Przepis na przepyszny, piernik biszkoptowy zaczerpnęłam z zeszytu Babci Zosi. Piernik to obowiązkowe świąteczne ciasto, które po prostu musi znaleźć się na naszym stole. Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego(...)prostu używać. Piernik biszkoptowy zaraz po upieczeniu jest mięciutki i puszysty. Jednak to w kolejnych dniach jest najsmaczniejszy. Staje się wtedy mniej puszysty, taki bardziej tępy, co zdecydowanie ułatwia krojenie na cienkie kawałki. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje 15 min. Składniki ubijamy mikserem, jedynie
Rusty ForkPierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie(...)dekorujących świąteczne napoje. Można je upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Pierniczkowe cappuccino: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika spienione mleko (aby się prawidłowo spieniło musimy je najpierw podgrzać) szczypta cynamonu do oprószenia Domek z piernika: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki sody
Poezja smakuDziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Są to ciastka, które potrzebują 2 lub więcej dni, żeby w pełni nadawać się do jedzenia (choć chrupiące też dają radę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć(...)będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy 2016-12-15 16:33:30 Porcje 25 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki suche 110 g drobnej mąki z ciecierzycy 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku
Powiedz dietom niePiernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą. ciasto na gwiazdę: 250 g mąki pszennej 250 g cukru pudru 200 g masła 1 cytryna 50 g smalcu 2 łyżki spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj wielkość M piernik: 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 50 g masła(...)łyżka smalcu 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka kakao 1 łyżka czubata przyprawy do piernika 3 jaja wielkość M 1/2 szklanki śmietany 36 % Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka masła Gwiazda: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie
wesoła kuchniaroku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów(...)łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła pół szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 1 łyżeczka soku z cytryny W garnku podgrzać masło i miód. Mieszać co jakiś czas i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Masło z miodem wymieszać
Bulliomojego domu. Sam wykrawacz ma bardzo uniwersalny kształt, przez co będzie mi służył nie tylko w okresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu(...)niemieckim i angielskim, a gdzie polski? Jednak poszperałam trochę w sieci i ogarnęłam temat. Dzięki temu mogę Wam powiedzieć jak ja tworzyłam dekoracje z tych szablonów. Na początek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy . Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing
Blondynka Gotujekolejna wariacja na temat tiramisu. Tym razem w wersji bardzo świątecznej, a mianowicie piernikowej :) Deser zasmakuje każdemu miłośnikowi tego włoskiego przysmaku. Biszkopty zostały zastąpione piernikiem (w moim przypadku kawowym, który jest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt(...)także kiedy tylko dusza zapragnie :D Składniki (na ok. 6 porcji): ok. 300 g piernika (użyłam piernika kawowego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 350 ml śmietany 30% (schłodzonej) 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać troszkę więcej) ok. 2-3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki gorącej wody
MyCookBook.plgrudnia więc szukałam sposobu co by tu wcześniej zrobić w razie gdybym rzeczywiście urodziła w Boże Narodzenie. Instrukcja dla mojej mamy była taka: "W tej misce jest piernik. Jakbym zaczęła rodzić to przełóż go na blachę i upiecz ok. 20 grudnia :)". W końcu upiekłam go sama, bo dzidzia się nie spieszyła, nie mniej jednak bardzo nam zasmakował także(...)roku będzie powtórka. Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy
Mania Wypiekaniatemat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie(...)wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać
My simple kitchenksiążce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie(...)tylko. Składniki: 120g margaryny 5 dużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo
Smakowy RajDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta. Piernik wyśmienity - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł śliwkowych - 4 łyżeczki(...)przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki gorzkiego kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 pełne łyżki kawy Inki - 250 ml (1 szklanka) mleka - 2 jajka - 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej Przełożenie: - kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: - 1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Kuchcik gotujeZapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, którego jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ta harmonijna kompozycja smaków doskonale łączy w sobie słodycz pierników, delikatność bananów oraz kremową konsystencję śmietany, tworząc niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Gotowy w mig, deser jest doskonałym wyborem na szybką przekąskę lub słodki akcent po obiedzie. Film: Składniki(...)porcje: 200 g małych ciastek pierników bez nadzienia 3-4 banany 400 ml śmietany 36% opcjonalnie 6 kostek startej na tarce o dużych oczkach czekolady Przepis: Ciastka pierniki przekrawamy wzdłuż na pół. Banany kroimy w plastry. W misce umieszczamy śmietanę kremówkę i chwilę ją ubijamy ale nie na sztywno. Na małym talerzyku układamy pokrojone pierniki w kształcie koła. Pierniki polewamy
Smakowite DaniaPyszny, prosty i szybki w przygotowaniu piernik bez miodu, który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 10 g cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao Porada. Możesz wymieszać jedną płaską łyżeczkę cynamonu z płaską łyżeczką przyprawy do piernika, co wzmocni smak ciasta. Po wymieszaniu sypkich składników dodaję pełną szklankę powideł śliwkowych. Porada. Szklankę powideł śliwkowych możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wbijam trzy całe jajka, wlewam szklankę mleka
Zasmakuj KuchniŚwiąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, ale to właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie(...)sobie spokojnie dojrzewać, a my będziemy ogarniać przedświąteczne przygotowania. Moim zdaniem to najwspanialszy piernik. Są w nim aromatyczne korzenne przyprawy, słodki miód i ciemne kakao, czyli wszystko, co kocham. Dla urozmaicenia dodatkowo przekładam piernik dżemem albo jakąś konfiturą. Myślę, że warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. A na koniec dodam, że taki piernik
Na kulinarnym poligonieŁatwy piernik z masą grysikową to pyszny świąteczny wypiek, idealny na wigilijny stół. Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno zauroczy nie jedno podniebie. Jest to wyjątkowo smaczne, rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. składniki na formę 30 cm x 12 cm ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g ) 1,5 szklanki mleka ( szklanka 250 ml ) 120 ml oleju 3-4 łyżki powideł śliwkowych masa grysikowa 500 ml mleka 6-7 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Smakowite Dania