Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik staropolski długo dojrzewający

Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec prawdziwy, długo dojrzewający piernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej,  250g miodu,  duże jajko,   125g smalcu,  szk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z miłości do słodkości

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Autor

czekoladka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

piernik, ciasto, mielone, czekolada, przepisy na święta, miód, mąka, susz, ciasto z masa, cynamon, pieczenie, lekka, jajko, śliwka, cukier, polewa, syrop, kruche ciasta, ciasto kruche, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, ciasta z masa, boże narodzenie, ciasto na boże narodzenie, ciasto z powidłami śliwkowymi, jajka na święta, ciasto ze śliwką, lekkie ciasto, pieczeń z mielonego

Inne przepisy z Z miłości do słodkości

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karmel-itka., 23 grudnia 2013 09:11:16

w tym roku pominęłam go w swoim menu świątecznym. ale Twój prezentuje się bardzo ładnie :]

izioni smaki, 23 grudnia 2013 09:21:22

Madziu ja robię go rok w rok od wielu lat, ale mam troszkę inny przepis i mój jest po upieczeniu mięciutki jak biszkopt po przełożeniu marmoladą wprost rozpływa się w utach ja go uwielbiam :)

z miłości do słodkości, 23 grudnia 2013 20:18:44

Dziękuję, Iwonko ja też na pewno zrobię w przyszłym roku:) I obiecuję, że spróbuję z Twojego przepisu:) Pozdrawiam!

Łucja, 23 grudnia 2013 20:23:23

ależ pysznie wygląda :) ja jeszcze nie piekłam, może za rok :D Zdrowych i spokojnych Świąt życzę :)

Anonymous, 25 grudnia 2013 01:24:22

A ja tam widze zakalec w samym srodku ciasta.

z miłości do słodkości, 27 grudnia 2013 13:35:09

Dziękuję Łucjo! Anonimowy tak jak pisałam w poście, wyszedł mi mały zakalec;) Ale smaku ciasta to nie ujęło:)