piernik - 6453 przepisów (strona:16/431)

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 420

Pachnący korzennymi przyprawami świąteczny piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dziś przedstawiam Wam trochę inną wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.  Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi(...)leżakować. Możecie przygotować go na ostatnią chwilę, szczególnie, że przepis jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie.   Zamiast brązowego cukru, możecie dodać do piernika stewię lub erytrol, a także zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą. Bardzo lubię przygotowywać ciasta z oliwą, ponieważ dzięki temu są one bardziej wilgotne. Do ciast sięgam zawsze po oliwę Monini Delicato. Oliwa oraz starta marchewka

Chilli Czosnek i Oliwa
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 76

Sekret udanego piernika Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą(...)odkładamy w chłodne miejsce nawet na 3 - 4 tygodnie. Jest to tak zwany piernik dojrzewający.  Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także

Ciastka - domowe słodkości
Prosty i szybki piernik (najlepszy) 92

Czas przygotowania: 20 minut Czas przyrządzania: 50 minut Ilość porcji: forma 25x35 Drukuj Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis By Piotr 12 maja 2017 Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl! Składniki: masło - 250g cukier - 2 szklanki mleko - 2 szklanki mąka pszenna - 4 szklanki jajka(...)cukier - 6 łyżek przyprawa do piernika - 3-4 łyżki kakao - 6 łyżek soda oczyszczona - 2 łyżki dżem - 6 łyżek Polewa czekoladowa: czekolada mleczna - 150g śmietana 18% - 150g Wykonanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie

COOKUJ
Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem 70

Często w listopadzie piekę pierniki. Trochę z powodu oczekiwania na Święta, trochę z powodu wspaniałego zapachu w domu, a trochę dlatego, że mam po prostu ochotę na coś słodkiego. Ten przepis na piernik, łączy w sobie to co jesień ma dobrego – jabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem(...)mielone orzechy oraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków

Mieszam w Garnku
Prosty i szybki piernik (najlepszy) 83

Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania : 50 minut Ilość porcji: forma 25x35 Drukuj Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis By Piotr 12 maja 2017 Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl! Składniki: masło - 250g cukier - 2 szklanki mleko - 2 szklanki mąka pszenna - 4 szklanki jajka(...)cukier - 6 łyżek przyprawa do piernika - 3-4 łyżki kakao - 6 łyżek soda oczyszczona - 2 łyżki dżem - 6 łyżek Polewa czekoladowa: czekolada mleczna - 150g śmietana 18% - 150g Wykonanie: Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie

COOKUJ
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 591

Zapowiedź tego piernika już widzieliście, ale część z Was czekała także na przepis 😋 Sama otrzymałam go od koleżanki (Kasia pozdrawiam!), ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł(...)mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki

Kuchnia w czekoladzie
Ale piernik! (druga część przepisu) 103

rozgrzać piekarnik, a dom znów wypełnią korzenne aromaty. Tak niedawno, bo pod koniec listopada pisałam o tym, że to już ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na piernik staropolski. Teraz, po minimum dwóch tygodniach leżakowania, najwyższy czas je upiec. Ale to za chwilę! Najpierw musimy je przynieść z piwnicy do domu lub wyjąć z lodówki i postawić(...)blaty, które później smarujemy, np. powidłami i składamy w całość. Można również wycinać z niego wspaniałe pierniczki! Najważniejsze, by za pieczenie zabrać się wystarczająco wcześnie, ponieważ piernik staropolski jest jednym z nielicznych ciast, które staje się coraz lepsze z każdym dniem. Najlepszy jest po około 5-6 dniach od przełożenia. Od razu po upieczeniu może

Ratunku obiad
Szybki piernik babka czyli Slodki Czwartek odc.68 96

zjeść ze smakiem. Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014. Szybki piernik babka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik 56

jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 łyżki zimnej wody ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 3 szklanki mąki Sposób przygotowania: 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować

Kuchnia domowa Ani
Karuzela z piernika 109

piernikowe elementy: 1200 g mąki pszennej 500 g masła 400 g ciemnego cukru (muscovado) 14 łyżek płynnego miodu 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 10 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika Składniki na biały lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny Składniki na brązowy lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki

Świat Ciasta
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 65

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyprawa korzenna do piernika 100

pieczone ze zrobioną przez siebie przyprawą będzie bardzo aromatyczne. Już podczas przygotowywania, w domu był niesamowity zapach :) Sposób przygotowania znalazłam na Artkulinaria.pl I taka przyprawa posłużyła mi do zarobienia piernika korzennego

Proste Potrawy
Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami 238

wymieszać.Białka ubić na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.   Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i  przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski ETAP II i III 95

obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g masła/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy

charlotte gotuje