Ostatnio mam fizia na punkcie słodkich ziemniaków, także już ich ciągłe wykorzystywanie nie powinno Was, drodzy czytelnicy, dziwić. Jeżeli spojrzeć na taką pomarańczową pyrę, to jest ona po prostu zdrowa – zero tłuszczu i cholesterolu. Sporo sodu i potasu oraz błonnika a na dodatek mamy dużo witamin (A, D – rozpuszczalne w tłuszczach, C oraz B12 i B6). Do przygotowania(...)zupy potrzebujemy: – 1 czerwoną cebulę – 1 dużego słodkiego ziemniaka – konfiturę z cebuli – natkę pietruszki – 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie tłuszczu (u mnie łyżeczka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć
Szybko Tanio Smacznieparze lub upiec. Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy. Składniki(...)młodych ziemniaków pęczek młodych marchewek 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw sól do posypania warzyw Sos jogurtowy: 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny 1 łyżka soku
Codziennik KuchennySkładniki: 4 duże udka z kurczaka; 1,5 kg ziemniaków; 1 - 2 główki czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków; 2 łyżki majonezu; Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego. Sposób przygotowania: Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju. Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć(...)wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części ( wszystkie kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości) , oprószyć przyprawą do ziemniaków i poukladać na blasze/w naczyniu wokół udek. Główki czosnku podzielić na ząbki. Nie obierać z łupin! Porozrzucać na blasze/w naczyniu między ziemniakami. Udka ułożone
Gospodyni Miejskazawiera sporo (przynajmniej w sensie objętościowym) dodatków i jako taki może stanowić całkiem syty posiłek. Zgodnie z tym co wynika z nazwy potrawy, kluczowym składnikiem tortilla de patatas są ziemniaki. Do podstawowej jego wersji dodaje się też zwykle cebulę, ale niewiele więcej. W praktyce jednak każdy może wybierać dodatki w sposób niemal dowolny, więc nie ma jednego konkretnego przepisu(...)Jakby nie patrzeć, dodawany przeze mnie podsmażany wędzony boczek jest już istotną modyfikacją wersji bazowej. Jeśli jednak go w poniższym przepisie pominiecie, otrzymacie „gołą” hiszpańską tortillę, w dodatku wegetariańską. Ziemniaki do hiszpańskiego omleta przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed
Kulinarna PokusaNikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje nieśmiertelne(...)mieć na nie ochotę o 1- 2 w nocy. Albo na śniadanie. Na chociaż jednego. Są tak proste. I tak smaczne. Nie oszukujmy się, że można je zrobić zdrowo – ziemniaki to węglowodany, mają skrobię, sypiemy mąkę, smażymy w tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny. Przyznajcie – raz na jakiś czas można się skusić. Stare ziemniaki – najlepiej mocno
Karo in the Kitchengdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało :) Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 150 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Kilka główek szparagowych (opcjonalnie) 1 młoda cebula sos 100 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka koperku(...)łyżka szczypiorku, posiekanego 2 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa
Stare GarySzybka do zrobienia, pożywna, kartoflana sałatka. Lekki sos i duża ilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze lunchu. składniki 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 2 łyżki posiekanej świeżego koperek 1 cebula - pokrojona w kostkę łyżka kaparów Świeżo zmielony pieprz do smaku sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekane przygotowanie Składniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego
Stare Garyobiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki(...)oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić
Stare GarySzybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Nie potrzebujemy żadnych miar i wag. Przepis mojej babci i chyba nie tylko. Jest to coś, co każdy robi w identyczny sposób. Składniki: ugotowane w osolonej wodzie wystudzone ziemniaki mąka ziemniaczana okrasa Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich
Malinowe Pocałunkiporcje: 600 g mlodych ziemniakow 1 spora cebula 100-150 g boczku wedzonego 2 kefiry a 500 g koperek,szczypiorek sol,pieprz do smaku 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek. Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym ogniu tluszcz z boczku okolo 10-15 minut(...)pokrojona w piorka cebule.Gdy sie zeszkli dodajc porojone w plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy od naszych upodoban. Na koniec wymieszac ziemniaki z chrupiacym boczkiem.Posypac suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawac ze schlodzonym kefirem W wersji dla wegeterian pominac boczek ,a ziemniaki suto posypac koperkiem.Smacznego! O wartosciach odzywczach ziemniakow,mozesz przeczytac tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego 10 średnich ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną(...)pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków
Świat Domowej Kuchniłyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka(...)zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej
Smakowity Blog KulinarnyPyszna rosyjska sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami w mojej wersji :) Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ... SKŁADNIKI 6 filetów śledziowych z oleju 2 małe jabłka 4 ogórki kiszone 3 średnie ziemniaki 3 jajka 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku garść sałaty lodowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy . Jabłka
Moje Kuchenne Rewelacjepropozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków. Składniki Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: 4 - 5 ugotowanych ziemniaków 15 dag wędzonego(...)Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku. Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą. Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy wierzch quiche się zarumieni, to znak
Taste Of My Day