ziemniaki - 38421 przepisów (strona:10/2562)

Pieczone ziemniaki - garnek rzymski 349

Super prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony  Garnek Rzymski . Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen. składniki 1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę) 1 łyżka stopionego masła (najlepiej(...)masła klarowanego) przygotowanie Garnek rzymski  moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut. Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak  naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym. Garnek Rzymski  z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika. Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące

Stare Gary
Zupa z koprem i ziemniakami 161

Pachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku  pęczek kopru(...)pęczka koperku (  część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz do smaku przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki. Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć

Stare Gary
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 153

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. składniki 1 wędzony pstrąg 800 g - 1000 g ziemniaków 2 cebule 200 g śmietany (30% lub 18%) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie sól pieprz płatki chili szczypior cheddar do posypania przygotowanie Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić(...)mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.    Przy pomocy krajalnicy  - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości.  Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków  (1/2 porcji), układając lekko

Stare Gary
Pieczone ziemniaki z cukinią i mozzarellą w sosie czosnkowym 167

akurat nie ma pomysłu na obiad czy kolację i skorzysta z mojej propozycji? :))) Świetne też sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Jest to danie proste i bardzo smaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone(...)płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez godzinę. W tym czasie przygotować cukinię- plastry pokroić w małą kosteczkę. Mozzarellę również pokroić w małą kosteczkę i kilka kosteczek odłożyć. Kiedy ziemniaki już się upieką, wydrążyć środek

Kraina Miodem Płynąca
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 202

domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków, ale... Zawsze znalazło się coś ciekawszego. No bo sami powiedzcie - czy krem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe(...)się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu. Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaki z kominka. 164

Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały  dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę  go wykorzystać  do upieczenia ziemniaków, które to  jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone(...)smaku wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą folię aluminiową i upiec

Kulinarny karnet Christophera
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 198

Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki  są najlepsze, gdy się je  wymiesza  z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie(...)trzeba je zrobić  w domu, mają charakter ! Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomi dorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki *1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (colorante) 1 łyżka octu winnego sól oliwa z oliwek * możemy też dodać zamiennie

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki smażone na patelni – tanie danie 425

Ziemniaki smażone na patelni – może się to wam wydać zabawne, ale to moje odkrycie ostatnimi czasy. W moim domu rodzinnym (u męża też) były zawsze ziemniaki gotowane w wodzie a potem gniecione tłuczkiem do ziemniaków, podawane okraszone tłuszczem. Kiedy moja najstarsza córeczka była mała, gotowałam ziemniaki po prostu w wodzie a potem podawałam w całości czy pokrojone w kawałki(...)łatwiej było chwytać ziemniaka małym rączkom. Z biegiem czasu dostrzegłam, że to fajna opcja – takie całe ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę można świetnie wykorzystać do wielu dań potem np sałatek. Takie ziemniaki dzień po , pokrojone w kostkę i przysmażone mocno na patelni od jakiegoś czasu były hitem moich starszych dzieci. I tu powoli koniec historii. Przyzwyczajona zawsze gotować ziemniaki

Dorota Smakuje
Pączki ziemniaczane 310

Pączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland ,   Siała baba mak ,  Europlant  i   Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez  Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę(...)kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito

królestwo garów
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 224

pierwszy i nie ostatni raz to przeczytacie – kocham ziemniaki. Nie jest tak, że jem je non stop, codziennie i do każdego posiłku, ale skrobię ziemniaczaną i tak mam już najprawdopodobniej we krwi. Mamy kominek opalany drewnem, w który mogę wrzucić umyte, zawinięte w folię aluminiową ziemniaki. Ale i bez ogniska czy kominka, upieczone w piekarniku ziemniaki mogą smakować, pachnieć(...)Sprawdźcie! Ten sposób wykorzystuję wtedy, gdy nie ma szans na ognisko a rozpalanie kominka w domu jest bez sensu (czyli w lecie). Patent nigdy mnie nie zawiódł. Skórka ziemniaków robi się chrupka i szorstka – zupełnie jak u tych pieczonych w popiele. Lubię jeść je same, z masłem, ale i podane ze śledziową sałatką, gzikiem czy gęstym tzatziki. Warto spróbować, może

Karo in the Kitchen
Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku 221

Ziemniaki pieczone w piekarniku, szczególnie młode, mogę jeść kilka razy w tygodniu. Często podaję je z łososiem z piekarnika   lub gyrosem z kurczaka . Dzisiaj propozycja na ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano. Tyle smaku i aromatu, a to tylko ziemniaki. Niebo na talerzu można wyczarować nawet w taki prosty sposób :) Składniki: 1 kg małych ziemniaków(...)płaska łyżeczka soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub papier do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. Naczynie najlepiej, jeśli jest wielkością zbliżone do ilości ziemniaków, tak, aby ziemniaki nie leżały na sobie. Naczynie możemy wyłożyć papierem

Smak mojego domu
Dlaczego jem inaczej... 173

obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje po prostu(...)był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks glikemiczny czyli wyrzut glukozy do krwi, dzięki czemu mimo

pyszne zdrowości
Kluski z tartych ziemniaków 236

ziemniaków mączystych, sól, 200-250 ml mąki pszennej Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki(...)Kluski przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*. O tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkretnych dań,  opowiadał Krzysztof Korolewicz podczas kolacji w Pałacu w Nosowie. Menu przygotował Artur Moroz, Szef kuchni w restauracji Bulaj . W kolacji wzięłam udział na zaproszenie firmy Europlant , w ramach spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków

królestwo garów
Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową 224

zrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak , którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii . Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól Wykonanie: Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową

Anielska Kuchnia Ani