piernik - 7305 przepisów (strona:27/487)

Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 38

Piernik, sernik, makowiec, czy keks – to ciasta, które często królują na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Które z nich koniecznie powinny się znaleźć na naszym talerzu i dlaczego ? Co mówi o tym tradycja? Piernik świąteczny Tradycja pieczenia pierników sięga starożytnej Grecji. Już wtedy Grecy zajadali się podczas uroczystości korzenno-miodowymi wypiekami. Z kolei w Polsce umiejętność pieczenia piernika odnotowana(...)jest w kuchni starosłowiańskiej. Receptura tamtejszych pierników była dość prosta. W ich skład wchodziły: miód, mąka żytnia i pszenna, spirytus, potaż używany do spulchniania ciasta, jak również: goździki, cynamon, kardamon, pieprz, imbir i anyż. Tego typu piernikowe ciasto miało dość twardą konsystencję i trzeba było sporo siły, by je porządnie wygnieść a potem ubić. Pierników nie pieczono od razu. Ciasto

Słodkie okruszki
Sernik z musem piernikowym 25

doskonałe ciasto ze świątecznym akcentem. Prosty i bajecznie smaczny sernik z musem piernikowym wręcz idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mogą zdecydować się czy wolą piernik czy też może sernik. Ciasto z poniższego przepisu łączy w sobie to co najlepsze w obu z tych wypieków. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type(...)wielu osób święta to festiwal ciast i faktycznie, zarówno wielbiciele klasyki, jak i nowoczesności mają do wyboru wiele opcji spośród bożonarodzeniowych propozycji. Oczywiście trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika (np. piernik dojrzewający piernik dojrzewający lub szybki piernik , makowca lub sernika (np. wiedeński , cytrynowy lub z gotowany . W wielu domach przygotowuje się również keks orzechowiec lub nieco mniej tradycyjne ciasta

okolicepalnika.pl
Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? 20

ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie(...)blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią. Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie piernika staropolskiego składa się z kilku etapów: 6-8 tygodni przed trzeba wyrobić ciasto, po tym czasie

Rozdomowiona
Piernik last minute z kremem grysikowym 82

zdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową.   Piernik last minute(...)kremem grysikowym robi się bardzo szybko i prosto, serdecznie go Wam polecam na świąteczny stół.   Piernik last minute z kremem grysikowym Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na foremkę 12 x 30 cm Składniki Piernik: 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru trzcinowego 220 ml mleka 2 jajka 3 łyżki powideł 1 płaska

Kulinarne przygody Gatity
Piernik kawowy - kuchnia podkarpacka 74

Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący, miękki, najlepszy! :) W Mokrzcu pod Pilznem panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilzneńskie” pieką na święta piernik kawowy. Jest mięciutki i pulchny, ale jednocześnie dobrze się kroi i trzyma kształt. Kawa dodana do surowego ciasta sprawia(...)ciemniejsze” w smaku, co doskonale komponuje się z miodem i korzennymi przyprawami. Przepis znalazł się w wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki. Książka kucharska”. Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 1 szklanka miodu 4 jaja 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika

Trzeci talerz
Piernik dojrzewający 45

Jeśli kochacie pierniki , to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a to nieprawda. Ciasto robi się szybko, a czas dojrzewania kompletnie nas nie zajmuje. Zapisz sobie datę odstawienia piernika i możesz o nim zapomnieć na kilka tygodni Ciasto powinno dojrzewać od 3-6 tygodni(...)chłodnym pomieszczeniu. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej aromatyczny piernik. Mój stał po prostu w lodówce. Składniki: 1 2/3 szklanki miodu ½ szklanki cukru 5 szklanek mąki pszennej typ 500 2 1/3 szklanki mąki żytniej typ 720 6 łyżeczek sody 60 g przyprawy do piernika 200 ml ciepłej wody Dodatkowo: 500 g powideł śliwkowych Uwaga: szklanka 200 ml Miód i cukier zalewam

Słodki sentyment
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 78

Kochani dziś obiecany post, piernik staropolski krok po kroku. Przepis na ciasto podałam Wam już wcześniej, ponieważ musi poleżakować w lodówce około 5-6 tygodni a na kilka dni przed świętami należy go upiec. Piernik jest przepyszny, miękki, pulchny, o wyraźnym korzennym smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowuję go już kilka lat i zawsze szybko znika ze stołu(...)Przepis na ciasto na piernik staropolski  tutaj . Ciasto po wymieszaniu jest dość luźne, ale kiedy odpocznie swoje w lodówce staje się zwarte i elastyczne, można je swobodnie rozwałkować.  Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę

Zrób to smacznie
Piernik z nadzieniem śliwkowym 81

Opis Piernik z nadzieniem śliwkowym: Piernik z nadzieniem śliwkowym to mój hit na świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik(...)świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
MIĘKKIE PIERNIKI NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI) 79

Przepis na ciasto na piernik staropolski dojrzewający podałam Wam już jakiś czas temu w osobnym poście ( przepis tutaj ). Dziś już najwyższa pora była upiec blaty na tenże piernik, a z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić(...)ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy  Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki

Zrób to smacznie
Piernik z suszonymi śliwkami 111

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI: 480 g mąki 200 g cukru 30 g kakao 150 g suszonych śliwek HELIO

Zasmakuj Kuchni
Piernik staropolski. 99

Już od roku, zbieram się do napisania tego przepisu :) Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny(...)tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto

Agusiowe smakołyki
Piernik przekładany 131

zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem, ale jestem przekonana, że upieczony w ostatniej chwili też będzie wybornie smakował. Składniki(...)jajka 5 łyżek cukru szczypta soli 150 ml oleju 160 g płynnego miodu 180 ml mocnej i chłodnej kawy 370 g mąki typu 720 45 g przyprawy do piernika 20 g kakao 9 g proszku dopieczenia płaska łyżeczka cynamonu ok. 400 ml powideł śliwkowych ok. 200 ml jasnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z mirabelek i jabłek ) Keksówkę wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 94

takie jednodniowe przesilenie wynikające z nagłej zmiany temperatur o kilkadziesiąt stopni i brak gozitańskiego słońca. Bo śnieżny klimat to całkiem piękny klimat. Ale inny niż ten w ostrym słońcu. Piernik z fasoli jest ciężki, mocno brownie ale przy tym ma dobry skład. Jeśli zrobi się suchy możesz go ugrillować lub usmażyć na maśle i wtedy już fit nie będzie. Możesz(...)podać z musem z jabłek i masła orzechowego i pigwy. Możesz dodać jogurt, maliny i karmelizowaną żurawinę z syropem klonowym. W każdym razie w takim towarzystwie ten fit piernik z fasoli robi się całkiem ciekawą i niebanalną propozycją. Tak według mnie.  Składniki na piernik z fasoli (wersja fit, sam piernik): 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej  2 jaja

Mango Papaja