piernik - 7329 przepisów (strona:26/489)

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 128

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią(...)domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas. PS. Zdarzało mi się już przygotowywać piernik świąteczny dojrzewający 4 tygodnie wcześniej. Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - składniki 2 szklanki miodu (około 600 g) 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem), 2 lub 3 jajka pół litra śmietany

Cztery Fajery
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 158

Święta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie(...)nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka

Kuchnia MagdaLeny
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 270

Jeżeli chcecie spróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki(...)przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao). Składniki na 2 blaszki pierników: 3/4 szklanki mąki gryczanej (150 g) 1/2 szklanki mąki ryżowej (100 g) 1/2 szklanki mąki jaglanej (70 g) 2 jajka 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g) 5 łyżek masła

Ugotować
Piernik przekładany kremem i powidłami 371

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 111

Wilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi(...)STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast. Drukuj Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym Składniki Ciasto 2 jajka

Mieszam w Garnku
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 152

Trzask ognia w kominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki(...)śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej

mojewypiekiinietylko
Piernik przekładany powidłami i kremem 296

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski 185

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów

Domowa Cookierenka Agi
piernik na już! szybki i pyszny 134

Olaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski ...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika bardzo szybko, tak więc albo gdzieś(...)Wigilii :) Najlepiej również smakuje pierwszego dnia, aczkolwiek drugiego też jest pyszny, nie wiem jak trzeciego, bo żaden kawałek trzech dni nie przetrwał :) To chyba o czymś świadczy, nie? :) SZYBKI PIERNIK przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~2 jajka ~3/4 szklanki jogurtu naturalnego ~100g miodu ~1/2 szklanki cukru trzcinowego ~4 łyżki oleju/roztopionego masła ~130g mąki pszennej ~120g mąki pszennej razowej/żytnej

chili & sugar
Choinki i Domki z Piernika 127

Pierniki z których zrobiłam choinki i domek upiekłam z tego samego przepisu co pierniczki z witrażykami. W zeszłym roku też robiłam domki, ale te wyszły dużo lepiej. Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek(...)zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z  ½ kg mąki i   ½ łyżeczki sody. Składniki na piernik: 2 kg mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej

Mama Gotuje
Piernik Dominy 142

dostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :) Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej przepisy wykorzystał :) Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze Shreka, a zaraz potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie  - " Wielbłądku upieczesz(...)Otóż nie upiekę, bo.... - nie mam przyprawy do piernika - na dworze jest ponad +30 stopni w cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mięciutkie pierniczki Katarzynki 40

Pyszne świąteczne pierniki Katarzynki Czy Katarzynki to pierniki? Tak, pierniczki Katarzynki bez tłuszczu tak mówi legenda. Świąteczne pierniki miękkie zaraz po upieczeniu, w odpowiednich warunkach przetrwają do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki Katarzynki przepis na łatwe, miękkie i puszyste ciasteczka korzenne. Jak upiec pierniki katarzynki aby były miękkie? Toruńskie pierniki Katarzynki Jak głosi legenda Katarzynki swoją nazwę biorą od świętej Katarzyny(...)końca listopada, kiedy to właśnie zaczynano wypiekać świąteczne pierniki. Oryginalny przepis na toruńskie Katarzynki, nie wiem jak inni, ale ja osobiście nie lubię pierników z mąki żytniej. A tradycja mówi: Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego cd Pierniki

Dieta moja pasja
Piernik łyżką mieszany 175

Pierniki to takie szczególne ciasta, które kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia i w tym okresie najczęściej je pieczemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na niezwykle prosty piernik łyżką mieszany . Jest to ciasto, które możemy upiec w ostatniej chwili przed świętami. Robi się go błyskawicznie, a na jego przygotowanie poświęcimy zaledwie 15-20 minut + czas pieczenia w piekarniku(...)Robiąc piernik łyżką mieszany nie potrzebujemy miksera, tylko dwie miski, drewnianą łyżkę lub szpatułkę i foremkę. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre, następnie łączymy je razem, przekładamy do foremki i do piekarnika. Prawda, że proste? Więc każdy powinien sobie poradzić z upieczeniem takiego ciasta na święta. Aby piernik łyżką mieszany wpisał się w klimat świąteczny

Danka Pichci
Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka 25

Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Gmina Dębica Jak powszechnie wiadomo, piernik i powidła to para idealna. Zwykle używa się ich do przełożenia warstw upieczonego piernika, ale bywa i tak, że powidła są jednym ze składników samego ciasta. Dzięki temu piernik jest bardziej wilgotny i ma lekko śliwkowy posmak. Proponuję również posmarować cienko powidłami wierzch upieczonego piernika przed polaniem(...)polewą. Podkreśli to śliwkowy smak piernika. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne wędrówki po Gminie Dębica”, wydanej przez Gminę Dębica. W oryginale jego nazwa to piernik z migdałami. Piernik z powidłami – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę 35x11 cm: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej (około 300 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao

Trzeci talerz
Piernik długodojrzewający – z orzechami i suszonymi śliwkami 25

Dziś przepis, który testowałam w zeszłym roku. To trochę taki piernik staropolski , ale w ciut innym wydaniu. Piernik długodojrzewający, jak sama nazwa wskazuje, nabiera smaku wraz z każdym dniem leżakowania. Samo ciasto przygotowujemy na kilka tygodni przed świętami i odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie w piwnicy). Tydzień przed świętami pieczemy w keksówce dwa pierniki, by w Święta cieszyć się(...)idealnym piernikowym smakiem. Im dłużej taki piernik „stoi”, tym staje się coraz bardziej miękki, wprost rozpływa się w ustach. Ja kupiłam już takie gotowe, posiekane orzechy laskowe i migdały, ale uważam, że lepiej będzie samemu pokroić na grube kawałki orzechy włoskie – będą bardziej wyczuwalne. Ciasto zarobiłam 15.11. Piernik piekłam dokładnie tydzień przed Wigilią. 250 g miodu (prawdziwego

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania