piernik - 7416 przepisów (strona:29/495)

SEKRETY UDANEGO PIERNIKA 144

Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy(...)chłodne miejsce nawet na 3 - 4 tygodnie. Jest to tak zwany piernik dojrzewający.  Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady

Ciastka - domowe słodkości
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 183

pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje podniebienie. I w tym roku nie będzie inaczej!😋 Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię(...)dodatkowo wpływa na walory smakowe!  Po upieczeniu jest lekko twardawy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa 😉 Piernik*: * mąka żytnia 720- 3 szklanki * miód- 1 szklanka (około 300 g) * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * kakao

Kraina Miodem Płynąca
Piernik staropolski, część pierwsza 155

Nigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał, że przepis odkładałam na bliżej nieokreślone kiedyś ... W tym roku jednak postawiłam go sobie za punkt honoru. W końcu jego smak jest absolutnie wyjątkowy, prawda...? A właśnie po takie najchętniej sięgamy w Święta. Skąd(...)wszystko razem zmiksować, przykryć miskę, odstawić do lodówki lub spiżarki (ta opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy.  Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste pierniki 165

wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej dietetyczną wersją, przygotowała ciasto z 2 porcji więc w tym przypadku wyszły miliony pierników! ;) nawet nie wiem ile godzin nam to zabrało, siedziałyśmy do 22 wałkując, wykrawając i piekąc pierniki. ale wiecie co? uwielbiam to! ;) wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie(...)lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyki oliwy z oliwek 0,5 szklanki płynnego miodu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę 13

Piernik na ostatnią chwilę -w sam raz dla zabieganych na Święta. Do przygotowania piernika użyłam oleju rzepakowego, dzięki niemu ciasto jest miękkie, wilgotne, dłużej zachowuje świeżość.    Polecam również inne przepisy na pierniki: Miękkie pierniczki z nadzieniem  Piernik na kwasie chlebowym Pierniczki na choinkę Nadziewane pierniczki (jak alpejskie) Piernikowe choinki Lebkuchen   Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę Składniki(...)200ml mleka 180g cukru 70g miodu 125ml oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do piernika 320g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mleko podgrzać z cukrem i miodem, wymieszać, żeby się rozpuściły. Dodać przyprawę do piernika. Ostudzić, mleko ma być lekko ciepłe. Mąkę, kakao i sodę przesiać. Oddzielić żółtka

Obiad gotowy
Piernik staropolski (ciasto) 37

Najlepszy wśród pierników! Ale kryje się za nim pewna tajemnica. Okazuje się, że przepis na piernik staropolski jest błędnie przypisywany Lucynie Ćwierczakiewiczowej (w każdym razie w jej książkach nie ma takiej receptury). Tak naprawdę przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W kuchni staropolskiej i przy polskim stole". A żeby było ciekawiej, tych dwoje to jest pseudonim pewnego(...)muzykologa, prawdziwe nazwisko którego to Tadeusz Żakiej. Tak czy siak przepis jest sprawdzony, znany i lubiany, a piernik wart każdej chwili oczekiwania. To już najwyższa pora żeby nastawić ciasto na piernik, ponieważ musi ono leżakować od 4 do 6 tygodni.    Polecam również inne przepisy na pierniki: Miękkie pierniczki z nadzieniem  Piernik na kwasie chlebowym Pierniczki na choinkę

Obiad gotowy
Piernik marchewkowy 40

Piernik marchewkowy sprawdzi się idealnie na Święta Bożego Narodzenia. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/piernik-marchewkowy-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/piernik-marchewkowy-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/piernik-marchewkowy-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 du\u017ce marchewki,\r","2 szklanki m\u0105ki,\r","3\/4 szklanki oleju,\r","1\/2 szklanki cukru pudru,\r","3 jajka(...)u0142y\u017cki przyprawy do piernika,\r","2 \u0142y\u017cki kakao,\r","\u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia,\r","\u0142y\u017ceczka sody\r","s\u00f3l"],"name":"Piernik marchewkowy","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasta","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Marchewk\u0119 obra\u0107 i zetrze\u0107 na tarle o ma\u0142ych oczkach.\r","Jajka, olej i cukier zmiksowa\u0107 razem.\r","Doda\u0107

Bardzo Gruby Smok
Piernik staropolski długodojrzewający 49

Ciasto, którego absolutnie nie może zabraknąć na świątecznym stole! :) Przedstawiam przepis na klasyczny piernik długodojrzewający, przekładany powidłami i oblany polewą z mlecznej czekolady :) Składniki (na 3 pierniki o wym. 11x25 cm): 250 g. masła 500 . miodu 220 g. cukru 1 kg. mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao(...)większym rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do zagotowania. Odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej do dużej misy. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon, kakao i sól. Wymieszaj dokładnie. W mleku rozmieszaj sodę oczyszczoną. Do misy wbij jajka, wlej mleko z sodą oraz przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do szklanej

Delicious Place
Piernik – pyszny i prosty przepis 138

Pyszny i prosty przepis na piernik Dziś mam dla Was przepis na pyszny, aromatyczny piernik . Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonały na święta. My uwielbiamy pierniki A jak jest u Was? Przepis na świąteczny piernik jest naprawdę prosty. Ciasto robi się wyjątkowo szybko i równie szybko znika ze stołu. Zostają tylko słodkie okruszki Polecam Wam też prosty przepis(...)piernik z miodem . Spróbujcie. Kto się skusi? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka naturalnego kakao 100 g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 150 g cukru 3 łyżki miodu 2 jajka M 2 pełne łyżki żurawiny (można pominąć) 3 łyżki dżemu – u mnie dżem z jagody kamczackiej, sprawdzi się

Słodkie okruszki
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 103

nieco składnikami w zależności od regionu. I tak w Reims używano tradycyjnie mąki żytniej, a w Dijon pszennej, co także wpływało na smak końcowego wypieku. Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat. Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie przyspieszyło(...)jego produkcję. Tak, jak wiele jest receptur na polskie wypieki świąteczne, tak i we Francji jest z czego wybierać. Najczęściej możecie spotkać tam bochenki piernika na mące żytniej, jednak ja zdecydowanie skłaniam się ku tej pszennej, która rozłożyła mnie na łopatki ♥ Cudnie miodowy, puszysty, o intensywnym, korzennym aromacie i mandarynkowym posmaku, który zamknęłam w lekkiej maślanej polewie (ale możesz polać

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 68

Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający . Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki , z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi. Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto*. Składniki CIASTO 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki np. typ 550 3 jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki(...)sody 30 – 40 g przyprawy do piernika – najlepiej domowej roboty DO PRZEŁOŻENIA 1 kg powideł śliwkowych POLEWA CZEKOLADOWA** 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Dodatkowo posiekane orzechy włoskie Wykonanie CIASTO W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Do miski

Tajemnice Smaku
Świąteczne, walentynkowe, piernikowe smakołyki 87

Piernik to symbol świąt Bożego Narodzenia i w ogóle całej zimy. Także walentynkowe serca podane w tej formie wyrażą miłość do ukochanej osoby w uroczy sposób. Agata oczywiście przygotowała jak co roku pierniki na choinkę, które najlepiej smakują zjadane po świętach, prosto z pachnącej choinki. Łakocie w zdrowszej wersji Obie z Agatą poszukujemy zdrowszej alternatywy dla słodkości. Agata je wymyśla(...)przygotowuje, a ja kopiuję. Pierniki z mąką żytnią należą do takich odkryć kulinarnych. W dodatku rewelacyjnie wyglądają. Można nadać im dowolny kształt. Wielką zaletą tych pierniczków jest ich miękkość zaraz po upieczeniu (większość pierników mięknie dopiero z upływem czasu, natomiast pierniki z tego przepisu można jeść od razu, ponieważ wychodzą one naprawdę mięciutkie). Agata w swoich piernikach przed pieczeniem zrobiła

KulinarneImpresje.pl
Domowe Kostki Domino W Czekoladzie Krok Po Kroku 120

Przepis starałam się opisać krok po kroku i dość szczegółowo, w razie pytań piszcie w komentarzach,  na pewno odpowiem :) Składniki na około 45-50 kostek domino Spód z piernika: 70 g mąki pszennej 1 jajko kl M 25 g masła 45 g miodu 25 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżeczka(...)morelowej 2  i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub mniej, lub wcale) 200 g marcepanu Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki oleju Spód z piernika 1. Masło cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 2. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i kakao, wbijamy do tego jajko

Gotowanie...to proste !
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi 103

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości! Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat, który kusi już podczas pieczenia! Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza. Polecam(...)Piernik podałam na talerzyku porcelanowym z linii Churchill Stonecast BarleyWhite , który w rzeczywistości prezentuje się bardziej uroczo. Jego kolorystyka i staranność wykończenia naprawdę pięknie wygląda. Zerknijcie na stronę Kuchenne Promocje , gdzie znajdziecie nie tylko szeroki wybór porcelany, ale również sztućce i inne cudeńka przydatne do gotowania oraz serwowania potraw. Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - składniki: (Forma o wymiarach

Di gotuje