piernik - 7416 przepisów (strona:16/495)

Piernik czekoladowy 158

Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało  to cudeńko..  Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje(...)dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...     /żródło Moje Gotowanie

Anioły w kuchni
Bakaliowy piernik. 153

wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować . Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię. Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczny piernik 2 199

Składniki: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, polewa czekoladowa, orzechy włoskie. Przygotowanie:   Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko(...)stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami

Aga w kuchni
Piernik marchewkowy 186

Czas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy   + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka(...)przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno

Kolizje Smaków
Z myślą o piernikach 146

już chyba ostatni dzwonek by przygotować ciasto na pierniki.  Ja swoje zrobiłam już dwa tygodnie temu, ale ciągle z braku czasu nie poczyniłam odpowiedniej notki na blogu. Dziś więc śpieszę z przypomnieniem, czas ucieka, a ciasto potrzebuje czasu by nabrać odpowiednich aromatów. Wiadomo, że im dłużej leżakuje tym pierniki lepsze. Ja polecam ten przepis

Przysmaki Karolki
Piernik świąteczny 504

masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do  formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku

Zainspirowana w kuchni
Piernik królewski 181

mąki pszennej - 50 ml mleka - 70 g margaryny - 1 jajko - 1 szklanka cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja: - 4 łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechów Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko(...)cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń

Zainspirowana w kuchni
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 98

Jest coś takiego, co zawsze będzie nam się kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej rodzinie(...)gotowej polewy lukrowej do dekoracji – ale jeśli masz taką ochotę, możesz polewę wykonać samodzielnie (na dole podajemy przepis jak to zrobić). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Świąteczne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 20 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 320 kcal Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis

ProstePesto.pl
Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf 100

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Piernik błyskawiczny / Quick and Easy Gingerbread Loaf Piernik błyskawiczny to idealny wypiek, jeśli nie zdążyliście przygotować na Święta tradycyjnego piernika staropolskiego. Jest tak banalnie prosty, że nie potrzebujecie wyciągać do niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Przepis na szybki piernik jest(...)oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać, by nie mieszać składników zbyt długo. Całość należy mieszać tylko do połączenia, wtedy piernik błyskawiczny wyjdzie puszysty i mięciutki. Do ciasta użyjcie ulubionej, sprawdzonej przyprawy do piernika i upewnijcie się na opakowaniu, w jakich proporcjach należy ją zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki

Lekcje w kuchni
Świąteczne pierniki 166

poprzez dekorowanie domu i słuchanie świątecznych piosenek. Bardzo lubię amerykańskie w wykonaniu Nat King Cole’a czy Binga Crosby’iego. W świąteczny nastrój wprowadza mnie też pieczenie pierników. Na świąteczne pierniki według podanego przeze mnie przepisu jest ostatnia chwila, bo muszą dojrzeć czyli spędzić przynajmniej 2-3 tygodnie zamknięte w słoju lub puszce. Pierwsze pierniczki upiekłam tuż przed(...)świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam dzięki mojej bratowej i jej mamie. Są boskie! Świąteczne pierniki   Składniki: ½ kg cukru ½ litr miodu (ok. 700 gram) 1 ½ kostki masła Paczka cynamonu Starta główka gałki muszkatołowej Łyżeczka mielonych goździków Łyżeczka imbiru Kilka ziarenek pieprzu

Figa S-makiem
Pierniki świąteczne 343

Pamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)osobliwej kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed świętami. Dodatkowo, poniżej znajdziecie składniki na lukier królewski, czyli prosty sposób na przepiękne dekoracje na Waszych piernikach! Można dowolnie farbować go barwnikami spożywczymi, najlepiej w żelu lub proszku, a nawet przechować w lodówce, jeśli nie skończycie lukrowania za jednym razem :) Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . Pierniki

Ciastkozercy
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 223

Piernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto(...)dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża też jego świeżość. Sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu 500 lub 550 ma zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka

Karo in the Kitchen
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 203

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków(...)cynamonu. Aby pierniki nie były nudne i powtarzalne, wystylizowaliśmy je na jednego z ulubionych bohaterów gier – Claptrapa z Borderlands. Możecie wykorzystać ten pomysł jako prezent dla fana Borderlands – wierzymy, że piernikowe Claptrapy wyjdą Wam o wiele ładniej niż nam (cóż, chyba nie zostaniemy wybitnymi artystami:( ). ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 71 kcal | 1 g białka | 13 g węglowodanów

Nerds Kitchen
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 212

PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm) Przygotowanie: 60 min Składniki na karmelowy wierzch: 70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli

karmelowy
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 176

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:))   SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki  muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania