piernik - 7416 przepisów (strona:25/495)

9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 311

standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 duże jajka ekologiczne Wykonanie: LINK TUTAJ 2. PIERNIK Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia? SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIK STAROPOLSKI - 200 g masła - 150 g miodu - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 15 g kakao - 3 szczypty kardamonu(...)mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła JAK ZROBIĆ LUKIER NA PIERNIKI? LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy

SMYKWKUCHNI
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 163

Piernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż zajadają się nim wszyscy. Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Przepisów na ciasto piernikowe jest wiele. W przyszłości podzielę się z Wami tymi pozostałymi, które znam. Przepis na dzisiejsze ciasto należy do tych z gatunku łatwych. Jeśli chodzi o użyte składniki(...)bardzo wyrafinowane. Nie oznacza to jednak, iż ciasto nie jest smaczne a wręcz przeciwnie. U mnie w domu wszyscy uwielbiają ten rodzaj piernika. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Składniki. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego

mecooks
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 147

Katarzynki, smaczne, beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii(...)czekolady w lodówce się chłodziły i po zastygnięciu, w mazurek się zamieniły.  Składniki na podłużną formę ok. 35/10 cm: 100 g  Toruńskich Pierników „Katarzynki” (6 szt. – 1 opakowanie pierników), 200 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 150 g słodkiej śmietanki 30%, 20 g masła, garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny, garść migdałów, płatki, w kostce, ponadto

Moniki Smakołyki
PIERNIK STAROPOLSKI 136

Święta coraz bliżej, a na stole nie może zabraknąć dobrego piernika. W tym roku u mnie będzie brylować piernik z najnowszej książki Lidla „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Pawłem Małeckim. Ten piernik staropolski posmakował mi tak bardzo, że postanowiłam go przygotować jeszcze przed Świętami. Najfajniejsze jest(...)możecie go upiec już teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:). PIERNIK STAROPOLSKI /keksówka 32×10 CIASTO 200 g masła 150 g miodu 40 g przyprawy do piernika 15 g kakao

Pieguskowa Kuchnia
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 248

przypominać – jesteśmy przekonani, że to celowy zabieg twórców Jednym z dań przedstawionych w znalezionych zapiskach jest placek korzenny na miodzie, który jest bardzo zbliżony do przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Receptura wskazuje na zaledwie kilka dni, które wyrobione ciasto musi przeleżeć w zimnym miejscu. Stwierdziliśmy jednak, że zastosujemy procedurę podobną do tradycyjnego piernika dojrzewającego i przetrzymamy ciasto co najmniej(...)będziemy się wspomagać dodatkiem sody). 4-6 tygodni to optymalny czas leżakowania, ale do Świąt mało czasu, dlatego zdecydowaliśmy zaryzykować. Efektami podzielimy się kilka dni przed Wigilią, tak aby piernik zdążył zmięknąć – jeśli macie odwagę godną Wiedźmina, zachęcamy Was do przeprowadzenia tego eksperymentu razem z nami! W polskiej recepturze, w grze podano dawne miary, typu kwaterka (w anglojęzycznej wersji

Nerds Kitchen
Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 274

dziecka uwielbiam pierniki. Ten zapach unoszący się po domu… aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli je zjeść. A potem po cieście zostawały już tylko słodkie okruszki Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest(...)idealny nie tylko na świąteczny stół, ale i do codziennej herbaty. Warto zjeść go w rodzinnym gronie. Aromat piernika, wilgotność konfitury i radosne rozmowy. Dla mnie nie ma nic lepszego. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki – przygotowanie. Wszystkie składniki mieszamy w misce bez użycia miksera. Szybki

Słodkie okruszki
Piernik z kremem czekoladowym 253

świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik krakowski 26

piernik ostatnio mnie przrśladował :)  W internecie wszędzie pokazywał mi się piernik krakowski, mąż kupił przyprawę do piernika,  a na opakowaniu przepis na piernik krakowski.  Nie miałam wyjścia, wzięłam miskę i ukręciłam ten piernik krakowski.  Piernik jest szybki i prosty w wykonaniu, także jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest dla Was. Jeśli myślicie(...)pierniku na święta, to ten możecie zrobić na ostatnią chwilę.  Jest smaczny, i miękki nawet po kilku dniach  od upieczenia. Składniki: 2 jajka 200 g. cukru  1 szklanka mleka (250 ml) 400 g. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżka kakao 40 g. przyprawy do piernika  4 łyżki powideł  120 g. masła

Agusiowe smakołyki
Piernik dojrzewający II 26

Piernik dojrzewający II to już druga propozycja ode mnie na piernik dojrzewający . Wspaniale aromatyczny, mięciutki i przepyszny. Tym razem połowa z chałwą , a połowa z marcepanem , no i oczywiście z domowymi powidłami Lepiej już chyba być nie może Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 kg mąki tortowej 1 2/3 szklanki miodu 2/3 szklanki cukru 100 g masła 125 g smalcu(...)jajka 4 łyżeczki sodki 200 ml mleka 60 g przyprawy do pierników Przygotowanie: Miód, cukier, masło i smalec podgrzewam i rozpuszczam w garnku. Mąkę mieszam z przyprawą do pierników. Mleko lekko podgrzewam, musi być letnie. Do mąki dodaję mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski

Słodki sentyment
Szybki piernik francuski Pain d’épices 37

Piernik francuski Pain d’épices to proste ciasto miodowe, które wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Kiedyś był rodzajem chleba na zakwasie, który dojrzewał przez kilka miesięcy. Z czasem zaczęto dodawać do niego spulchniaczy, aby ten proces był szybszy. Czy francuski Pain d’épices przypomina nasz polski piernik? Dla mnie smakuje jak przepyszne, miodowe, miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne pieczywo. Moja rodzina(...)uwielbia. Piernik francuski Pain d’épices świetnie smakuje z konfiturą, ale u mnie zazwyczaj pojawia się polewa czekoladowa, bo taką wersję uwielbiam wraz ze swoją rodziną. Koniecznie wypróbujcie ten przepis nie tylko na święta. Tym ciastem możecie zajadać się nawet na śniadanie. Wtedy już polecam konfiturę. Smacznego! Ps. Uprzedzając pytania. Tak, w przepisie nie ma jajek. Forma

Di gotuje
Piernik 46

Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu piernik bez miodu, który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera(...)oraz kilka porad. Piernik SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka powideł śliwkowych 1 szklanka mleka 10 g cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao ½ szklanki oleju SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g masła 80 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Uwagi do przepisu: Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Piernik przekładany masą krówkową 32

Piernik to cudowny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na pyszny piernik przekładany masą krówkową, który nie tylko pięknie wygląda, ale i niesamowicie smakuje. Piernik jest mięciutki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Dodatek masy krówkowej dodaje mu charakteru i wyrazistości. PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS Składniki 300 g mąki pszennej 130 g masła(...)jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki powideł śliwkowych 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa 60 ml śmietanki kremówki 20 g kakao 20 g masła 20 g cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo 1 mała puszka masy krówkowej Przygotowanie 1. W rondelku roztopić masło

Alle Dobre!
Piernik dojrzewający II 36

Piernik dojrzewający II to już druga propozycja ode mnie na piernik dojrzewający . Wspaniale aromatyczny, mięciutki i przepyszny. Tym razem połowa z chałwą , a połowa z marcepanem , no i oczywiście z domowymi powidłami Lepiej już chyba być nie może Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 kg mąki tortowej 1 2/3 szklanki miodu 2/3 szklanki cukru 100 g masła 125 g smalcu(...)jajka 4 łyżeczki sodki 200 ml mleka 60 g przyprawy do pierników Przygotowanie: Miód, cukier, masło i smalec podgrzewam i rozpuszczam w garnku. Mąkę mieszam z przyprawą do pierników. Mleko lekko podgrzewam, musi być letnie. Do mąki dodaję mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski

Słodki sentyment
Piernik staropolski długo dojrzewający. 79

Tradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami. Ciasto wymaga leżakowania przez minimum 3 tygodnie. Najczęściej jest przekładany powidłami i marcepanem, ja lubię również polać go polewa czekoladowa. Ciasto nadaje się również do zrobienia pysznych pierniczków. Składniki: 500 g miodu 130 ml mleka 2 szklanki cukru 250 g masła(...)maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika 3 jajka Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnuszku rozpuścić miód, masło i cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić na chwilę na bok. Do dużej miski przesiać mąke, dodać do niej sól, sodę i przyprawę do piernika. Lekko

Pani M - kuchnia smakowita