go i ja, żeby przekonać się czy ten fenomen jest zasłużony. Jeśli chodzi o smak ciasta, to jest to faktycznie taki tradycyjny piernik. Bardzo smaczny, ale… jeśli chodzi o mnie, to chyba jednak wolę innego rodzaju ciasta. To oczywiście(...)przygotowania. 500 g miodu 1 szkl. cukru 250 g masła 3 jajka 1 kg mąki 1/2 szkl. mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. przyprawy do piernika Warstwa orzechowa: 450 g mielonych orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni
Smaki Na TalerzuPierniczki ‘last minute’ – zrobione nawet na dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś(...)ręcznie. Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód i razem podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do misy miksera przesiewamy 220g mąki pszennej, mąkę żytnią i cukier puder. Wsypujemy sodę, przyprawę do piernika i kakao, wszystko razem dokładnie mieszamy. Do kubeczka wkruszamy świeże drożdże – dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru i łyżkę naszykowanej w misie miksera mieszanki z mąką. Rozcieramy drożdże z dodatkami
Karo in the Kitchenwyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik ten możecie(...)przygotować na dzień lub dwa przed Świętami. Spokojnie zdąży się przez ten czas "przegryźć". Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego
kolorowotorcikowoPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze jest skorzystać(...)minimum tydzień przed Wigilią. U nas w domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą piernik, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas. PS. Zdarzało mi się już przygotowywać piernik świąteczny dojrzewający 4 tygodnie, także był wyśmienity. Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - składniki 2 szklanki miodu (około 600 g) 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamacie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto(...)może wyjść z marchewką. Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości. Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić
Mieszam w Garnkupierwszy pierniczki z tego przepisu piekłam rok temu. Byłam ciekawa smaku, bo nie robiłam jeszcze piernika czy też pierniczków z ciasta dojrzewającego, czyli leżakującego sobie w chłodzie naszej lodówki ponad miesiąc. Upiekłam pierniczki na początku grudnia, żeby spokojnie zdążyły zmięknąć i żeby nacieszyć się atmosferą Świąt. I wiecie co, musiałam od razu zagniatać kolejną porcję, bo pierniczki były tak pyszne(...)rozeszły się w mgnieniu oka. Na Święta zatem piekłam nową partię, bo po pierwszej, zostało wspomnienie. Może w tym roku uda mi się z ciasta zrobić duży, gustowny piernik przekładany powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam to ciasto
Mieszam w GarnkuWigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski. Ten też jest pyszny i ma bardzo ważną zaletę, można go zrobić szybko i od razu jest miękki. Z tej ilości składników można zrobić 2 duże podłużne pierniki. Lub tak jak my robiłyśmy z mamą(...)mniejszych tortownicach. Składniki : 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru około 375 g 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 200 ml śmietany przyprawa do piernika 250 g masła 400 g miodu Dodatkowo: powidła czekośliwka marcepan Polewa czekoladowa: 320 g masła 4 czekolady (gorzkie lub słodkie zależnie jak lubimy my z mamą dajemy na ogół
Lili w kuchniPyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować! Uwaga(...)upiekłam piernik w foremce półokrągłej (ćwibakówce) aby uzyskać widoczny na zdjeciu efekt wizualny. Oczywiście można po prostu upiec piernik w zwykłej keksówce, a później przekroić go na pół, przełożyć połową jabłek a resztę wyłożyć na wierzch. SKŁADNIKI: Piernik: (na formę ćwibakówkę ok 10x34cm lub keksówkę 12x25cm) 125 g masła/margaryny 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki
Kto ugości moich gości?Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/ma
UgotujmyTo.pl