Zawsze powtarzam że jestem człowiek-ziemniak. Ja mogę jeść ziemniaki zawsze, o każdej porze i w każdej postaci! Kluchy ziemniaczane uwielbiam i gdyby nie to, że najbardziej lubię je z dekadenckimi, tłustymi sosami które są najprostszą drogą do całkowitego zaniku talii i przejęcia roli ludzika Michelin, jadłabym je pewnie co drugi dzień. Domowe gnocchi nie są trudne do zrobienia(...)odrobinę bardziej wszechstronne od kopytek. Gnocchi w mojej kuchni to nie jest danie w tak modnym teraz duchu „no waste” i raczej nie polecam używania do nich ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Wiele osób wszelkie ciasta ziemniaczane traktuje jako dania z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia
Karo in the KitchenZnacie przepis na szwedzkie ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo? To zależy od ich wielkości. Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest(...)nieco inny. Oczywiście ziemniaki nacięłam, bo to jest ich charakterystyczna cecha. Zamiast tartej bułki użyłam migdałowej mąki i parmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić
codojedzeniaDodatki do dań mięsnych wcale nie są tak łatwe do wymyślenia. Słodkie ziemniaki pieczone z tofu Czasami każdego z nas dopada taki moment, w którym zupełnie nie wiemy z czym mamy podać naszego ulubionego kotleta. Ja takie momenty też miewam pomimo tego, że gotuję często i dużo. Czasami i ja chcę spróbować czegoś nowego. Słodkie ziemniaki nie wszyscy znają. Powiem(...)szczerze, nie są najtańsze i nie wszędzie można je dostać. Czy faktycznie są słodkie ? Zdecydowanie mają inny smak niż standardowy ziemniak i koniecznie trzeba powiedzieć, iż ich smak jest lekko słodkawy. Jak dla mnie to jest plus gdyż oznacza to, iż mają jakiś smak. Dodatkowym ich atutem jest to, że gotują się bardzo szybko. Nie trzeba ich zatem trzymać godzinami
mecooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone ziemniaki z piekarnika Świetny sposób na urozmaicenie naszych potraw to zastąpienie zwykłych ziemniaków z wody, pysznymi doprawionymi ulubionymi przyprawami, pieczonymi ziemniakami z piekarnika. Chrupiące, aromatyczne i zdecydowanie zdrowsze od frytek smażonych na głębokim oleju. Pieczone ziemniaki z piekarnika. Składniki porcja dla 4 osób: 700g ziemniaków (około 6 średnich ziemniaków) Olej Sól Papryka Przyprawa włoska Pieczone ziemniaki(...)piekarnika. Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy albo w ósemki, albo w pół-talarki. Pokrojone ziemniaki przekładamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez maksymalnie 8-10 minut obgotowane ziemniaki wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w misce, następnie skrapiamy olejem i delikatnie mieszamy. Ziemniaki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, następnie oprószamy ulubionymi przyprawami takimi jak: sól
Księga-Smakutydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów po sałatkę stir fry z makaronem, krewetkami i lekkim sosem pomidorowym, które kosztowały średnio 12 zł od osoby. Menu na cały tydzień za 160 zł Po kwerendzie książek kucharskich i internetu oraz(...)dyskusji o tym co byśmy zjedli w niedzielę i w tygodniu wyszło trochę jak zwykle – tradycyjnie miałem ochotę na dania z ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda
Niedzielny kucharztydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów po sałatkę stir fry z makaronem, krewetkami i lekkim sosem pomidorowym, które kosztowały średnio 12 zł od osoby. Menu na tydzień za 160 zł Po kwerendzie książek kucharskich i internetu oraz po dyskusji(...)byśmy zjedli w niedzielę i w tygodniu wyszło trochę jak zwykle – tradycyjnie miałem ochotę na dania z ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się
Niedzielny kucharzdobrych ziemniaków w życiu nie jadłam ! Ziemniaki pieczone to stała pozycja mojego menu obiadowego. Zwłaszcza w sezonie, gdy można dostać na bazarze młode ziemniaczki , często piekę je jako towarzystwo do obiadowego mięsa. Za przykład niech chociażby posłużą przepisy: Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami Tym razem jednak zapragnęłam, by ziemniak(...)stanowił sedno potrawy, a nie był jedynie dodatkiem. Zamarzyła mi się obłędnie chrupiąca skórka oraz aromatycznie przyprawy z wierzchu , kryjące miękkie wnętrze idealnie przyrządzonego ziemniaka. Pomysł podsunął mi autor bloga Magiczny Składnik , który zaprezentowane w przepisie ziemniaczki nazwał nieskromnie: obłędnymi - jak się okazało w zupełności słusznie ! Cały trik polegał na tym, by warzywka te najpierw podgotować w osolonej wodzie - chłoną
Grunt to przepis!często jadacie gotowane ziemniaki? Zbyt często? Szukacie nowych pomyslów na to niezwykłe warzywo? Uwielbiacie chrupiące frytki, jednak są dla Was zbyt tłuste i niezdrowe? Mam dla Was rozwiązanie: ziemniaki mięciutkie w środku z idealnie chrupiącą skórką! Swietne jako urozmaicenie obiadu, sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zamiast paczki chipsów lub frytek. Łapcie przepis W Offenburgu w Niemczech stoi pomnik(...)Francis Drake’a z kwiatem ziemniaka w dłoni. Napis na monumencie mówi: „Sir Francisowi Drake’owi, który rozpowszechnił ziemniaki w Europie. Miliony rolników całego świata błogosławią jego nieśmiertelną pamięć. To ulga dla biedaków, bezcenny dar Boży, łagodzący okrutną nędzę.” To właśnie Drake w ogromnym stopniu przyczynił się do popularyzacji ziemniaka w Europie i uratował tysiące ludzi
Gar Zdrowiamacie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie umieścicie nadmiar mięsa i ziemniaków z obiadu, nakarmicie 6 osób i wszyscy będą syci (i chwalić jakie pyszne jedzenie przygotowaliście). Do przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup(...)może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka
Szybko Tanio SmacznieJakiś czas temu robiłam podobne ziemniaki w garnku rzymskim ( klik ). Tym razem postanowiłam upiec ziemniaki w piekarniku, a ich smak wzbogacić dodając czosnek i rozmaryn. Użyłam niedużych, czerwonych ziemniaków. W zależności od wielkości, czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Ziemniaki piekłam w żeliwnej patelni, ale można oczywiście wykorzystać każde naczynie do pieczenia. składniki 8 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości(...)roztopione masło lub oliwa sól morska, pieprz 4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie
Stare Garysyci. Prawdę mówiąc, dość sceptycznie podchodziliśmy do zupy z kapusty nie tylko ze względu na dość ubogi skład (w grze można ugotować ją jedynie z czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje(...)dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min) Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Podsmażamy je na patelni na dużym ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając
Nerds Kitchenciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego. Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie(...)więcej farszu niż mówi przepis. Składniki (na ok. 50 pierogów): Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka opcjonalnie: masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy
Zakręcony WidelecSłodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli(...)rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej
Stare Garyopieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek 2 mała cebule, pokrojone w kostkę 1 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750 ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki(...)obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie
Stare Garywiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek
Kraina Miodem Płynąca